Nå melder også Piemonte seg i pinot noir-toppen

Nå melder også Piemonte seg i pinot noir-toppen

Denne produsenten lager ikke bare en lekker pinot noir, eller pinot nero som det heter på disse kanter, men også nebbiolo og barbera med særpreg.
Aase E. Jacobsen
21 Februar 2018 - 14:45

Segni di Langa Pinot Nero 2016 er en herlig versjon av denne druen. Usedvanlig sjarmerende med parfymert kirsebærfrukt, fin syre og godt med skallpreg som gir god fasthet. En super matvin til så vel kalv som lam eller det meste av smaksrike vegetarretter.

Den er en av de aller beste italienske pinot-er jeg har smakt

Så er den laget av en produsent som har som mål å gjøre ting på sin måte. Gian Luca Colombo startet Segni di Langa – fingeravtrykk fra Langhe – i 2011 og ble allerede i 2014 kåret til Winemaker of the Year blant italienske vinmakere under 35 år (Gambelli Award). Sammen med kona Allessandra driver han vingård og agriturismo – altså et enklere hotell- og restaurantalternativ som er blitt så vanlig blant vinbønder i Italia. Flere ben å stå på, er hva det handler om.

Når det kommer til vinene står de altså støtt. Fingeravtrykket hans – også det er gjort for hånd - finnes på alle etikettene som en garanti for at vinene er laget på en mest naturlig måte, uten for mange inngrep. De er verken klaret eller filtrerte og vil derfor gi bunnfall over tid. Men det gjør også at du får mest mulig av den opprinnelige smaken fra druene og vokststedet helt ut i glasset.

Gian Luca Colombo lager ikke bare god vin, han har også gjort seg bemerket i vitenskapelige sammenhenger som forsker innen ønologiske temaer.

I Langhe er imidlertid pinot noir en fremmed fugl, for her er det barbera og nebbiolo som gjelder. Barbera d'Alba Superiore 2016 er seriøs og fast med god og intens mørk bærfrukt, god saftighet og med lett bitterpreg fra skallene, noe som ofte kjennetegner viner som med lav svovling, men den (som tidligere het Greta) er likevel ikke en naturvin i denne årgangen.   

Nu kan bli en sommerfaviritt, men du må vente til mai.

Men nebbioloene overskygger likevel «arbeidshesten» barbera. Superkul er Segni di Langa Nu 2016 som selges litersflaske, men som er utsolgt for tiden og som ikke kommer inn igjen før i mai. Perfekt timing for utefestsesongen.

I mellomtiden kan storebror Segni di Langa Nebbiolo d'Alba 2015 nytes med stort velbehag. Den er en litt annerledes nebbiolo med mørkere frukt og veldig god konsentrasjon. Så er 2015 et år som preges nettopp av høy modning og konsentrasjon. En vin som tåler minst 8 år i kjelleren. Den er i øyeblikket i tilleggsutvalget, og som derfor ikke kan bestilles gjennom vår løsning (derfor er den merket med utsolgt), men er tilgjengelig gjennom henvendelse til polets kundeservice. Fra 2. mars er den imidlertid på plass i bestillingsutvalget.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her