Kokebøker får vi åpenbart ikke nok av, og i årets kåring av Beste norske kokebok deltok så mange som 34 kokebøker. Juryen har plukket ut disse fem kokebøkene til i aller størst grad å tilfredsstille et bredt sett av kriterier, blant andre foto og trykk, språklige kvaliteter, kreativitet og originalitet til design.
Munter mat
Adam og James Price, Kagge Forlag
«277 år med union preger fortsatt forholdet vi har til Danmark. Derfor omfavner nordmenn brødrene Prices lune fjernsynskjøkken, nå overført til 240 sider mellom to permer. Tiltalende, usnobbete, dansk-kontinental mat i et klassisk kokebokdesign.»
Prøv gjerne denne oppskriften fra de glade danskene
Feinschmecker – et klassisk kjøkken
Knut Stene-Johansen, Lars Erik Underthun og Vinay Tangen, Forlaget Press
«Etter mer enn 25 år med restaurantdrift er det på tide at Oslo-restauranten Feinschmecker får sitt kulinariske portrett i form av en overdådig historie- og kokebok. Nestor Lars Erik Underthun og kjøkkensjef Vinay Tangen får presentere sine beste retter fra et klassisk kjøkken og spisested.»
Denne oppskriften er en smakebit på hva som finnes i denne kokeboka
Kjartan Skjelde på 20 min
Kjartan Skjelde, Gyldendal
«Nyttig og grønt er de to viktigste stikkordene for Kjartan Skjeldes hjelpende hånd i en tid der tidsklemma er vårt viktigste argument for ikke å lage sunn mat fra bunnen av. Med glimt i øyet og enkel pedagogikk loser stavangerkokken oss gjennom en hektisk hverdag uten bruk av ferdigmat.»
Se hva du kan lage på 20 minutter
Grønnsakskokeboka
Tom Victor Gausdal og Stian Floer, Forlaget Press
«Hvordan gjøre grønn mat fristende for stadig flere mennesker? Her er fasiten. Med flere enn 400 enkle, lekende og fristende oppskrifter og svært gode bilder åpner Gausdal og Floer opp en ny verden for mange av oss. Grønnsaker er ikke lenger bare tilbehør til kjøtt og fisk, de skinner også når de har hovedrollen på tallerkenen.»
Grønnsaksretter er en fin måte å utnytte alt på - bare se her
Thai-obsessed. Gatemat fra
Bangkok til Oslo
Terje Ommundsen, Gyldendal
«Når Terje Ommundsen igjen gir ut en kokebok om Thai-mat så er det med ekte kjærlighet og entusiasme for ett av verdens mest spennende kjøkken. Boka er fargerik, fristende og full av nye og spennende smaker. Og det beste av alt: Forfatteren mener at de fleste ingrediensene kan skaffes også her hjemme.»
Du blir garantert hekta etter å ha prøvd denne salaten
Kåringen som er et samarbeid mellom Aperitif og Norli finner sted for 11. gang.
Her kan du lese om tidligere vinnere av Beste norske kokebok
Vinneren kåres den 29. november kl 17 på Eldorado Bokhandel i Torgata, Oslo.
Årets kokebokjury består av:
- Per A. Borglund, redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling
- Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
- Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
- Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
- Marius Renberg, bokdesigner
- Even Ramsvik, kokk og forfatter fjorårets beste kokebok Ny norsk mat