Drikke
Det beste julekuppet

Det beste julekuppet

Det finner du i taxfreebutikken. Du sparer hele 230 kroner per flaske.
Aase E. Jacobsen
17 Desember 2012 - 10:00

Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2007 (57799) er satt ned i desember – fra en allerede gunstig pris. Med en tilbudspris på 175 kroner er den altså langt under halv pris sammenlignet med hva den koster på Vinmonopolet.

Mørk frukt

Har du muligheten til å kjøpe flere flasker, bør du absolutt gjøre det, for denne vinen smaker ikke bare veldig godt nå, den tåler fint mange år i kjelleren. 2007 er et svært vellykket år i Montalcino, og denne er intet unntak.

Frukten er rik og moden med mer preg av mørk frukt enn hva vi vanligvis forbinder med brunello. Men den har også det karakteristiske krydderpreget og innslaget av trevirke.

Les mer om Frescobaldi

Vinen kommer fra Frescobaldis eiendom i Montalcino, Castelgiocondo, et slott fra 1100-tallet som også var en av de aller første til å produsere og flasketappe brunello. Det var på slutten av 1800-tallet. Frescobaldi kjøpte imidlertid eiendommen først i 1989. I dag er Castelgiocondo aller størst innen dette DOCG-et med 152 hektar og 700.000 flasker årlig.

Ønsker endring

Den litt atypiske stilen til blant andre Castelgiocondo var det som utover 2000-tallet produserte rykter om at ikke alle produsenter holdt seg til den strenge «renhets»-loven for brunello, som altså kun kan inneholde sangiovese. Ryktene toppet seg i det som i ettertid er kalt Brunellogate, en skandale hvor flere produsenter ble navngitt som juksemakere, deriblant Frescobaldi.

Les mer om Montalcino

Flere produsenter måtte holde tilbake sin 2003-årgang, noen valgte å deklassifisere for å ha noe å selge. Frescobaldi og fem andre har valgt å møte i retten for å slåss for sin uskyld. I mellomtiden fortsetter diskusjonene om brunello-reglementet fortsatt skal forby andre druer. De store som Frescobaldi ønsker en endring både for brunello og rosso, mens de små ønsker status quo. Det er helt sikkert at siste ord ikke er sagt i denne saken ennå.

Foto: Roger Kolbu, Apéritif

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her