Det norske eventyret i Cognac

Bache-Gabrielsen, det eldste norske cognac-huset, har sine røtter helt tilbake til 1852, etablert av A. Dupuy. I 1905 ble det kjøpt av de to nordmennene, Petter Rustad fra Ås og Thomas Bache-Gabrielsen fra Holmestrand, begge med adresse Cognac på det tids
Redaksjonen
17 Juli 1997 - 15:14

De to herrene var begge kommet til Cognac for å lære det franske språk og ikke minst for å fravriste franskmennene kunnskapen om å lage den edle drikk. Rustad hadde noen år arbeidet ved Arendal Samlag (datidens brennevinsutsalg). Det var dette som sørget for at han havnet i Cognac.
 

Petter Rustad og Thomas Bache-Gabrielsen
 
Thomas Bache-Gabrielsen hadde en ikke helt ulik bakgrunn. Hans far drev nemlig Holmestrand Samlag og var en betydelig mann i byens offentlige liv. Som 21-åring ankom Thomas Cognac i 1904, etter å ha tatt artium i Kristiania og avansert til sekondløytnant i hæren. Men offisersutdannelsen ble lagt til side. I Cognac ble han ansatt i det ikke ukjente firmaet Renault - St. Louvent.
 
Kvinner avgjorde
Rustad hadde ankommet allerede i 1893 og var vel etablert da hans senere partner trådde inn på scenen. Rustad var en aktiv herremann. I 1897 stiftet han blant annet Skandinavisk Hjælpeforening og var også en tid norsk konsul i Cognac.
 
Både Rustad og Bache-Gabrielsen møtte sin skjebne i Frankrike. Begge tapte nemlig sitt hjerte til hver sin franske pike. Sistnevnte fant sin Odette Villard, som kom fra en kjent vindyrkerfamilie. Senere fikk hun et brandymerke oppkalt etter seg.
 
De nordmennene fant også hverandre og kjøpte altså i fellesskap cognac-huset Dupuy. Raskt etablerte de eksport til Norge, Danmark og til og med til Amerika. Uten tvil var deres cognac anerkjent her hjemme. Prisen for en flaske på datidens samlag var hele kr. 3,-.
 
Under forbudstiden viste også norske spritsmuglere interesse for den "norske" cognacen. De tilbød et tørst norsk marked cognac i orginale flasker fra Bache-Gabrielsen. Dette er teksten til annonse firmaet så seg nødt til å rykke inn i Tønsberg Blad i 1921.
Advarsel-Cognac
Bekjendt med at der i Norge skal være smuglerbrændevin i omløp under vort orginal-flaskeutstyr, tillater vi os at henstille til det ærede publikum at være paa vagt overfor enhver vare, der maatte cirkulere på smuglermarkedet, da denne kun kan være forfalsket. Henvend Dem derimot til nærmeste apotek, hvor De har fuld garanti for at faa vore anerkjendte originale merker.
Cognac 19. desember 1921
Rustad &Bache-Gabrielsen
 
Tredje generasjon
Rustad døde dessverre allerede i 1917. Fra da av sto Thomas som eneeier av firmaet. Noen år senere forsvant også Rustads navn fra firmaets navneskilt. Thomas Bache-Gabrielsen døde først i 1942. Deretter overtok Odette og sønnen René driften av selskapet. Renés to andre brødre gikk inn på eiersiden.
 
Enkefru Bache-Gabrielsen døde først i 1975. Mens Christian, en av Renés sønner har hatt ledelsen av cognac-huset siden farens død i 1990. Han ledet firmaet i mer enn 50 år.
 
Det er altså tredje generasjon nordmenn som i dag driver Dupuy. Røttene til Norge holdes sterkt i hevd, forteller Christian Bache-Gabrielsen.
 
- Det har klar sammenheng med min bestefars samhørighet med Norge og Holmestrand. Hvert år reiste han til sitt gamle hjem både for å besøke familien og for å føle den norske naturen på kroppen. Thomas satte stor pris på norsk mat og introduserte norske spesialiteter i Cognac. Fårikål begeistret hele familien. Gammelosten derimot klarte den seg med lukten av. Hans norske agent forsynte ham regelmessig med fiskeboller og gaffelbiter, sier han.
 
Kaffe og cognac
Thomas lagde også sin spesielle punch, en tradisjon som også tredje generasjon holder ved like. Oppskriften finner du et annet sted på denne siden.
 
En annen av hans spesialiteter var å helle de siste dråpene i cognacglasset over i den nesten helt tomme, men likevel varme, kaffekoppen for deretter å nyte både bouqueten og smaken. Prøv selv.
 
Christian Bache-Gabrielsen holder fremdeles kontakt med den norske grenen av familien. Til jul sender de hverandre julegaver. Høyst velkommen er geitost, gaffelbiter og ansjos. Hva Christian sender til Norge kan vi bare gjette på.
Bache-Gabrielsens punch
1 flaske Bache-Gabrielsen
1 flaske rom
1 flaske rød bordeaux
1 flaske rød portvin
Hell samtlige flasker i et passende kokekar, helst jerngryte, sammen med passende mengder valnøtter, rosiner, svisker, fikner samt krydder som nellik kardemomme og litt kanel.
Alt varmes opp til nesten kokepunktet. Tenn spritdampen. Deretter øses væsken over en finmasket jernrist hvor det er plassert sukkerbiter. Når flammen slukker er punchen klar til bruk.
 
Maateholden nydelse av alkohol styrker saavel den legemlige som den aandelige kraft, og gir kroppen den beste motstand mot alle slags sygdomme.
Thomas Bache-Gabrielsen
 
Tekst Jan H. Amundsen
Foto: Arkiv Bache-Gabrielsen
 
Les også internvjuet med Christian Bache-Gabrielsen om kjempesuksessen på det norske markedet og om hans medarbeider bonden Jean Philippe Bergier, som også leverer sin egen cognac til både Tre Kors og Bache-Gabrielsen XO.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her