Siden and er en av de mest brukte og mest anvendelige råvarene i verdens matkultur, blir også utvalget av drikkevarer som passer til and veldig stort. Det er nemlig stor forskjell på hvilke krav som stilles til eksempelvis vinen om det er et andebryst med stekesjy eller en tandoori-and som ligger på tallerkenen.
I det første tilfellet blir andens magre og litt tørre munnfølelse fremtredende, mens i det andre er krydderet dominerende samtidig som kjøttet (ofte) oppleves som saftigere.
Det er naturlig nok også forskjell på de ulike typene and, alt fra vårandens ultradelikate smak til de velvoksne "beistene" på et par kilo. Og ikke minst andeconfit hvor kjøttet er gjennomtrukket av fettet etter syltingen. Enn si crispy duck som får følge av den salt-syrlige hoisin-sausen.
Musserende vin har god syrlighet og litt restsødme som takler and godt, spesielt i rosa utgave. Av hvitviner peker Alsace (og det sørvestlige Tyskland) seg ut med sine pinot griser og gewurztraminere, samt halvtørre modne rieslinger. Men også fra Nordøst-Italia kan stille med slike viner. Vinen må imidlertid ha litt kraft.
Kraft finner man mer av blant rødviner, men de må ikke være for tanninpregete, men ha god syre og frukt. And er heller ikke redd for alkohol, men selvsagt alt med måte. Nord-Italia stiller sterkt her, det gjør også Rhone med sine ulike kombinasjoner med syrah og grenache.
Det gjør også Burgund, selv om du må noe opp i pris for å finne noe velegnet, men den som leter finner, og det har vi gjort. Det kan også være en ide å gå til den amerikanske vestkysten, som Oregon hvor pinot noirene ofte har ekstra munnfølelse kombinert med krydder.
Er øl din greie, smaker belgisk/flamsk fatlagret øl fantastisk til and. Den volatile syren bryter ned fettet lett som bare det. Det er en karakter som også finnes i en del naturviner som de oransje. Her stiller førnevnte Nordøst-Italia sammen med Slovenia og Georgia sterkt.
På neste side finner du et utvalg drikkevarer i ulike kategorier som har det til felles at de fungerer til and, i en eller annen form