Dette viser ferske tall fra Vinmonopolet.
- Variasjonene i alkoholkonsum er til dels store, ikke bare fra landsdel til landsdel eller by til bygd, men faktisk også innenfor bygrensene. Noen fenomener kan vi forklare ganske godt, andre ikke, sier rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet.
Om det er kontinentale vaner, god økonomi eller statusen boblevannet gir som er forklaringen på hvorfor folk på Oslos vestkant foretrekker champagne, er vanskelig å si. Men tallenes tale er klar: Over 30 prosent av all champagne som selges på Vinmonopolet, selges på Oslos vestkant.
- Nordmenn er svært glade i cognac, men de regionale forskjellene er store. Finnmarkingene ligger helt i verdenstoppen når det gjelder cognackonsum, og deler kanskje bare tronen med folk som bor i distriktet Cognac, sier Nordahl.
Mens svenskene drikker om lag 0,06 liter cognac hver i året, drikker nordmenn til sammenlikning hele 0,3 liter per år. Og finnmarkingene ligger på topp med 0,8 liter per innbygger i året. På andre plass ligger Troms med 0,7 liter i året, mens Nordland innehar tredjeplassen med 0,6 liter per år. I agderfylkene drikkes det desidert minst cognac, drøyt 0,1 liter per innbygger i året.
- Det har vært forsøkt forklart med klima, samt at svenskene har tradisjon for å produsere lette fruktviner. Cider har lange tradisjoner i Sverige. Men vi finner ikke noen fullgod forklaring på fenomenet, sier Nordahl. Han forteller at rødvinen står særlig sterkt i Oslo, Akershus og byer i Nord-Norge. Minst populær er rødvinen på Sørlandet og Vestlandet, og rødvinssalget er særlig lavt i nyåpnede butikker.
Men mønsteret endrer seg raskt. I løpet av butikkens fem første år dreier salget markert i retning av vin, og da særlig rødvin.
Han legger til at druebrennevin er mindre populært på vestkanten enn på østkanten, men gin går det derimot mye av.
- Byene i Nord-Norge er også raskt ute med å ta til seg nye trender, særlig Harstad og Tromsø. Også Stavanger er gjerne tidlig ute. Kanskje henger det sammen med at dette er byer der det bor mange akademikere, og der bykulturen står sterkt? undrer Nordahl.
Kilde: Ingunn Solli/Pressekontoret