- Kartleggingen viser klart at man ikke må betale mer for å få kvalitet, slik det er vanlig å hevde, sier dministrerende direktør Einar Ingvoldstad i Stiftelsen Godt Norsk. Godt Norsk ønsker nå forbrukerveiledning på den norske skinka, med smaksangivelse og navn etter det stedet skinkene kommer fra. - Problemet er at forbrukeren i dag ikke vet hva slags kvaliteter det er på skinka de kjøper. Dermed får de heller ikke tak i den de liker best. Merking med forbrukerveiledning vil kunne løse disse problemene, sier Ingvoldstad. Dyrt og billig I Matforsk-undersøkelsen ble ni skinketyper testet av 12 smaksdommere, samt av et forbrukerpanel på 160 personer. På grunnlag av testene grupperte smaksdommerne skinkene i hovedgrupper etter røyksmak, harskhet, saftighet, modning og fasthet. Testene ga meget overraskende resultater. - Dommerne fant nærmest ingen forskjell i kvalitet mellom de dyreste og de billigste skinkene innen hovedgruppene, sier Ingvoldstad. Den største prisforskjellen mellom skinker i en hovedgruppe var på hele 225 kroner kiloen. Ut fra smaksdommernes bedømmelser er det derimot ingenting som tilsier at den ene skinka skulle være dyrere enn den andre. Ingen vinner Forbrukertesten viser at heller ikke smak og behag kan diskuteres. Ingen klar favoritt eller skinkevinner kom frem. De fleste vet derimot hva de vil ha, men kan ikke finne det ut av forbrukerveiledningen. - De fleste liker en lite moden, mildrøkt og saftig skinke, mens noen færre foretrekker en mer harsk, fast og godt modnet, sier Marit Rødbotten som leder smakspanelet ved Matforsk. Smaksmerking Stiftelsen Godt Norsk ønsker nå å ta konsekvensene av dette, ved å innføre smaksmerking av norske spekeskinker. - Det vil hjelpe oss til å finne den skinka vi liker best, sier Ingvoldstad. I Norge konsumeres årlig om lag 1600 tonn spekeskinke, hovedsakelig om sommeren. Importen er minimal, men svakt økende. Men mens norske spekeskinker til nå bare har vært kalt spekeskinke, er de franske, spanske og italienske skinkene oppkalt etter de områdene de kommer fra. - Vi oppfordrer nå norske produsenter til å gjøre det samme, sier Ingvoldstad. Får Godt Norsk det som de vil, kan dermed Lofotskinka, Vosseskinka og Røros-skinka bli en realitet om kort tid. Stiftelsen mener dette også vil bidra til å trygge norsk landbruk og de norske råvarenes markedsposisjon i en situasjon hvor konkurransen fra utlandet blir stadig sterkere. (17.09.87 NW)
Dyr og billig spekeskinke like god
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Så heftig kan også skreimiddagen bli
Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.
Les hele sakenChianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Slik velger du vin til sushi
Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.
Les hele saken