Godbiter i pollisten
Det er nå du skal kjøpe det som var sommerens beste vinkjøp

Det er nå du skal kjøpe det som var sommerens beste vinkjøp

I juli kom en rekke flotte røde Bandol-viner i basisutvalget, men de smaker mye bedre til høstmenyen.
Aase E. Jacobsen
30 August 2017 - 14:45

Min absolutte favoritt er Dom. Suffrene Bandol Les Lauves 2011 i magnum – en virkelig lekker vin som bærer sine utrolige 15,5 prosent alkohol med like usannsynlig stort raffinement. Denne lagringsdyktige vinen som smaker godt allerede, må bestilles. I basisutvalget (på plass i 62 butikker) finnes den i normalflaske og i 2010-årgang, også den et utrolig godt uttrykk for både vinprodusent, druesort, område og årgang.

Produsentens vanlige røde bandol, Dom. Suffrene Bandol 2012, er også et veldig godt kjøp og en god kandidat for kjelleren.

Suffrene er en god gammel kjenning på polet

En annen favoritt som står og venter på deg i en polhylle nær deg (i 60 polutsalg) er Bunan Moulin des Costes Rouge 2014. Den er til gjengjeld det beste kjøpet av alle. Fantastisk kvalitet for drøyt to hundre kroner.

Her kan du lese mer om denne produsenten

Rimeligst og ferskest av alle er La Bastide Blanche Bandol Rouge 2015 som finnes i 107 polutsalg. Noe mer leskende i stilen siden den har mindre andel mourvèdre i miksen enn de andre, men likevel med godt om enn middels langt lagringspotensial.

Det er mourvèdre som er Bandol-drue nummer én. Denne druesorten trives veldig godt under den stekende Provence-solen og i det karrige kalkjordsmonnet som preger denne lille appellasjonen helt sør i Frankrike. 

Derfor fortjener mourvèdre grand cru-status

Bandols vinmarker ligger med utsyn til Rivieraen rett nedenfor. Den friske sjøbrisen utover ettermiddagen gjør at druene ikke blir kokt.

Kombinasjonen av kalkjordsmonn og nærhet til havet skaper de unike forholdene i Bandol. Foto: fullempty

 

Denne Provence-appellasjonen er enda mindre

Denne kombinasjonen gir viner med et veldig godt lagringspotensial og som fortjener en plass i enhver god vinkjeller. Når utvalget er så godt som nå, også på et pol nær deg, gjelder det å kjenne sin besøkelsestid.

Bandol er imidlertid ikke bare rødvin og vel så kjent for sine rosa som hvite viner. Flere av dem var nyheter i basis i juli og finnes fortsatt i hyllene. Vel verd å teste ut til både sensommerens skalldyrlag som til høstlige fiskeretter.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her