Eggende sjeldenhet

Siste sjanse til å forlyste seg med årets måseegg er nå. Vi kan jo ikke annet enn å anbefale Mackøl til, men det finnes altså andre muligheter også. Som et glass vin selv om tromsøværingene vil fnyse foraktelig over slik helligbrøde.
Aase E. Jacobsen
14 Juni 2001 - 11:54

Alle som har vært nordpå i vårløsninga er trolig blitt budt på Mackøl og måsegg, en av mange nordnorske matskatter om enn av nyere opprinnelse. Det heter seg at kombinasjonen oppstod da en nordnorsk fiskeskipper kom til Oslo på et vårlig besøk. Han la turen innom en av byens caféer og spurte kelneren: "Har dokker Mackøl?". Det kunne de ikke stille opp med. Hans neste spørsmål var da: "Har dokker måsegg?". Da selv ikke dette ønsket ble innfridd, reiste han seg og forlot lokalet med følgende kommentar: "Skitkafé!".

I dag er situasjonen en helt annen. Nå får du Mackøl på en rekke av serveringsstedene og butikkene i det som kalles Nord-Norges største by, nemlig Oslo. Og måsegg er heller ingen utenkelig delikatesse å få servert på så vel utvalgte puber som i butikker selv om etterspørselen nok er størst blant de med nordnorsk blod i årene.

Sjeldnere vare
I år er imidlertid måsegg en større sjeldenhet enn noensinne. I følge Georg Hågensen i Vardø som til tross for sine 81 år fortsatt fortjener tittelen måseggkongen ble årets fangst på 4.000 egg den laveste i løpet av de 50 årene Hågensen har holdt på med måseggsanking gjennom sitt firma Festningsgaten Kolonial.

Hågensen minnes toppårene på midten av 80-tallet da fangsten nådde 70-80.000 egg fra de to øyene, Tjuvholmen og Reinøya, som han disponerer. Etter det har volum vært svært variabelt og betraktelig lavere. Årsaken er overfiske av lodde som er måsens favorittspise. Hvis det ikke er lodde i havet, legges det mindre egg.

Og hvis det er for kaldt i slutten av april og begynnelsen av mai, slik som i år, går lodda dypere og blir dermed utilgjengelig for måsen som ikke kan dykke. Måsegg er dermed et svært følsomt produkt som krever at alt er i balanse.

Begrensning
Derfor slo det ned som en bombe da Statens Næringsmiddelstilsyn (SNT) opplyste om funn av miljøgiften PCB i måsegg for noen år tilbake. I 1998 ble det gjennomført en undersøkelse for å kartlegge forbruket av måsegg. Og siden det i noen ungdomsmiljøer i Nord-Norge ble registrert et forbruk opp mot 30-40 egg i sesongen, ble det slått alarm. Et så høyt konsum kan være helsefarlig, men er veldig sjelden og er mer et uttrykk for ungdommelig trang til overdrivelse enn et normalt forbruksmønster. SNT anbefaler derfor at du ikke spiser mer enn 5-10 egg i året for å være på den sikre side. Det er foretatt nye målinger av årets egg, men resultatene er ennå ikke klare.

Dessverre fikk måsegg et uheldig stempel som helsefarlig, godt hjulpet av dommedagsoppslag i avisene. Men måsegg er altså ikke skadelig så lenge det inntas med måte (som de fleste andre nytelsessmidler). Dette er en delikatesse med en svært kort sesong og som du aldri ville finne på å spise store mengder av. Et måsegg tilsvarer nemlig to hønseegg rent størrelsesmessig.

Hågensen forteller om noe redusert etterspørsel som følge av PCB-frykten i Nordland men ikke i Troms og Finnmark hvor mesteparten av leveransene tar veien. I magre år som dette er etterspørselen naturlig nok langt større enn tilbudet. Likevel tar ikke måseggsankerne mer ut enn det som virker fornuftig.

Så de eggene som er tilgjengelig i Oslo nå etter at sesongen er over, er gull verdt. Derfor piffer vi de opp med kaviarsmør. Om du ikke har råd til russisk kaviar, er lodderogn eller lakserogn heller ikke å forakte. Eller en frisk kald tomatsaus hvis du foretrekker eggene avkjølte.

Måsegg og Mack
Når maten er gull verdt, må drikkefølget være det også. Vi prøver derfor en Gull Mack til. Dette er verdens nordligste bryggeris luksusøl som du må på polet (varenr. 2666, bestillingutvalget, kr 20,90) for å få tak i. Årsaken er at alkoholprosenten er 6,5. Og turen er vel verdt, for Gull Mack er et utrolig godt øl, hva fylde angår kan det sammenlignes med en god chardonnay. Dette gode ølet er en tanke for rikt til måseggene, hvis vi skal være veldig strenge. Da er vanlig Mack en smule bedre tilpasset. Også dette et smaksrikt øl som går godt sammen med kaviarsmøret.

