Eggende retter til påske

Påsken er definitivt den tiden på året hvor egg står øverst på ønskelisten - både som mat og som tradisjonsmessig skjulested for barnas påskegodt. Vi gir deg her tips til deilige, varierte og ikke minst eggende retter egnet for lettvint tilbered
Redaksjonen
10 April 2001 - 17:20

I løpet av påskedagene spiser vi 21 millioner egg her i Norge. Det er dobbelt så mye som vi spiser i løpet av like mange dager ellers i året. Vi tar selvfølgelig konsekvensen av dette, og har satt i sammen et knippe eggeoppskrifter. Men først starter vi med litt historikk, deretter følger varierte oppskrifter før vi avrunder med tips til påskedekorering av egg.

Opprinnelsen
Ingen annen matvare har så mye symbolikk knyttet til seg som egget. Egget er fra gammelt av tegn på livskraft og fruktbarhet. I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre og sola dukket frem igjen etter vinterdvalen, da våknet også høna, og satte i gang med verpingen igjen. Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble derfor også en "eggfest" bokstavelig talt. Man kokte eggene, eller bakte dem inn i flettede brød, og spiste dem.

Lykke
Etter hvert begynte man også å gi egg i gaver, som tegn på vennskap. Dekorerte egg var spesielt ansett for å inneha en kraft som ville bringe lykke og beskytte mot onde ånder. Det eldste eksemplet på dekorerte egg er funnet i en grav fra omkring 300 år e.Kr. I Russland ble det en skikk å gi egg av sølv eller gull, pyntet med emalje og edelstener. Noen av disse eggene hører i dag til verdens mest kostbare antikviteter. Tidenes mest praktfulle påskeegg ble skapt av C. Fabergé, en fransk juvelér som med sine leketøysmodeller i juvélprydede gullegg gjorde lykke hos tsaren og det russiske hoff.

Det knekkes stadig færre egg i de tusen hjem fordi vi lager stadig mindre hjemmelaget mat. I matlagingen har egg en hel rekke spesielle egenskaper som gjør det til et tryllemiddel. Det gir smak og farge, hever, tykner, binder, blanker; i tillegg er egget sterilt innpakket i verdens mest naturlige emballasje! Egg er næringsrikt, og inneholder alle livsnødvendige næringsstoffer, unntatt vitamin C.

Eggets egenskaper er best når egget er romtemperert. Da får du pisket inn mer luft i sukkerbrødet, pisket eggehvite holder seg stiv lenger osv.

Oppskrifter
Egg er et godt utgangspunkt for mange gode retter. I oppskriftene du finner nedenfor får du oppgitt eggmassen i antall desiliter og antall egg, slik at du får brukt eggmassen vi får "til overs" når vi dekorerer egg. Har du ikke dekorert egg, kan du likevel la deg friste til å prøve oppskriftene. For det er alltids godt å kunne servere litt ekstra til frokost eller ha noe søtt på lur til uventede kaffegjester.

Omelett (grunnoppskrift)
pr. porsjon
2 egg
2 ss vann
litt salt
litt smør til steking
Visp sammen egg, vann og salt og hell røren i en liten stekepanne. Pannen må være så varm at en smørklatt freser når den slippes i. Trekk røren inn mot midten. Omeletten vil være ferdig på under 1 minutt.

Omelett med kryddergrønt
Klipp eller finhakk friske krydderurter som eks. kjørvel, persille, karse eller dill. Ha dem i røren før omeletten stekes, eller tilsett når omeletten begynner å få kremaktig konsistens.

Omelett med ost og skinke
Bland finhakket skinke og revet ost i røren eks. sveitserost, eller annen godt lagret ost.

Omelett med grønnsaker
en hvitløkbåt finhakkes og blandes med 2 tomater og en halv aubergine.
Surr grønsakene lett i olje til de er møre. Fyll omeletten, og dryss med finhakket kryddergrønt.

