El Bulli gjør det igjen

Etter å ha vært borte fra topplassering noen år er El Bulli i Nord-Spania atter en gang kåret til verdens beste restaurant.
Aase E. Jacobsen
11 Juni 2006 - 08:00

The World's 50 Best Restaurants kjøres for femte året på rad i regi av det britiske bransjemagasinet Restaurant. Det er den renommerte avantgardistiske spanske restauranten El Bulli med sin legendariske sjef Ferrán Adrià som atter en gang har inntatt lederposisjonen etter å ha måttet se seg forbigått de siste tre år.
 
El Bulli har dog alltid vært rangert blant de tre beste i de tidligere kåringene. Særlig har Heston Blumenthals ekstremt eksperimentelle kjøkken ved The Fat Duck utenfor London, som i år havnet på andre plass, bydd på hard konkurranse opp gjennom årene.

Californiske French Laundry som siden 2002 har knivet med de to andre om pallplass, er nå nede på fjerde plass. Det er superhete Pierre Gagnaire i Paris har overtatt som runner up som nummer tre i verden, og som også ble belønnet med tittelen Chefs Choice under kåringen.
 
På pallen er det altså bare konsepter som praktiserer høy grad av eksperimentelt kjøkken, og vi må helt ned på sjuende plass før finner mer klassiske steder som Alain Ducasses Le Louis XV som du finner i Monaco. Som beste australasiatiske restaurant har Tetsuya's klort seg fast på en femte plass for andre gang på rad.

Beste og eneste skandinaviske restaurant blant de 50, er ikke overraskende Noma i København 33. plass. Vi må dessverre ganske langt ned på listen over de neste 50 før vi finner Fredsgatan 12 i Stockholm på 70. plass, Sjømagasinet i Gøteborg på 84. og Bagatelle på 94. I 2004 ble Bagatelle rangert som det heteste skandinaviske spisestedet med sin 37. plass, så årets resultat faller nok tungt for hjertet for alle som elsker Bagatelle. Noma har dermed overtatt Bagatelles plass som heteste skandinav.

Den strenge juryen er satt sammen av ikke mindre enn 560 kompetente kjøkkensjefer, restauratører, matjournalister og såkalte ekspertgjester fra hele verden. Norge er representert i juryen med Eyvind Hellstrøm, Bagatelle, Andreas Viestad, Dagbladet og vår egen Aase E. Jacobsen.

Her kan du lese mer: www.theworlds50best.com

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her