Purist i hvitt og rødt

Selv om Fred Loimer lager veldig elegante grüner veltlinere, står hans rieslinger ikke på noen måte tilbake. De røde smakebitene er også lovende.
Aase E. Jacobsen
12 September 2007 - 16:37

Fred Loimer har et skattekammer som han henter det beste ut av hvert år. Og nå satser han på å ta ut enda mer. Ikke bare har han siden han overtok familiegården i 1991 doblet tettheten i vinmarkene til 6000 planter pr hektar.

Fra 2005 er sågar alle vinmarkene biodynamisk dyrket, og allerede etter ett år (lovverket  krever tre) merker han forskjell.
- Først og fremst ved at vi oppdaget alle problemene, men også ved at plantene ser mye sunnere ut, og ikke minst ved at frukten smaker bedre helt fra starten, lover han.

Men det er først og fremst beliggenheten til vinmarkene som utgjør produsentens potensial. Loimer disponerer ikke mindre enn 50 ulike parseller innenfor 20 forskjellige cru'er, eller ried som det heter i Østerrike.

Disse parsellene som ofte er de best beliggende innenfor hvert cru, gir frukt til unike viner. Enten av grüner veltliner eller riesling som begge slåss om rangen som Langenlois og Kamptals kronjuvel.

Superelegant grüner
Loimers parsell i Käferberg produserer en grüner veltliner med stort raffinement. Den ligger i vinbergets øvre del, ved 300-350 m.o.h., hvor jordsmonnet er en blanding av sand, leire og gneiss som er avleiringer fra den førhistoriske sjøen som en gang lå her. Dette i kombinasjon med høyden og en østlig eksponering forklarer den superelegante og samtidig intense mineral- og pepperkarakteren.

Spiegel er Loimers andre toppgrüner, og den skiller seg mye fra sin bror. Mektigere og fetere med tydelige røykaromaer og god underliggende frukt. Mens Käferberg er nydelig til så vel sjømat som lyst kjøtt, er Spiegel først og fremst en kjøttvin, og gjerne noe fra grillen - som kalv eller lam.

Selv om Spiegel-parsellen gir viner med noe lavere syre, leder den i varme og tørre år hva lagringspotensial angår, siden jordmonnet har bedre evne til å holde på fuktigheten. For viner på dette nivået lar Loimer noen botrytiserte druer inngå, både for å øke kompleksiteten og konsentrasjonen og dermed lagringspotensialet.

- Men jeg er veldig forsiktig slik at ikke alkoholen blir for høy og at botrytisen overskygger terroirpreget, understreker Loimer.

Mens disse to grüner'ne både gjæres og modnes i 25 hl brukte fat av østerriksk/tysk eik, får Terrassen-utgaven en annen behandling. Den gjæres bare delvis i de samme fatene, så like før tapping får vinen to måneders "sjokkbehandling" i ny eik. På denne måten løftes druens naturlige krydderpreg frem uten at eikepreget er fremtredende. Her er nemlig mer enn nok av frukt, ikke bare den syrlige gule som grapefrukt, men også en del tropiske toner.

Strålende riesling
Terrassen-grüner'en lages av druer fra de yngste vinstokkene i de beste vinmarkene som ikke aksepteres i de store vinene, samt druer fra vinmarker som ikke tappes som enkeltvinmarksvin. Resultatet er en veldig god, fast og klassisk grüner.

De lavest- og de høyestliggende vinmarkene i Loimers portefølje gir lettere viner, enten på grunn av fruktbar jord eller kjølig klima. Druene herfra inngår derfor i Kamptal-vinene som det lages én av for hver drue.

Eller i Loimers mest prisgunstige vin Lois, som er slang for Østerrikes største vinby, altså Langenlois. Selv om utseendet og intensjonen med vinen antyder løssluppenhet, og den ikke er laget av Loimers egne druer, er den ikke useriøs. Men en fin introduksjon til Kamptals varemerke, nemlig grüner'ne og en god dokumentasjon på vinmakeren Loimers evner.

På rieslingsiden stråler Seeberg med sin nydelige limekarakter, flotte syre og store kompleksitet. Vinstokkene i denne parsellen er 58 år gamle og bidrar derfor til vinens dybde og seriøsitet. Jordsmonnet har innslag av skifer som sørger for en viss petroleumskarakter med tiden.

Kjøligst i landet
Mens grüner i Terrassen-utgave har en tredel druer fra løssjordsmonn i seg, er tilsvarende for riesling 100 prosent steinjordsmonn. En tredel av druene kommer fra Loiserberg som ligger ved 400 m.o.h. og dermed er den aller kjøligste parsellen til Loimer. Parsellen har dessuten et svært skrint jordsmonn og sørger for en markert mineralkarakter i den endelige vinen. I kombinasjon med strålende syre, er dette en interessant kandidat for kjelleren.

Alle Loimers viner spontangjæres. Restsødmen varierer derfor fra vin til vin, men målet er alltid å oppnå så tørre viner som mulig. Siden druene høstes sent og gjæringen tar lang tid og temperaturen i vinkjelleren samtidig faller, er det vanskelig å styre. Terrassen-rieslingen har 4 g sukker/l, men virker altså helt tørr.

Kamptal er for øvrig som skapt for hvitvinsdruer, og spesielt grüner veltliner og riesling som begge trenger lang tid på å modnes. Innhøstingen skjer gjerne i siste halvdel av oktober og et stykke inn i november. Men siden det er stor frostfare selv midt i oktober, er vindyrking i Kamptal en risikabel affære.

Kamptal er kanskje den aller kjøligste vinregionen i Østerrike. Innflytelsen fra det pannoniske slettelandskapet i øst med høye sommertemperaturer er den samme som i resten av det østlige Østerrike. Men beliggenheten rett nord for landets to andre kremregioner, Kremstal og Wachau, i en trang dal med elven Kamp i dens midte, skaper ekstraordinære klimatiske forhold. En av landets kaldeste byer, Zwettl, ligger bare 3 mil unna Langenlois.

Rødvinspurist
Derfor skulle en tro at røde druer var uaktuelt. Men økt etterspørsel etter rødvin har ført til mye nyplanting. Loimer selv har bare en liten andel pinot noir i vinmarkene, men han har likevel stor tro på druens potensial i Kamptal.

- Siden den modner så tidlig, er det fullt mulig å oppnå svært høy kvalitet, sier han.

Foreløpige resultater som 2004-utgaven av Pinot Noir Terrassen er lovende, ren og elegant med god frukt og myke tanniner, og spesielt siden vinstokkene bare var 12 år da vinen ble laget.

Pinot noir'en vokser i skråningene sør for Käferberg. Jordsmonnet er hovedsakelig løss som i kombinasjon med den østvendte eksponeringen gir ideelle forhold for pinot noir. Han lager også en enkeltvinmarksutgave, Dechant, som ligger ved 250 m.o.h. og som gir enda mer optimale vilkår for denne utfordrende druen. Som den puristen Loimer er, faller han ikke for fristelsen til å bruke barrique. Her gjelder derimot klassisk østerriksk rødvinsfremstilling med gjæring i ståltanker og avsluttende malolaktisk gjæring i 12hl velbrukte fat.

Foto: Loimer

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her