Bondeomelett
4 porsjoner
3 kokte poteter
50 g sopp
ca 150 g bacon
2 finhakket sjalottløk
½ l eggmasse
4 ss vann
¼ purre eller 1 bunt gressløk
2 flådde tomater
2 ss revet ost, gjerne parmesan
smør til steking
salt og nykvernet pepper
Stek bacon i biter sammen med hakket sjalottløk. Ha i sopp og poteter i terninger. Stek videre noen minutter. Hell over eggmassen tilsatt vann, salt og pepper. Dryss over hakket purre/gressløk, flådde tomater i terninger og revet ost. La alt stivne på svak varme. Server med brød og salat til.

Eggerøre
4 egg
4 ss vann eller fløte
½ ts salt
gressløk
Pisk egg, vann og salt lett sammen med gaffel. Hell røren i en panne som er så varm at smøret smelter lett uten å bli brunt. Trekk eggerøren sammen med gaffel etter hvert som den stivner. Klipp gressløk over. Eggerøre smaker ekstra godt sammen med spekemat eller røkelaks.

Egg med skinkefyll
4 porsjoner
6 hardkokte egg
2 ss kapers
100 g skinke
1 dl crème fraiche
½ salathode
Eggene avskalles og deles på langs. Ta ut eggeplommene og hakk de sammen med kapers. Skinken skjæres i terninger, og blandes sammen med egg og kapers hakket. Tilsett crème fraiche, og bland det hele til en fast masse, som deretter fylles i de halve eggene. Eggene serveres på en bunn av finstrimlet salat.

Egg med tomatmajones
4 porsjoner
4 egg
1 boks asparges
2 tomater
bladsalat

saus:
150 g majones
3 ss tomatpurè
3 ss naturell yoghurt
Tabasco
Sitronsaft
Salt og pepper

Eggene hardkokes, avkjøles og skall fjernes. Deles i to. Sil av kraft fra asparges og skjær tomatene i skiver. Anrett aspargesen porsjonsvis på serveringstallerkener. Legg tomatene i en krans runt, og pynt med de halve eggene. Dekorer med salatblader.

Saus: Rør majonesen opp med tomatpurè og yoghurt, og smak til med salt, pepper tabasco og sitronsaft. Hell sausen over retten, og server med godt brød og smør.

Egg- og purresalat
4 egg
½ purre
½ ts salt
3-4 ss majones
Hardkok eggene og del dem på kryss og tvers i en eggdeler, så de blir finhakket. Finhakk purren og bland med eggene. Dryss på salt og rør lett inn majonesen. Salaten skal være fast. Server med godt brød og smør.

Eggesalat
6 hardkokte egg
1 dl majones
1 dl crème fraîche eller rømme
2 ss sennep
3 ss hakket purre eller vårløk
salt og pepper
Hardkok eggene og del dem med en eggedeler først i skiver og deretter i biter. Bland sammen de andre ingrediensene og vend inn eggebitene. Smak til med salt og pepper.

Arme riddere
8 skiver loff
2 dl eggemasse
2 dl melk
4 ss sukker
1/2 ts kanel
Pisk eggemassen lett sammen med sukker, melk og krydder. Bløt brødet i røren til det er gjennombløtt. Stek brødet gyldent i en panne, og server lunkne med rømme og jorbærsyltetøy

Eggedosis
1 porsjon
3 egg
100 g sukker
Egg og sukker piskes til en tykk masse. Server i høye glass og pynt med et blad sitronmelisse. Spises med skje.

