Godbiter i pollisten
Dette knallkjøpet av en magnum er sikker som banken om du legger den i kjelleren nå

Dette knallkjøpet av en magnum er sikker som banken om du legger den i kjelleren nå

Og der bør den ligge. I mellomtiden kan du nyte normalflasken som finnes på nesten alle pol.
02 Mars 2022 - 12:45

Både magnumen og normalflasken er i den strålende 2019-årgangen. At det er Ch Panet 2019.jpg [588.35 KB]en årgang som det er vel verd å vente på, er Ch. Panet 2019 i magnum et godt bevis på. Den har nylig byttet årgang fra 2015, som også var en solid vin. Jeg fikk muligheten til å smake begge med to dagers mellomrom, og konklusjonen er at 2019 er kraftigere, mer konsentrert og ikke minst med syrefrisk enn 2015.

Alkoholen på 14.5 er den samme for begge, og merkbar, men likevel godt pakket inn i betydelige tanniner og mørk konsentrert bærfrukt for 2019.

Denne flasken skal du ta frem om 10 eller 12 år, og servere den til et saftig stykk biff eller vilt.

Også normalflasken er svært ung fortsatt, men etter et par timer i karaffel og sammen med kjøtt med fet saus, eller en saftig T-bone-steak, sendes du til smakshimmelen.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

75 cl-eren finnes på nesten alle pol og til den gunstige prisen av kroner 259.90. Det som er unikt er at magnumen koster akkurat det doble, vanligvis prises magnumer høyere, hvilket gjør den til et solid kupp.

Bak denne vinen står familien Carles som har eid Ch. Panet siden 1924. Eiendommens 19 hektar ligger i kommunen St-Christophe-des-Bardes rett nordøst for byen St Emilion og på selve platået.

Brødrene Jérôme og Gilles Carles lager vinene i dag. Foto: Ch. Panet

Jordsmonnet her kjennetegnes av kalk og eller leire over hard kalkstein, og vinmarkene med en gjennomsnittlig alder for plantene på 40 år, dyrkes økologisk, men er ennå ikke sertifisert. Druene høstes for hånd. Druemiksen i vinmarkene er 75 prosent merlot og 25 prosent cabernet franc, druesorter som trives godt i den kalkholdige jorden og som resulterer i viner med mørk syrlig bærfrukt og gode tanniner.

Ch. Panet ligger i St Christophe des Bares nordøst for byen St Emilion. Foto: Ch. Panet

Vinmakingen er tradisjonell med gjæring i sement og modning i fat med 10 prosent nye.

Alt ligger altså til rette for kvalitet. Det er bare renommeet som gjør at prisen er så lav. Selv om det står St Emilion Grand Cru på etiketten, betyr det ikke det vi vanligvis forbinder med begrepet grand cru.

Innhøstning hos Ch. Panet gjøres for hånd. Foto: Ch. Panet

Det finnes 678 slott og 5311 hektar innen St Emilion. Forskjellen på en flaske med St Emilion Grand Cru og «bare» St Emilion på etiketten, er knyttet til vinlovens minstekrav til alkohol, utbytte, fatlagring og flasketapping. Fra og med 2023 må dessuten druene dyrkes økologisk for å kunne bruke Grand Cru på etiketten. Det er altså valg vinprodusenten selv gjør, og som selvsagt blir kontrollert av vinmyndighetene.

Stort sett ligger St Emilion-vin godt under fem hundre kroner, og Ch. Panet er det aller beste kjøpet av alle.  

Se utvalget av St Emilion på polet

Unntakene er de 82 slottene (per 2012) tilhørende St. Emilion-klassifikasjonen (fire stykk Premier Grand Cru Classe A, 14 stykk Premier Grand Cru Classe B og 64 Grand Cru Classe.

Denne klassifikasjonen som gjelder vinene, ikke eiendommene, revideres hvert tiende år etter planen, og neste er i 2022. Da er det duket for bråk.

Les om bråket sist den ble revidert

Ch. Panet ligger på selve St Emilion-platået med kalk og leirjord over hard kalkstein. Foto: Ch. Panet

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

  • Produsent:
    Ch. Panet
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    1.50l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Bordeaux
    Pris:
    545.00 kr
    Varenummer:
    3800205
    90 POENG
    Ch. Panet
  • Produsent:
    Ch. Panet
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Bordeaux
    Pris:
    265.00 kr
    Varenummer:
    1433001
    89 POENG
    Ch. Panet
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her