Godbiter i pollisten
Disse rosevinene smaker enda bedre nå i høst

Disse rosevinene smaker enda bedre nå i høst

Vi har virkelig fått smaken på rosevin, og det er ingen grunn til å slutte å nyte de rosa dråpene selv om vi skriver oktober.
Aase E. Jacobsen
09 Oktober 2015 - 23:24

Best av alle og så langt unna «sukkertøyroséen» du kan komme, er Frank Cornelissen Susucaru Rosato 2014. En kompleks og konsentrert rosévin med flott syre og fasthet. En vin for lagring eller for gode retter med lam, elg eller ovnsstekt kylling.

Den er laget av Frank Cornelissen som for noen år siden var Etnas enfant terrible med alle sine mer eller mindre vellykkete eksperimenter, men som nå lager viner «alle» kan like.

Slik laget Frank Cornelissen vin da jeg besøkt ham i 2008

Denne roséen er et godt bevis på det. Den er langt unna alt som heter oksidativ karakter, noe som kan være spennende i en seriøs rosévin, men som også er en risikosport.

En annen seriøs rosévin som holder langt utover høsten er Copain Tous Ensemble Pinot Noir Rosé 2014. Den har tydelig preg av jordsmonn, i retning røyk, god frukt med noe sødme og ikke minst fin fasthet gjør at den fungerer utmerket til høstens lammeretter. Den er sublim til lammefilet og er å finne i mange polhyller.

Dens røde parallell, Copain Tous Ensemble Pinot Noir 2013, nok en hyllevare, er forresten også et veldig godt stykke pinot noir-arbeid. Deler av vinen har vært innom ny fransk eik, men fatet er veldig godt integrert. Den er av åpenbare grunner ett år eldre, og er beregnet for å tåle noe mer lagring enn den rosa.

En morsom og litt annerledes rosé med potensial er Valli Unite Rosatea 2014. Den kommer fra et annerledestenkende kooperativ i Piemonte som i denne spalten har fgurert flere ganger, blant annet med sin usvovlete boksvin.

Les mer om hvorfor dette kooperativet ikke er som andre

Denne roseen er selvsagt også laget på samme naturlige vis som de andre Valli Unite-vinene. En fast og konsentrert rose med mye frukt og god friskhet. Topp til kylling, svin og lam. Men prøv den gjerne også til elg.

En annen og veldig prisgunstig lagringsrosé er portugisiske Quinta do Perdigão Rosé 2014. Inntil for noen årganger siden ble den alltid lansert mot slutten av rosésesongen, men på grunn av den store etterspørselen etter «blodfersk» rosé, har produsenten eller importøren valgt å framskynde lanseringstidspunkt. Muligens er selve vinframstillingen tilpasset dette faktum. Den virket mer «medgjørlig» da den var nytappet nå enn hva tilfellet hva tidligere.

Les om hvordan denne produsenten jobber

Men uansett er det nå den smaker best. En så kraftig og tanninpreget rosé trenger faktisk en del tid. Hell den gjerne i en karaffel og nyt den til lam, storfe eller et senhøstlig grillmåltid.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her