Godbiter i pollisten
Er du fan av nebbiolo-rose, vil du like denne enda mer

Er du fan av nebbiolo-rose, vil du like denne enda mer

Den er nemlig den morsomste vinen som kommer fra Piemonte denne sommeren, eller muligens nestmorsomste, men det får vi svar på i juli.
Aase E. Jacobsen
27 Mai 2020 - 13:45
  Foto: Roger Malmstein

Segni di Langa Pel-A-Verga 2019 er ingen rosevin, fargen til tross, derimot en «ekte» rødvin laget av en drue som har lite farge i skallet. Selv etter 18 dagers skallkontakt er fargen lys.

Pelaverga er en av Piemontes mindre kjente og utbredte, men likevel svært tradisjonsrike druesorter som finnes i to forskjellige utgaver. Den som bare kalles pelaverga og dyrkes i det sørvestlige Piemonte og den som heter pelaverga piccolo og som er knyttet til Verduno 5 mil lenger øst i den nordvestre delen av Barolo DOCG. Den kom imidlertid vestfra, men har fått et par hundre år på å tilpasse seg klimaet og det fossilrike leir- og sandholdige jordsmonnet her. Forskjellen er ikke bare druestørrelsen, men også egenskaper i vinmarken som modning. Men pelaverga er alltid forbundet med lysere røde  frukttoner kombinert med urter og krydder. Den perfekte sommerrødvin.

Siden 1995 har Verduno en egen DOC for pelaverga, som den eneste i Italia. I Norge har Burlottos utgave skaffet seg en fanskare, og nå er altså også Segni di Langa og Gian Luca Colombo på banen med en vin fra vinmarker han plantet i 2017. Han forteller at 2019 ga de første klasene, men at han følte ikke de hadde nok kompleksitet til å fortjene Verduno DOC på etiketten. Når han gjør noe, er han all-in. Det har vi fått bevis for mange ganger allerede.

Her tappes sommerens kuleste rødvin.

Derfor var druene egentlig påtenkt blandingsvinen NU, hans partyvin nummer én som kommer i 2019-årgang i juli. Sett et merke i kalenderen, for den kommer til å smake lekkert ut fra hvordan 2018 var og ikke minst hvordan Pel-A-Verga smaker. For 2019-utgaven kommer til å inneholde en liten andel pelaverga.

Resten lot han seg overtale til å tappe i 1600 flasker eksklusivt for Norge, uten DOC på etiketten, derfor ordspillet på druenavnet.

Gian Luca Colombo i vinkjelleren der han har tilbrakt mest tid siden han laget sin første vin for snart 10 år siden. Foto: Simone Cioe'

Den er modnet i amfora i to måneder etter gjæringen, og ytterligere litt i ståltanker før tapping.  Resultatet er en lys rødvin med fersk fyldig og god saftig frukt, fin stofflighet og god tørrhet. En vin som ber om å bli servert til gode vennelag, med alt fra vegetar, pasta, pizza, kylling og spekeskinke, til osteretter. Innendørs eller utendørs. Lett avkjølt eller sågar romtemperert. Til å være så fersk er den overraskende «voksen» i smaken.

  Foto: Roger Malmstein

Gian Luca lager selvsagt ikke bare rock’n roll-vin. Hans Segni di Langa Barolo 2016 er til å få tårer i øynene av, så god og innsmigrende er den. Men samtidig konsentrert og stofflig og med en lekker syrefriskhet. Den er laget på en blanding av veldig tradisjonelt og noe mer moderne vis med lang skallkontakt og modning i ett stykk 700 liters fat og ett stykk brukt barrique først i 20 måneder og deretter amfora i ett år. I 2016 laget han altså bare drøyt 900 liter barolo og alt druematerialet kommer fra Bricco Ambrogio som var første årgang for Gian Luca fra denne vinmarken. Hans parsell er forresten nordvendt siden den ligger akkurat der hvor åsryggen skifter retning fra sør til nord. Jordsmonnet er mer eller mindre den samme fossilrike Barolo-mergelen som starter her i nord og går ned til La Morra, et jordsmonn som generelt gir litt tidligere modning og mykere stil enn andre deler av Barolo, eksempelvis Serralunga.

Her kan du lese med om Serralungas helt spesielle terroir

Fra 2017 vil hans barolo være en blanding av denne og Bussia i Monforte d'Alba.

Gian Luca Colombo vil jobbe enda mer mer vinmarkene sine i tiden framover. Photographer: Giorgio Sandrone
  Foto: The_Tramp

Min første fascinasjon for hans viner var faktisk en pinot noir som når er i sin tredje årgang i Norge. Segni di Langa Langhe Pinot Nero 2017 er en enda mer overbevisende utgave med sin kombinasjon av leskende myk kirsebærfrukt og solide terroiruttrykk. Druematerialet kommer da også fra vinmarker i tre ulike deler av det sentrale Piemonte, Barolo med Ravera, Dogliani og Roddino som begge er mest kjent for sin dolcetto og som ligger rett utenfor Barolos grenser. Roddino kjennetegnes av ekstra høytliggende vinmarker (480 m.o.h.).

Denne produsenten henter også druer herfra

Gian Luca er kjent for å jobbe også for andre produsenter, men nå vender han oppmerksomheten mer og mer mot egen virksomhet. Han mener at vinproduksjonen henger nøye sammen med vinplantenes helse. Han beveger seg derfor i retning biodynamisk dyrking samtidig som han ønsker å satse på større mangfold ved å inkludere andre typer vekster også sågar dyrehold. Han skriver at han drømmer om å lage sitt eget brød og pasta. Og at han nå lager sine egne biodynamiske preparater.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her