Drikke
Disse hvitvinene holder i 20 år eller mer

Disse hvitvinene holder i 20 år eller mer

Østerrikske Allram kan bevise at selv en vin til 150 kroner kan holde så lenge.
Aase E. Jacobsen
24 September 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Allram Weissburgunder Papageno 2013 (56033)er laget av den «enkle» druen pinot blanc eller weissburgunder som den kalles i Østerrike. Like fullt er den en vin med godt potensial, både som vin for å nytes nå til mat, eller som kandidat for lagring.

Les mer om denne produsentens evner til å lage lagringsdyktig vin

At den tåler et langt opphold i en god kjeller, er Allram Papageno Weissburgunder 1994 (15789)et solid bevis på. Etter 20 år er denne «beskjedne» vinen ikke bare interessant, men også frisk og ungdommelig, og tåler altså ytterligere lagring.  

Spennende aromaer etter lagring

Årsaken til at denne vinen holder så lenge er kombinasjonen av høy syre og god frukt, noe som kjennetegner også den «ferske» utgaven. Har du en god kjeller, er det absolutt å anbefale å legge en slik vin til side for å følge.

Pinot blanc er kanskje ikke kjent for å utvikle de meste komplekse aromaene over tid, men som en pedagogisk studie av hvor lenge en vin holder seg, er en investering på 150 kroner for ingenting å regne.

Bli kjent med druen pinot blanc

Selvsagt må du betale ekstra for de tjue årene vinen allerede har lagt bak seg, men de kronene er opplevelsen vel verd. Derfor er det ekstra synd at partiet med en like gammel utgave av den superdupre og svært tilgjengelige Allram Hasel Alte Reben Grüner Veltliner 2013 (13387)var korkskadet.

Mine erfaringer med Østerrikes «egne» hvitvinsdrue, grüner veltliner, er nemlig at den gir svært holdbar vin med veldig gode sekundær- og tertiæraromaer, altså aromaene som utvikles over tid. Men det er første gang jeg har vært borti at så rimelige utgaver av denne druen har et slikt potensial.

Også rieslingene er på topp

Årsaken er at de fleste av disse drikkes mens de fortsatt har sine primæraromaer, altså den første duften og smaken, i behold. For denne druen er det snakk om pære, eple og hvit pepper som etter hvert antar toner av smør og våt stein.

Dette kjennetegner grüner veltliner

Dette er altså den seriøse Kamptal-produsenten Allrams «entry level»-viner hvis vi ser bort fra at de også leverer innhold til et par boksutgaver.

Slik smaker Allrams bokser

Også deres rimeligste riesling, Allram Gaisberg Riesling 2012 (58621), holder meget høy standard. For en tid tilbake var den tilgjengelig i 1996-utgave. Nok et eksempel på hvor lagringsdyktige Allrams rimeligere viner er.

Langt bedre kjøp enn tysk toppriesling

Ikke uventet er deres erste lage-riesling, Allram Heiligenstein Riesling 2012 (1892), av enda høyere kvalitet. En vin som absolutt fortjener en plass i enhver vinkjeller, også gitt den svært gunstige prisen sammenlignet med mye toppriesling (som grosses gewächs) fra Tyskland.

Bakgrunnen for den høye kvaliteten er å finne hos produsenten, måten det jobbes på og vinmarkenes potensial. Allram er en familieeid vingård som jobber økologisk, men som ikke er sertifisert som sådan. Jeg har fulgt denne produsenten gjennom flere år, og har ennå til gode å være skuffet.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her