Godbiter i pollisten
Det er bare tull at du ikke kan drikke topp nebbiolo om sommeren. Disse er bevisene

Det er bare tull at du ikke kan drikke topp nebbiolo om sommeren. Disse er bevisene

Du kan ikke annet enn å komme i sommerstemning av å se flaskene til Traversa. Og smaken følger opp.
Aase E. Jacobsen
07 Juni 2017 - 14:45

Bare synet av Traversa Barbaresco Starderi 2013 og Traversa Barbaresco Canova som sågar finnes i både 2010 og 2013-årgang, gjør meg lykkelig og sommerstemt.

Etikettene formelig synger om frodige vinmarker, surrende insekter, intens duft av blomster og grønt akkompagnert av dempet støy fra folk som jobber i vinmarken, høy luftfuktighet og temperaturer opp mot tretti grader.

Mer enn blomster

Det er disse bildene som passerer netthinnen når noen nevner kombinasjonen av Piemonte og sommer - for meg i alle fall. Med Traversas viner i glasset kan jeg gjenoppleve minnene her hjemme selv om opplevelsen muligens må foretas under varmelamper.

 

Hva er det med disse vinene annet enn blomsteretikettene – som normalt ville ha en motsatt effekt på en ellers upåvirkelig vinskribent? Mykheten og den deilige munnfølelsen som har fått god drahjelp av både årgang og arbeidsmetoder i så vel vinmark som vinkjeller.

Den kjennetegner også deres Traversa Dolcetto d'Alba 2014 som er en veldig klassisk dolcetto med god leskende evne og lett eksotisk preg. Som skapt for sommerlige behov. 

Ulike etiketter samme innhold

Du har kanskje allerede gjettet at Traversa er opptatt av at ikke bare vinplantene, men så vel fugler som meitemark, insekter og blomster trives i vinmarken. Og at produsenten dermed har en naturlig tilnærming. Og det stemmer på en prikk. Etikettene er forresten tegnet av Flavio Traversa sin kone og for den ene vinen, Canova, er det til sammen 11-12 ulike etiketter i sirkulasjon. Og det sågar i samme eske. Så bli for all del ikke forvirret, innholdet i flaskene er det samme. Om hun er inspirert av colakorker eller andre konsepter ment for å stimulere vår iboende samlemani, er usikkert. Men etikettene er så fine at det er fullt forståelig om du blir fristet.

 

Eiendommen ligger på toppen av Canova-åsen.

 

Flavio har ellers hjelp av broren Franco i vinmarker og vinkjeller. Vinene lages fortsatt på veldig tradisjonelt vis, men brødrene er ikke dogmatiske, for her brukes både ståltanker samt barriques til modningen i tillegg til større fat. Vinene gjæres med druenes egne gjærsopper og vinene filtreres ikke før flasketapping. Dermed blir mest mulig av karakteren fra vinmarken med helt fram til vinen skal nytes.

 

 

Eiendommen ligger på toppen av Canova-åsen i Neive. Det er herfra deres Canova kommer og nærmere bestemt fra cru-et Ciabot. Starderi på sin side ligger lengre nordvest, nærmere Tanaro-elven. Dette er for øvrig et cru som har noe høyere anseelse i den mer eller mindre offisielle klassifiseringen.

 

Denne mannen gir blaffen i barbaresco-cruene

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev   

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bobler, sjømat og sommerstemning
Matkurs og vinkurs
Winedinner 22. mai i Oslo

Bobler, sjømat og sommerstemning

Den 22. mai inviterer vi til en smakfull kveld på Louise Aker Brygge med 5 glass av Italias beste musserende viner, franciacorta, og et bugnende sjømatfat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her