Dessverre er mye av den norske spekematen industriprodukter. Det betyr at det er tatt noen snarveier i fremstillingen.
Som matinteressert kan du ikke ha unngått å høre om anklagene mot spekematindustrien for innsprøyting av saltlake i stedet for tørrsalting og altfor kort modningstid.
Alt for å kunne tilby spekemat som lokkevare i kjedebutikkene i høysesongen.
Grovsalt må til
Heldigvis finnes det alternativer fra produsenter som har tatt seg tid til å gjennomføre prosessen på tradisjonelt vis.
Blant produsentene som holder gamle og gode tradisjoner i hevd er Bjorli og Aron Mat.
Slik tilbereder Aron Mat fenalåret
De to har det til felles at de både har redusert mengden salt som brukes i fremstillingen og at de bruker grovsalt i stedet for saltlake. Resultatet er en bedre aromautvikling siden det tar lengre tid før saltet trenger inn i kjernen av lammelåret.
Prøv noen av disse oppskriftene med fenalår
I tillegg får de saltede lårene henge lenger. En viktig forskjell mellom de to er at jobben gjøres av fjelluft på Bjorli, mens det hos Aron Mat er ren og frisk havluft.
Sistnevnte produsent holder til på Kvaløya i Troms.
Trygg mat
Begge to gnir lammelårene inn med norsk honning før de saltes. Det gir ikke bare det ferdige fenalåret en egen karakter, honningen har også en gunstig effekt i å hindre uønsket bakterievekst samtidig som selve "massasjen" har en positiv virkning for kjøttproteinet.
Et annet forhold som bidrar til den fyldige smaken er at laken (bestående av proteiner og smaksstoffer) som utvikles under tørrsaltingen tas vare på og brukes til å vanne ut lårene før tørking. Ikke en dråpe går til spille med andre ord - akkurat slik som på bestemors tid.
Fenalårene fra Aron Mat er dessuten sporbare. De er merket med hvilken av gårdene i Yttersia-samarbeidet som har avlet opp lammet. På nettet kan du dessuten lese om de ulike gårdene. Et eksempel på trygg mat til etterfølgelse.