Dette er Nordens beste sildeoppskrift

Dette er Nordens beste sildeoppskrift

Henning Barmer Jensen fra Danmark med Nibe Kaaglaugs Kyndelmisse-sild var best av de 10 finalistene.
Redaksjonen
17 Februar 2015 - 09:16

Det er neppe en overraskelse at en danske vinner en sildeoppskriftskonkurranse, med fem dansker i finalen.

To norske bidrag

Det var likevel to svensker som tok andre- og tredjeplass, Pia Svensson med oppskriften Pia’s Gammeldansk og Gösta Viktor med Ört- och ansjovisgravad sild.

De to norske deltakerne i finalen, Frank Ødegaard og Torill Helene Gisholt, begge Oslo, fikk altså ingen plass på pallen. Men deres bidrag hevdet seg likevel blant de ti beste innsendte oppskriftene.

Sild er en råvare vi må bruke mer av

Alle finalistenes retter ble bedømt ut fra smak, det visuelle, kreativitet og vanskelighetsgrad.

Bevarer sildefiskebåttradisjonen

Henning Barmer Jensens Nibe Kaaglaugs Kyndelmisse-sild er tilsmakt med blant annet kanelbark, sandeltre, laurbærblad, stjerneanis, nellik og einebær.

Se alle våre flotte sildeoppskrifter og bli inspirert

Vinneren er en «gammel» kjenning i sildekretser siden han er festsjef i Nibe Kaaglaug, en forening som ivaretar tradisjonen med den typiske jyske sildekaagen – en seilbåt som ble brukt til fiske i flere århundre og som var ikke bare Østlimfjordens, men også Danmarks viktigste i flere århundre.

Les mer om sildefiskets historie i Norge

Dommerne var imponert over ikke bare vinnerens, men også de andre finalistenes bidrag: «Alle oppskriftene understreket at den populære fisken kan tilberedes og varieres i det uendelige. Kun fantasien setter grensen. Det beste er at det er respekt for denne gode råvaren. Og hos vinneren var kvaliteten på silden helt på topp.»

Det er Nyhavns Færgekro, en kjent og kjært spisested for nordmenn på danskebåttur, som er initiativtaker til konkurransen hvor alle kan bidra. Færgekroens spesialitet er nettopp sild (og mye god hjemmelaget snaps). Vinnerretten vil denne våren derfor bli å finne på færgekroens berømte sildebord som teller 12 forskjellige silderetter.

Foto: Marie D. Frost

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink
Ukens drink

Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink

Det er bare formen på glasset som ikke stemmer. Men smaken er så nær originalen som det er mulig å komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning
Dagens rett

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning

Det er vanskelig å overgå brasilianerne når det kommer til å tilberede vår egen klippfisk med kjærlighet og intensitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten
Ukens kake
Ostekake med bunn av kakerester

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten

Og hvis du fortsatt har noe igjen, vet du at de kommer til å bli brukt snart, for så godt smaker denne ostekaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg

Samtlige er gode gamle kjenninger som i denne årgangen har fått ekstra mye sjarm.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink
Ukens drink

Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink

Det er bare formen på glasset som ikke stemmer. Men smaken er så nær originalen som det er mulig å komme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning
Dagens rett

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning

Det er vanskelig å overgå brasilianerne når det kommer til å tilberede vår egen klippfisk med kjærlighet og intensitet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til taco
Mat og vin i kombinasjon
Vin til taco

Slik velger du vin til taco

Fredagstacoen har har nesten blitt hellig her i Norge, og mange koser seg kanskje med et glass vin på fredagskvelden. Hvilken vin velger vi da til taco?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant
+

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant

Da snakker vi ikke om den norske fredagstacoen, men den autentiske meksikanske som fortsetter å være en sterk trend også i 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten
Ukens kake
Ostekake med bunn av kakerester

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten

Og hvis du fortsatt har noe igjen, vet du at de kommer til å bli brukt snart, for så godt smaker denne ostekaken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her