Drikke
Disse Rioja-vinene er virkelige røverkjøp

Disse Rioja-vinene er virkelige røverkjøp

Hvilken du velger er avhengig av hvilken stil du liker og hva som er din øvre prisgrense.
Aase E. Jacobsen
26 November 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Viña Bujanda Tinto 2013 (15280)ligger rett under gjennomsnittet for hva nordmenn bruker på en vin, og Viña Bujanda Crianza 2011 (15278)koster litt mer.

Med eller uten eik

Mens den første har innbydende frukt er saftig og med et lett bitt, er crianza-en noe fyldigere og fastere med mer jordsmonnspreg og et lett fatpreg. Tinto-en er utmerket til svin, kylling og kokte lammeretter. Crianza-en tåler mer smak og kan sågar gå til vilt.

Forskjellen på de to er i hovedsak fatbruken. Den første er ueiket og dermed et «rent» uttrykk for tempranillo, mens den andre har vært innom i de for crianza foreskrevne 12 måneder.

Bli kjent med Rioja og de ulike vintypene

Men også druekildene skiller seg noe. Hos produsenten Viña Bujanda er det alderen på vinstokkene som avgjør hvilken vin de skal gi druer til. Men selv for den rimeligste snakker vi om vinstokker som er 30 år gamle. Ikke akkurat helt nyplantet med andre ord. Grensen for gamle vinstokker går for øvrig ved 35 år i Frankrike, men så ikke i Rioja.

Dette er favoritten

Fordelen med eldre vinstokker er blant annet at de har tilpasset seg vokststedet og gir noe lavere avling enn yngre og mer «virile» planter. Lavere utbytte gir seg ofte utsalg i økt smakskonsentrasjon i vinen.

Vil du vite enda mer om gamle vinstokker i Rioja?

Enda eldre vinstokker med enda lavere utbytte gir druer til Viña Bujanda Reserva 2009 (15279). Dette reflekteres også i smaken og i prisen, selv om 145 kroner er veldig gunstig for denne kvaliteten. En flott vin og min favoritt fra Bujanda.

Denne produsenten som har 120 hektar i Rioja Alta og Rioja Alavesa å velge druer fra, lager selvsagt også en gran reserva. Viña Bujanda Gran Reserva 2007 (15277) er mer preget av oppholdet i fat, er bløtere og med modnere frukt. Men en god vin til så vel lam som vilt.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her