Hjemmelaget karamellpudding
6 porsjoner
2 dl sukker
4 dl melk eller Vikingmelk
2 dl kremfløte
4 ss sukker
1 vaniljestang eller 1 tsvaniljesukker
5 egg
Ha sukkeret i en randform, og sett den på en middels varm kokeplate. Varm opp sukkeret til det har smeltet og er kastanjebrunt. Bruk grytekluter. Drei formen slik at den blir jevnt glasert. Kok opp melk, fløte, sukker og vaniljestang snittet på langs. Avkjøl blandingen noe og rør inn lett vispede egg. Sil blandingen over i den glaserte formen. La formen stå i 10 min. før den settes i ovnen (røren "setter" seg og hindrer luftbobler). Stek karamellpuddingen ved 125 °C i vannbad (dvs. formen står i langpanne med vann i ovnen). i ca. 1 ½ time. Mot slutten av steketiden kan du kjenne med baksiden av ei vætet skje om overflaten er "fast". I så fall er puddingen ferdig. Avkjøl i formen til neste dag. Hvelv karamellpuddingen på et fat med kanter for å beholde karamellsausen. Pynt med krem og blader av sitronmelisse.

Rullekake
2 dl eggmasse (4 egg)
120 g (1¼ dl) sukker
120 g (2½ dl) hvetemel
¼ ts bakepulver

Fyll:
2-3 dl bringebærsyltetøy eller annet syltetøy
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt mel og bakepulver sammen og rør det inn i eggedosisen. Bre røren utover i en smurt langpanne. Stek kaken midt i ovnen ved 200 °C i 8-10 min. Legg matpapir på bakebordet og strø sukker på. Hvelv rullekaken på papiret og la formen ligge over kaken til den er avkjølt. Smør på fyllet og rull kaken sammen, gjerne ved hjelp av matpapiret. Pakk kaken litt stramt inn i matpapiret og legg den til avkjøling med skjøten ned.

Speilegg til dessert
pr. porsjon
1 tykk skive rullekake
2 ss pisket krem
1/2 fersken
Legg rullekakeskiver på et serveringsfat eller på tallerkener. Pynt med pisket krem, og legg en halv fersken på toppen.

Dekorering av egg

Romtempererte egg enklest å tømme
Eggene bør ha romtemperatur når de skal tømmes. Egg som kommer rett fra kjøleskap er mer tykt flytende, og plommen og hviten vil nesten ikke skille seg fra hverandre. Ta gjerne ut eggene fra kjøleskapet dagen før. Eggene tåler godt en natt eller to på kjøkkenbenken, og eggmassen som blåses ut kan fortsatt brukes til mye godt. Eggemassen kan røres sammen og fryses i inntil 3-4 måneder. Eggene har de samme, flotte egenskapene også etter frysing. 1 dl eggemasse tilsvarer 2 egg

Før du begynner
Husk alltid å skylle egge skallene for å få dem rene. Du kan ha litt såpemiddel eller eddik i vannet. Eggene må være tørre når du begynner med dekoreringen. Det kan være lurt å lage et "håndtak" for å holde i når du dekorerer. "Håndtaket" lager du ved å brette en piperenser dobbel, bøye endene litt på den og så stikke begge endene inn i hullet og opp i egget. Da blir egget enklere å male, og motivet blir ikke så lett ødelagt.

Akvarell - Ta en pensel og mal noen få, store felt med én eller to ulike farger med vannfarge. Det gjør ikke noe at fargene renner i hverandre. La egget tørke. Drypp en bitteliten dråpe med vannfarge på egge skallet. Sett et sugerør rett over dråpen og blås kraftig. Da vil vannfargen spre seg utover som en vakker stjerne! Gjenta dette så ofte du vil, men pass på at det er så lite maling at det ikke renner dråper på egget. Prøv med ulike farger på lys bakgrunn. La egget tørke. Akvarellfarger blir finest om du lakkerer egget til slutt.

Relieffmaling - Til denne teknikken trenger du silkemaling og relieffmaling. Det fås kjøpt i hobbyforretningen.
Grunn egget med silkemaling. Mal med en annen farge på toppen av egget, slik at det begynner å renne nedover. Tørk egget raskt med en hårføner. Ha på relieffmalingen der du ønsker og la den tørke.

