Dette er årets beste eplemoster

Dette er årets beste eplemoster

Takket være en veldig god eplehøst på Østlandet ble det østlandsk dominans i eplemostteten.
Aase E. Jacobsen
20 November 2012 - 14:37

Norges nest største fruktkommune Sauherad i Telemark stilte sterkt i kåringen av Norges beste eplemost 2012 der i alt 77 eplemoster fra alle norske epleområder stilte.

Telemarks eplebønder gjorde nesten rent bord i teten. I kategorien eplemost av flere eplesorter tok de alle topplasseringene, og i kategorien «rene» eplemoster ble det to av tre finaleplasser.

Sterke finalister

I år som i fjor er det to produsenter som utpeker seg, nemlig Nordre Lindheim og Nyhuus Gard.

Ny utfordrer i toppsjiktet er Lier og Egge Gård. Vinneren fra i fjor, Amble Gård fra Sogn, kom ikke med i finalen, men gjorde nok en gang en god figur med flere solide skårere.

Også i år er det eplesorten Aroma som sammen med Discovery viser seg som velegnet for eplemost. I blandinger derimot gjør i år som i fjor Katja godt inntrykk.

• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="finalistene">Dette er finalistene og årets jury

Møt finalistene og vinn bokpakke til kr 2000

Vinneren i de to kategoriene offentliggjøres på Det Norske Teatret den 26. november, og nå kan du bli med på festlighetene helt gratis!

Her blir det rikelig anledning til å smake på årets eplemoster samt studere de beste norske kokebøkene av i år.

Blant de påmeldte trekkes det hele fem vinnere av en eksklusiv bokpakke til en verdi av kr 2000!

Les mer om arrangementet og meld deg på her (klikk)

Tid: Mandag 26. november 2012, kl. 16.00 - 19.00
Pris: Gratis!
Sted: Det Norske Teatret, Kristian IV's gate 8, 0164 Oslo

Norges beste eplemost 2012 arrangeres av Apéritif og Norsk Eplefest

Sterk jury

Årets smakspanel som testet de 77 eplemostene bestod av landets dyktigste innen sine respektive felt:

• Pontus Dahlström, vinkelner og medeier i tostjernersrestauranten Maaemo
• Amund Polden Arnesen, Norges første ølsommelier
• Jennie Haga, vinkelner på Mares
• Christofer Bengtsson, kjøkkensjef på Oro
• Torstein Markhus, kjøkkensjef på Litteraturhuset
• Monica Berg, bartender på Aqua Vitae/IceBar
gjestespill fra Alex Kratena, sjefsbartender på Artesian i London, en av verdens beste cocktailbarer

Panelet var veldig fornøyd med og overrasket over mangfoldet innen norsk eplemost.

– Men det er store kvalitetsforskjeller, understreker Pontus Dahlström og legger til:

– De beste mostene er de som har det reneste og mest distinkte epleuttrykket, som har best balanse mellom syre og frukt. De svakeste er enten oksiderte eller preget av «kokt» frukt, altså for hard pasteurisering.

Les mer om norske epler

Historisk godt år

2012 går inn i historien som et godt eplemostår på Østlandet, men med noe større utfordringer i vest.

– Sommeren var ikke den varmeste med en del regn, men likevel ble det en rimelig god eplehøst, med gjennomsnittlig sukkernivå og litt under normale volum, sier Eivind Vangdal, epleforsker i BioForsk Vest i Ullensvang.  

Svein Børte i Telefrukt er enda mer positiv til tross for at avlingen er noe under normal:

- Høye sukkerverdier bidrar til å gi eplemost med ekstra god balanse. Norske epler er jo kjent for sitt høye syrenivå sammenlignet med importerte epler, sier han.

Årets finalister

Eplemostene ble delt inn i to kategorier - rene moster (på én epletype) og blandingsmoster (to eller flere typer).

Hver av de 77 mostene som ble testet ble gitt en poengsum på maksimalt 25 poeng, og det ble plukket ut tre finalister i kategorien rene moster og fire i kategorien blandinsmoster.

Finalister rene moster  

• Aroma Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Anders & Katrine Høibø, Gvarv

• Aroma Eplemost fra Nyhuus Gard, Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog, Gvarv    

• Discovery Liereple fra Egge Gård, Marius Egge, Lier  

Finalister blandingsmoster

• Katja/Discovery Eventyrmost fra Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Anders & Katrine Høibø, Gvarv

• Discovery, Summerred, Caroll Eplemost fra Kjetil Nyhus, Gvarv

• Katja/Aroma Eplemost fra Nyhuus Gard, Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog, Gvarv    

• Lobo og Aroma Eplemost fra Erik Aarnes, Gvarv    

Les om fjorårets kåring her

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så kjapt får du dagens fiskemiddag på bordet
Dagens rett

Så kjapt får du dagens fiskemiddag på bordet

Mens fisken steker, blander du salaten av maiskorn og edamamebønner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her