Vi prøver også det nytappete Mack Sommerøl som markerer at snøen definitivt er forsvunnet fra gatene i Tromsø. Og at midnattsola stråler på sitt mest intense. Men det blir litt for lett til eggene og smøret. Selv om det kan passere hvis du serverer eggene med tomatsausen.

Måsegg og vin?
Som nevnt kan det oppfattes som provoserende å introdusere vin til måseggene. Men vi må ikke glemme at det i Nord-Norge ble konsumert anselige mengder gode viner for 100-200 år siden. Ikke av menigmann selvsagt, men av landsdelens mange nessekonger og tørrfiskbaroner. Så måsegg og vin er trolig ikke helt historieløst.

Vi starter med en Marques de Monistrol Macabeo Chardonnay 2000 (varenr. 33570, bestillingsutvalget, kr 79,90) som er den nylanserte hvite bror til en rød spansk storselger av druene cabernet og tempranillo. Også den hvite er laget for et stort marked, og med en pris under 80 kroner vil den nok få mange tilhengere i sommerhalvåret for den er fruktig med tydelig chardonnaypreg, lett og forfriskende, behagelig og enkel. Til måseggene med tilbehør blir den imidlertid for lett.

Storselgeren
Da må vi gå litt opp i vekt, og til en annen storselger som det produseres ufattelige 24 millioner flasker av, nemlig Lindeman's Bin 65 Chardonnay (varenr. 2545, kr 99,90) som nå finnes i 2000-versjon. Den byr på alt det folk flest liker som søtlig tropisk frukt, litt smørkjeks, noe fat, krydder, litt fet i stilen men det balanseres godt av en behagelig friskhet. Nok til at den kan brukes til mat som måsegg med kaviarsmør, for her gjør den en god jobb, også overfor den kalde versjonen med tomatsaus.

Et røverkjøp
Og faktisk like bra som den vesentlig dyrere, men langt mer komplekse Chablis Premier Cru Côte de Jouan 1998 (varenr. 13708, kr 183,00) fra Domaine Pierre de Préhy. En liten eiendom som drives av Jean-Marc Brocard, en av områdets mest driftige produsenter. Selv om prisen kan synes høy, er dette et røverkjøp til en chablis på premier cru-nivå å være. Duften er rik med mye jordsmonnspreg, særlig østers og smør. Smaken følger flott opp, en besnærende vin som er elegant til langt ut i ettersmaken. Denne chablisen kan du bruke, ikke bare til måsegg med kaviarsmør eller tomatsaus, men også til en lang rekke fisk- og skalldyrretter. En super sommervin som holder maska også i den kalde årstid, mens skalldyreneegentlig er på sitt beste.

Måsegg
Legg eggene forsiktig ned i fosskokende vann og la dem koke i 15 minutter. Avkjøl litt ved å skylle i kaldt vann og del i to. Server i skallet varme eller kalde.

Fra gammelt av er tradisjonen å hardkoke måseggene. Årsaken er enten overtro, eller mer trolig, en parasitt som kan finnes i det rå egget men som dør ved gjennomkoking. Langs kysten var måsegg en viktig og gratis næringskilde om våren. Måseggene ble brukt som alternativ til hønseegg i alle typer bakst. Særlig vafler som i Nord-Norge har en solid og innarbeidet posisjon som altmuligbrød. Men det heter seg at bedre sukkerbrød enn det du baker av måsegg finnes ikke.

Tradisjonelt serveres meierismør og brød til nykokte måsegg. Eller måseggene kan være tilbehør til røykt eller speket laks. De varme eggene får denne gangen følge av:

Kaviarsmør:
100 g kaviar, hvilken type bestemmes av lommeboken, Arctic lakserognkaviar er mest vellykket blant de norske
150 g mykt smør
2 ss sitronsaft
salt og hvit pepper
Rør smøret mykt og luftig. Rør inn kaviaren. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Og serverer du eggene avkjølte kan denne sausen være forfriskende til eggene:

2,5 dl passerte tomater (tomatjuice og tomatmasse)
1 ss god sherryeddik
1/4 ts knuste korianderfrø eller malt koriander
3 ss finsnittete basilikumblader
1 dl olivenolje
salt og pepper
Pisk alt sammen godt (bortsett fra basilikumbladene som tilsettes til slutt sammen med salt og pepper). Hvis sausen skiller seg, kan du bruke miksmaster eller blender for å få den sammen igjen.

Foto: Knut Albert Solem, Statens Næringsmiddelstilsyn

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her