Godbiter i pollisten
Dette er sommerens kuleste viner

Dette er sommerens kuleste viner

Når du ser bildene av hvor disse vinene kommer fra, skjønner du at de må være noe for seg selv.
Aase E. Jacobsen
16 Juni 2016 - 12:00

Disse ekstremt bratte og utilgjengelige vinmarkene tilhører den ikke altfor kjente vinregionen Ribeira Sacra i det nordvestlige Spania. 

Her dyrkes hovedsakelig den røde druen mencia og den hvite godello samt noen andre, deriblant albariño og treixadura som vi vanligvis forbinder med naboen i vest, Rias Baixas.

Men her er altså forholdene svært annerledes og det skrinne skiferjordsmonnet setter et umiskjennelig preg på vinene. Aller mest på Adega Algueira Cortezada Ribeira Sacra 2015 som er en ytterst interessant vin med utrolig mye mineralpreg og ikke minst fantastisk frukt.

Ekstreme forhold

Druene til denne unike vinen kommer fra vinmarker forholdsvis unge vinplanter. Det er altså først og fremst de ekstreme vekstforholdene som skaper intensiteten i vinen. 

Vinmarken Cortezada under innhøstningen.

 

Den finnes i en litt mer tilgjengelig – altså noe mer fruktdreven – utgave, Adega Algueira Brandan Ribeira Sacra Godello 2015. Men da som en ren godello-vin. Selv om den er fruktig har den et helt klart preg av jordsmonnet, men mer «tørr stein» enn petroleum og «glatt berg» som storebroren.

Den røde, Adega Algueira Ribeira Sacra Mencia 2015, er også svært interessant med tanke på sesongen vi er inne i. Mineralske rødviner er som skapt for lune sommerkvelder. Den er imidlertid ingen lettvekter, men har god konsentrasjon og fine tanniner ved siden av god friskhet. Den er så absolutt en matvin.

Urgamle vintradisjoner

Bak disse vinene står en produsent med bare 20 års erfaring bak seg, men vinhistorien til området er lang som bare det. For allerede fra 700-tallet inntok munkene området og med dem kom også druedyrking.

Les mer om dette området og dets viner

Fra Carballocovo hvor Algueira har sine vinmarker som stuper ned mot elven Sil.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her