Krakelering - Til denne teknikken trenger du Reisslack nr. 1 og 2, lasurolje og gullpulver. Det får du kjøpt i hobbyforretninger. Grunn hele egget med hobbylakk. La det tørke i 15 minutter. Lakkér så egget med Reisslack nr. 1. Den er oljebasert og bør få tørke i 12 timer. Deretter lakkerer du over med Reisslack nr. 2. Den er vannbasert og litt seig å pensle utover. La den tørke i 3 - 4 timer. Etter ca. 1 ½ time vil du se at en sprekkdannelse begynner. Bland like deler lasurolje og gullpulver, og pensle det på egget. Tørk gullblandingen raskt av med en klut. Tørk egget i minst 12 nye timer. Hold egget under rennende, lunkent vann og gni forsiktig av Reisslack nr. 2 med en klut. Egget blir skinnende blankt med gull i sprekkene.
Krakelering er en morsom teknikk som gjør at den lakkerte overflaten på egget sprekker. Teknikken er ikke vanskelig, men det krever sin porsjon med tålmodighet på grunn av tørketiden mellom hver prosess. Du må regne med at det tar et par dager fra du begynner å male egget til det er ferdig krakelert. Det lønner seg derfor å krakelere mange egg i flere farger samtidig.

Naturfarging - Den eldste måten å dekorere egg på er å la eggene trekke farge i et fargebad. Man koker eggene i farge fra plantestoff, nøtteskall, røtter, løkskall, rødbeter, kaffe eller te for å nevne noen muligheter. Naturfarger gir et spennende resultat der ingen egg blir like i mønster eller farge. Alt etter hvor lang tid eggene koker, eller om du pakker inn hvert enkelt egg med én eller flere naturfarger. Fargestoffer får du også kjøpt på apotek og i hobbybutikker.

Hvite egg fremhever fargene best. Pass på at det ikke er sprekker i egget før du begynner. Rengjør eggeskallet i vann med litt eddik eller fortynnet vaskemiddel og skyll godt, hvis det ikke er tømt og skylt på forhånd. Dette gjør at egget trekker bedre til seg farge.

Ensfargede egg
Ta 2-3 spiseskjeer naturfarge til 1 liter vann. Legg eggene i kaldt vann og la det koke opp. Fargen trekker raskt inn ved kokepunktet. Hvis du ønsker lyse pastellfarger, må du ta opp egget etter kort tid.

Naturfarger er ikke giftige. Så hvorfor ikke koke et lite kunstverk av egg til frokostbordet!

Etsing og gravering på fargede egg
Fargede egg kan du f.eks. etse eller gravere mønster på. Du kan etse mønster ved å tegne på egget med en pennesplitt dyppet i eddik, sitronsyre eller blekemiddel. La væsken ligge litt og etse på skallet før du tørker det bort med en klut. Bruk mørkfargede egg når du skal gravere. Tegn mønsteret først forsiktig med en blyant. Bruk en spiss gjenstand til å risse inn mønsteret.

Planteavtrykk
Ved å legge en blomst eller et blad i tett kontakt inntil eggeskallet, under koking i sterkt fargebad, vil det bli et flott planteavtrykk på eggeskallet.
Trekk en bit av en nylonstrømpe rundt egget og blomsten. Stram godt til med en knute.
Surr en tøystrimmel rundt egget, slik at fargen trekker jevnt gjennom nylonstrømpen og inn i eggeskallet. Fest med en strikk eller en tråd.

Vil du farge eggene til påskefrokosten med naturfarger? Da koker du eggene sammen med naturfargene i:
· 3-5 minutter for bløtkokt.
· 6-8 for myk plomme med fast hvite.
· 8-10 minutter for å fåhardkokte egg.
Eggeskallet holder lenge på varmen. Egget må derfor skylles i kaldt vann dersom det ikke skal spises med én gang. Dette fordi kokeprosessen fortsetter inni egget.

Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt
Oppskrifter (utover kilde): Mai Rødsten
Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her