Godbiter i pollisten
Drøm deg bort med denne toscanske legenden

Drøm deg bort med denne toscanske legenden

Denne vinen holder formen like godt som «slottseieren» Mona Lisa.
Aase E. Jacobsen
10 Februar 2017 - 11:38

Castello di Monna Lisa Gran Selezione 2011 har jeg hatt gleden av å følge i drøyt to tiår. Den er toppvinen fra Vignamaggio. 2011 følger etter 2010 som på generell basis regnes som et bedre år, men utfra hva jeg har smakt av Vignamaggios vin i disse årgangene er 2011 på nivå med 2010. 2011 er kanskje mer elegant og slank, mens 2010 har litt rundere frukt. Uansett er det snakk om en vin som har et godt lagringspotensial og som smaker fortreffelig allerede nå.

Et reisemål i seg selv 

Det er lett å bli mistenksom til en vin som snylter på verdens mest berømte portrett. Men Castello di Monna Lisa er identisk med Villa Vignamaggio som er stedet vinen kommer fra. Vi snakker altså om en vin fra den samme eiendommen som den sagnomsuste Lisa Gherardini ble født inn i i 1479.

Vignamaggio er et drømmested. Foto: Sara Matthews

Mye har selvsagt skjedd siden Leonardo da Vinci portretterte Lisa på slottet en gang ved begynnelsen av 1500-tallet. Blant annet har eiendommen hatt mange eiere opp gjennom årene. Siden 2014 er det arkitekten Patrice Taravella som er eier av det som i dag ikke bare er en vingård, men også en bondegård med dyrking av grønnsaker og oliven samt ikke minst en berømt hage som omkranser «Lisas slott». Det er nå gjort om til et luksushotell, arbeiderboligene på eiendommen er gjort om til litt enklere agriturismo og det finnes også en restaurant her.

Den eldste dokumentasjonen om vinframstilling er fra 1404. Vignamaggio ligger i det som er kjent som hjertet av Chianti Classico, nærmere bestemt ved Greve in Chianti.

Bli kjent med Chianti Classico

Dette er en svært kupert del av vinområdet, ytterst idyllisk og med et jordsmonn og vekstforhold som skapt for sangiovese samt nå også «franske» druer som cabernet-typene og merlot.

Film + vin = kos

Cabernet sauvignon og merlot utgjør da også 15 prosent av druemiksen til ukens godbit. Slottets «vanlige» chianti Terre di Prenzano Chianti Classico 2015 er laget av bare sangiovese, og er et veldig godt uttrykk for denne eiendommen, men til en svært gunstig pris.

Vignamaggio fra luften. Foto: Sara Matthews

Disse vinene er ikke uventet skapt for matbordet, men fyll et glass og sett deg godt til rette i sofaen eller godstolen og kjør i gang Much ado about nothing (Stor ståhei for ingenting) om du klarer å oppdrive den (Amazon er et tips). Filmen fra 1993 ble spilt inn på eiendommen og er absolutt verd et gjensyn for den som er hekta på toscansk renessanseromantikk a la Shakespeare.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her