Godbiter i pollisten
Er du fan av nebbiolo-rose, vil du like denne enda mer

Er du fan av nebbiolo-rose, vil du like denne enda mer

Den er nemlig den morsomste vinen som kommer fra Piemonte denne sommeren, eller muligens nestmorsomste, men det får vi svar på i juli.
Aase E. Jacobsen
27 Mai 2020 - 13:45
  Foto: Roger Malmstein

Segni di Langa Pel-A-Verga 2019 er ingen rosevin, fargen til tross, derimot en «ekte» rødvin laget av en drue som har lite farge i skallet. Selv etter 18 dagers skallkontakt er fargen lys.

Pelaverga er en av Piemontes mindre kjente og utbredte, men likevel svært tradisjonsrike druesorter som finnes i to forskjellige utgaver. Den som bare kalles pelaverga og dyrkes i det sørvestlige Piemonte og den som heter pelaverga piccolo og som er knyttet til Verduno 5 mil lenger øst i den nordvestre delen av Barolo DOCG. Den kom imidlertid vestfra, men har fått et par hundre år på å tilpasse seg klimaet og det fossilrike leir- og sandholdige jordsmonnet her. Forskjellen er ikke bare druestørrelsen, men også egenskaper i vinmarken som modning. Men pelaverga er alltid forbundet med lysere røde  frukttoner kombinert med urter og krydder. Den perfekte sommerrødvin.

Siden 1995 har Verduno en egen DOC for pelaverga, som den eneste i Italia. I Norge har Burlottos utgave skaffet seg en fanskare, og nå er altså også Segni di Langa og Gian Luca Colombo på banen med en vin fra vinmarker han plantet i 2017. Han forteller at 2019 ga de første klasene, men at han følte ikke de hadde nok kompleksitet til å fortjene Verduno DOC på etiketten. Når han gjør noe, er han all-in. Det har vi fått bevis for mange ganger allerede.

Her tappes sommerens kuleste rødvin.

Derfor var druene egentlig påtenkt blandingsvinen NU, hans partyvin nummer én som kommer i 2019-årgang i juli. Sett et merke i kalenderen, for den kommer til å smake lekkert ut fra hvordan 2018 var og ikke minst hvordan Pel-A-Verga smaker. For 2019-utgaven kommer til å inneholde en liten andel pelaverga.

Resten lot han seg overtale til å tappe i 1600 flasker eksklusivt for Norge, uten DOC på etiketten, derfor ordspillet på druenavnet.

Gian Luca Colombo i vinkjelleren der han har tilbrakt mest tid siden han laget sin første vin for snart 10 år siden. Foto: Simone Cioe'

Den er modnet i amfora i to måneder etter gjæringen, og ytterligere litt i ståltanker før tapping.  Resultatet er en lys rødvin med fersk fyldig og god saftig frukt, fin stofflighet og god tørrhet. En vin som ber om å bli servert til gode vennelag, med alt fra vegetar, pasta, pizza, kylling og spekeskinke, til osteretter. Innendørs eller utendørs. Lett avkjølt eller sågar romtemperert. Til å være så fersk er den overraskende «voksen» i smaken.

  Foto: Roger Malmstein

Gian Luca lager selvsagt ikke bare rock’n roll-vin. Hans Segni di Langa Barolo 2016 er til å få tårer i øynene av, så god og innsmigrende er den. Men samtidig konsentrert og stofflig og med en lekker syrefriskhet. Den er laget på en blanding av veldig tradisjonelt og noe mer moderne vis med lang skallkontakt og modning i ett stykk 700 liters fat og ett stykk brukt barrique først i 20 måneder og deretter amfora i ett år. I 2016 laget han altså bare drøyt 900 liter barolo og alt druematerialet kommer fra Bricco Ambrogio som var første årgang for Gian Luca fra denne vinmarken. Hans parsell er forresten nordvendt siden den ligger akkurat der hvor åsryggen skifter retning fra sør til nord. Jordsmonnet er mer eller mindre den samme fossilrike Barolo-mergelen som starter her i nord og går ned til La Morra, et jordsmonn som generelt gir litt tidligere modning og mykere stil enn andre deler av Barolo, eksempelvis Serralunga.

Her kan du lese med om Serralungas helt spesielle terroir

Fra 2017 vil hans barolo være en blanding av denne og Bussia i Monforte d'Alba.

Gian Luca Colombo vil jobbe enda mer mer vinmarkene sine i tiden framover. Photographer: Giorgio Sandrone
  Foto: The_Tramp

Min første fascinasjon for hans viner var faktisk en pinot noir som når er i sin tredje årgang i Norge. Segni di Langa Langhe Pinot Nero 2017 er en enda mer overbevisende utgave med sin kombinasjon av leskende myk kirsebærfrukt og solide terroiruttrykk. Druematerialet kommer da også fra vinmarker i tre ulike deler av det sentrale Piemonte, Barolo med Ravera, Dogliani og Roddino som begge er mest kjent for sin dolcetto og som ligger rett utenfor Barolos grenser. Roddino kjennetegnes av ekstra høytliggende vinmarker (480 m.o.h.).

Denne produsenten henter også druer herfra

Gian Luca er kjent for å jobbe også for andre produsenter, men nå vender han oppmerksomheten mer og mer mot egen virksomhet. Han mener at vinproduksjonen henger nøye sammen med vinplantenes helse. Han beveger seg derfor i retning biodynamisk dyrking samtidig som han ønsker å satse på større mangfold ved å inkludere andre typer vekster også sågar dyrehold. Han skriver at han drømmer om å lage sitt eget brød og pasta. Og at han nå lager sine egne biodynamiske preparater.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her