Mourvèdre grand cru

Bandol er appellasjonen hvor mourvèdre har fått anledning til å briljere lengst.
Aase E. Jacobsen
17 Januar 2006 - 14:19

Det er ikke uten grunn at vinene fra Bandol alltid har hatt en høy stjerne i Provences vinkart. Og den grunnen heter mourvèdre. Til forskjell fra resten av Provence har nemlig mourvèdre fått beholde en dominerende rolle i drueblandingnen, minst 50 prosent i følge loven, og i mange av de beste vinene er den langt høyere. I Bandol får druens iboende animalske karakter komme fullt til uttrykk uten at stilen blir rustikk og uelegant. Tvert imot. Dessuten er klimaet varmt nok til at druen modner perfekt.

De beste vinmarkene ligger i relativt bratte sørvendte skråninger med god ventilasjon fra Middelhavet som ligger noen kilometer unna. Vinstokkene vokser i skrinn leirholdig kalkjord. Selv om det regner mer her enn i Murcia, er leirinnslaget godt å ha siden det holder på fuktigheten i den tørreste delen av vekstperioden. Dessuten bidrar leire til en mer kompakt stil med gode tanniner, og det er altså hemmeligheten bak Bandols priviligerte stilling til Provence-vin å være.

Bandols lagringspotensial er imidlertid ikke veldig langt. De fleste vinene har godt av minst tre års lagring før de nytes. Først og fremst for at tanninene og det karakteristiske bitterpreget skal mykne. Dessuten kommer mourvèdres sekundæraromaer i form av lær eller sågar stall, urter, krydder og runde bærprakt til overflaten.

I øyeblikket er det tre Bandol-viner i fullsortiment på polet, og det må være rekord. Den yngste rent smaksmessig er Domaine Lafran-Veyrolles 2003 (20871) som er en veldig god representant for en ung Bandol rent pedagogisk. Her er mye røde og mørke bær, både bitre og søte (krekling og blåbær) samt vanilje og urter. I smaken sparker den skikkelig fra med god bitterhet og tanniner men den gode saftigheten holder seg på tvers av tanninene og gir en bærpreget finish med et snev av animalskhet. I øyeblikket trenger den en del fedme i maten, gjerne rødt kjøtt eller også lettere vilt med god fet saus. Det kan dessuten lønne seg å dekantere den. Eller legge den i kjelleren de neste ett til to årene. Den vil utvikle seg videre i minst fem år fra nå.

De to andre Bandol'ene er langt modnere. Domaine de l'Olivette 2003 (20073) er sin unge alder til tross nærmest drikkeklar selv om den fint tåler et par år til. Den er imidlertid en veldig deilig og anvendelig matvin i dag. Den myke sødmefylte starten lyver litt siden den har fine tanniner i bakhold. Den er vesentlig mer animalsk og det bør få konsekvenser for matfølget. Nydelig til elg eller reinsdyr med kremet saus.

Den eldste vinen Domaine La Suffrene 2000 (20495) er enda mykere men ennå ikke ferdig. Det modne bærpreget, den gode saftigheten og det lille tanninbittet gir en veldig behagelig munnfølelse. Den må imidlertid ikke ha like mye fedme i maten som de to andre. Fasan på viltsiden eller lam på den tamme passer veldig godt. Dessuten er den på grunn av den modne karakteren velegnet til ost.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her