Drikke
Dette er et skikkelig Bordeaux-kupp

Dette er et skikkelig Bordeaux-kupp

Start viltsesongen med denne flotte vinen med historisk sus. Legg den i kjelleren eller gjør begge deler.
Aase E. Jacobsen
02 Oktober 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ch. de Lamarque 2010 (17583)er en elegant og fyldig vin med veldig godt jordsmonnspreg og flott frukt samt et godt lagringspotensial.

Et av de beste kjøpene

Det er slik bordeauxvin vi vil ha mer av. Solid håndverk, en knallgod årgang og gunstig pris gjør denne vinen til et av de absolutt beste kjøpene som er å få fra dette ettertraktete området.

Dette kjennetegner Médoc

Ch. Lamarque tilhører kategorien cru bourgeois som kjennetegnes av nettopp gode kjøp. Det er snakk om et vinslott som har vinmarker med det karakteristiske og dype rullesteinsjordsmonnet som er forbeholdt de beste slottene i Médoc. Vinmarker som grenser til langt mer berømte Ch. Maucaillou i Moulis.

Endringer skapte bråk

Men ikke bare her, de har også vinmarker med høyere innhold av leire i kombinasjon med veldrenerende grusjord, beliggende litt nærmere elven, også dette et svært anerkjent del av Médoc.

Les mer om dette berømte jordsmonnet

Lamarque har altså muligheten til å bruke cru bourgeois på etiketten. Denne betegnelsen oppstod i 1932 for å premiere slott som ikke var med i den historiske 1855-klassifiseringen, men som leverte opp mot de beste. I 2003 ble ordningen revidert og i alt 77 slott ble strøket, noe som ikke uventet skapte mye leven.

Les hele historien om Cru Bourgeois

Fra 2010-årgangen er ordningen kommet inn i nye former ved at slottene må kvalifisere seg hvert år. Mange droppet en stund å bruke begrepet cru bourgeois, også Lamarque, men nå er interessen økt betydelig.

Les om den siste utviklingen innen cru bourgeois

Lamarque skiller seg ut ved å være et av de aller eldste vinslottene som dermed også bærer samme navn som landsbyen.

Skulle stoppe vikingene

I ett tusen år har eiendommen bestått. I starten som en festning for å forsvare området mot vikingene som kom seilende opp elven. Det finnes fortsatt et fangehull på eiendommen som ble oppført på 1300-tallet.

Vinhistorien til slottet startet samtidig, men det var først på 1700-tallet at vinaktivitetene ble hovedgeskjeft.

Fram til nylig var det familien Gromand-Brunet d’Evry som driver slottet. De er etterkommere av en familie som har vært historiske eiere av de fremste slottene i Bordeaux som Ch. Margaux og Haut-Brion. Nå er det Les Grands Chais de France som har overtatt. En gruppering som er mest kjent for å lage en av de mer utskjelte vinvaremerkene i massesegmentet, nemlig J.P. Chenet, men som også har en fot innenfor de øvre kvalitetssjikt. Til å videreutvikle Lamarque har de engasjert vinmakeren Eric Boissenot med erfaring fra Lafite, Margaux og Leoville-Barton.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her