El Bulli gjør det igjen

Etter å ha vært borte fra topplassering noen år er El Bulli i Nord-Spania atter en gang kåret til verdens beste restaurant.
Aase E. Jacobsen
11 Juni 2006 - 08:00

The World's 50 Best Restaurants kjøres for femte året på rad i regi av det britiske bransjemagasinet Restaurant. Det er den renommerte avantgardistiske spanske restauranten El Bulli med sin legendariske sjef Ferrán Adrià som atter en gang har inntatt lederposisjonen etter å ha måttet se seg forbigått de siste tre år.
 
El Bulli har dog alltid vært rangert blant de tre beste i de tidligere kåringene. Særlig har Heston Blumenthals ekstremt eksperimentelle kjøkken ved The Fat Duck utenfor London, som i år havnet på andre plass, bydd på hard konkurranse opp gjennom årene.

Californiske French Laundry som siden 2002 har knivet med de to andre om pallplass, er nå nede på fjerde plass. Det er superhete Pierre Gagnaire i Paris har overtatt som runner up som nummer tre i verden, og som også ble belønnet med tittelen Chefs Choice under kåringen.
 
På pallen er det altså bare konsepter som praktiserer høy grad av eksperimentelt kjøkken, og vi må helt ned på sjuende plass før finner mer klassiske steder som Alain Ducasses Le Louis XV som du finner i Monaco. Som beste australasiatiske restaurant har Tetsuya's klort seg fast på en femte plass for andre gang på rad.

Beste og eneste skandinaviske restaurant blant de 50, er ikke overraskende Noma i København 33. plass. Vi må dessverre ganske langt ned på listen over de neste 50 før vi finner Fredsgatan 12 i Stockholm på 70. plass, Sjømagasinet i Gøteborg på 84. og Bagatelle på 94. I 2004 ble Bagatelle rangert som det heteste skandinaviske spisestedet med sin 37. plass, så årets resultat faller nok tungt for hjertet for alle som elsker Bagatelle. Noma har dermed overtatt Bagatelles plass som heteste skandinav.

Den strenge juryen er satt sammen av ikke mindre enn 560 kompetente kjøkkensjefer, restauratører, matjournalister og såkalte ekspertgjester fra hele verden. Norge er representert i juryen med Eyvind Hellstrøm, Bagatelle, Andreas Viestad, Dagbladet og vår egen Aase E. Jacobsen.

Her kan du lese mer: www.theworlds50best.com

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gjør noe ekstra med fastelavnsbollene - eller kjør klassisk  - her får du oppskriften
Ukens kake

Gjør noe ekstra med fastelavnsbollene - eller kjør klassisk - her får du oppskriften

Ingen fastelavnssøndag uten boller. Små som store ser frem til denne dagen. Men hvorfor spiser vi boller med krem til fastelavn og ikke ellers i året? Her får du svaret og selvsagt gode tips for bollebaksten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gjør noe ekstra med fastelavnsbollene - eller kjør klassisk  - her får du oppskriften
Ukens kake

Gjør noe ekstra med fastelavnsbollene - eller kjør klassisk - her får du oppskriften

Ingen fastelavnssøndag uten boller. Små som store ser frem til denne dagen. Men hvorfor spiser vi boller med krem til fastelavn og ikke ellers i året? Her får du svaret og selvsagt gode tips for bollebaksten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Du forstår raskt hvorfor dette er Bergens nasjonalrett
Dagens rett

Du forstår raskt hvorfor dette er Bergens nasjonalrett

Prinsefisk er nytrukket torsk i en fyldig og luftig hvit saus. Mat for kongelige, og navnet har en slik forklaring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her