Gossa-Per, Per Olav Solem (41), er etter de fleste moldenseres oppfatning byens eneste, skikkelige gourmetkokk. Han liker selv å bli kalt Gossa-Per: - Navnet er mitt varemerke, sier han. Og det stammer fra øya Gossa i Aukra kommune i Romsdal der han vokste opp.
Da 15-årige Per skulle velge yrke var det intet vanskelig valg. Kokk var det han skulle bli. Og det hele startet med kokkeskole i hjembygda med etterfølgende yrkeserfaring på Aukra Hotell. Ikke akkurat gourmetenes mekka.
Deretter fulgte kontrakter for drift av Gildehallen på Romsdalsmuseet og den såkalte Fiskerangen på like idylliske Hjertøya ute i fjorden. Begge steder eies av museet og har fantastiske omgivelser i tillegg til det historiske suset omgivelser og bygninger bærer preg av.
- Etter hvert ble det å drive selskaper og catering så omfattende at jeg satset utelukkende på det, forteller Gossa-Per som i dag er fullbooket hver helg i Gildehallen frem til oktober 2002. Skal du ha selskap for konfirmanten din der, må du bestille minst tre år i forveien!
Gossa-Per har med andre ord nok å gjøre. Og han har skaffet seg et navn.
- På Najaden fikk jeg masse forbindelser og hadde Gjelsten og Røkke som faste kunder. Idag har jeg i tillegg også selskaper på Berg-Jacobsens lokaler på Nøisomhed der også Rimi-Hagen er fast oppdragsgiver, forteller han. I tillegg har han selskapslokaler på nye Molde stadion med tilhørende VIP-losje.
Apéritif avlegger Per Olav Solem besøk under Bjørnsonfestivalens gallamiddag for HKH prinsesse Märtha Louise. Menyen er satt sammen av Solem, museets bestyrer Jarle Sanden, Ingrid Espelid Hovig og festivalpresident Knut Ødegård:
- Og sekkjeposen?
- Den er et kapittel for seg. Det er en lokal rett fra Vistdalen som kan spores tilbake helt til 1700-tallet som festmat på gårdene. Det er malt potet, salt sideflesk, malt løk som alt er eltet sammen tilsatt rester fra fenalår og spekeskinke. Alt var råvarer fra gårdene. Navnet stammer enten fra at det hele blir kokt i en sekk i to timer eller at det "sekker sammen", synker sammen, under kokeprosessen. I Romsdalsmuseets årsbok hevdes det at sekkjeposen ble bedre desto lenger ned på kvinnfolkas underskjorte tøyet til sekken var hentet!
- Det er en ganske spesiell meny du sjelden eller aldri vil finne på en gourmet-restaurant i Oslo, for eksempel?
- Så mat er inspirasjon?
- Ja, definitivt. Mat er inspirasjon, hobby og 24-timers jobb for meg. Jeg elsker det, smiler Gossa-Per bredt. Og viser igjen til viktigheten av lokale, ferske råvarer:
- Jeg baserer alt jeg lager på det. Jeg har et enormt kontaktnett av leverandører enten det dreier seg om fisk, vilt eller andre naturprodukter som bær, sier han og legger til at han selv gjerne både går på jakt og fisker i sjø, elv og vann.
Og serverer i vakre omgivelser i Gildehallen der han altså har ordrebøkene fulle hver eneste helg i godt over ett år fremover. Per Solem har rundt 25 deltidsansatte samt to heltidsansatte som blant annet holder styr på alle bestillingene. Dermed kan han konsentrere seg 100 prosent om det han elsker å gjøre: Å lage god mat.
Tekst og foto: Thor A. Nagell