Aperitif mener
Denne videregående skolen frister med undervisning av verdensstjerner
Foto: (Lovise Myrnes Steinrud)

Denne videregående skolen frister med undervisning av verdensstjerner

Alle snakker om hvordan rekrutteringen til kokkeyrket skal styrkes. Mosjøen Videregående Skole gjør noe med undervisningen.
Aase E. Jacobsen
13 Desember 2018 - 20:07

Snart skal titusener av 15-åringer ta en av sine livs viktigste beslutninger, nemlig hva de skal satse på som yrkesvei. I restaurantbransjen er det like mange som håper at restaurant- og matfag velges av stadig flere. For aldri har vel behovet vært større enn nå, men likevel er det skoler som ikke klarer å fylle klassene og sågar tilbud som legges ned. 

Inntil ni Michelin-stjerner på ett skolekjøkken

Noen av de lykkeligste og mest motiverte kokkeelevene i landet befinner seg trolig på Mosjøen Videregående Skole. Årsaken er Per Theodor Tørrissen, selv kokk, og nå prosjektleder i deltidsstilling for, og mannen bak skolens unike tiltak, Arktisk Mat, som var i sitt sjette år i 2018. Dette er ingen vanlig matfestival, men en arena for kompetanse, rekruttering og utdanning, som eies av skolen med Matkollektivet i Vikgården som samarbeidspartner. 

Les mer om Arktisk Mat her

Restaurant- og matfag på Mosjøen VGS er derfor nært knyttet opp til dette unike årlige eventet som henter toppkokker fra hele verden. Det er ingen andre småbyer i landet som har samlet så mange matkjendiser som Mosjøen. Rene Redzepi har vært her, Fergus Henderson, Paul Cunningham, Nathan Outlaw. Men også våre egne stjerner som Heidi Bjerkan, Hanne Frosta, Ronny Kolvik, Christopher Haatuft, Halvar Ellingsen og Eyvind Hellstrøm.

Paul Cunningham kan det å binde sitt publikum på flere måter. Foto: Lovise Myrnes Steinrud

De er ikke invitert som selfieobjekter for kokkeelevene, men for å overta undervisningen for andreklassingene (inkludert elever fra andre skoler i nærheten, også på andre siden av grensen) et par dager i september. Derfor kan det, som i år, hende at det i løpet av en undervisningsøkt er samlet ni Michelin-stjerner på ett skolekjøkken. 

Derfor kan også du lese dette på skolens nettside: «Liker du å lage god mat fra alle verdens hjørner?

Paul Cunninghams ekspertise om sjømat er gull verd for blivende kokker. Foto: Lovise Myrnes Steinrud

Frister det med en utdannelse der du kan jobbe hvor som helst i verden, og har 14 forskjellige yrkesretninger å velge mellom». Kulere kan det ikke sies, og heller ikke riktigere beskrives. Jeg har ennå ikke funnet noen andre skoler som snakker direkte til sine potensielle elever på denne måten. 

For det er ikke bare det ene møtet elevene får med stjernene. Arenaen skaper også relasjonsbygging og muligheter for lærlingeplasser. For toppkokkene elsker virkelig opplegget rundt Arktisk Mat, og de kommer igjen år etter år. Ifølge Per Theodor Tørrissen er årsaken at det er lavt under taket og lave skuldre, her er alle seg selv. Og ikke minst at det er en lun og intim atmosfære med bare noen få betalende konferansedeltakere. Det er altså langt fra MAD Symposium selv om tematikken er lik.

På tide at skolepolitikerne tar seg en tur

At Arktisk Mat er et non-profit-arrangement, er viktig for de deltakende kokkene, men det krever også at arrangøren skaffer sponsorer. Men ifølge Per Theodor Tørrissen er de nøye utvalgt for å passe inn i hvert års tema. 

Arktisk Mat finner blant annet sted i idylliske Sjøgata i Mosjøen. Foto: Lovise Myrnes Steinrud

Tema for Arktisk Mat 2019 er «Who’s cooking?», men programdetaljene gjenstår. Han tror likevel de stadig sterkere båndene mellom kokk og råvareprodusenter, så vel bonde som fisker, blir diskutert.

Dette er temaer som så absolutt hører hjemme i undervisningen. Og som er en selvfølge på Mosjøen VGS: «Som elev hos oss får du være med på en variert og utfordrende skolehverdag som blant annet innebærer bedriftsbesøk, deltakelse på Arktisk Mat, konkurranser pluss mye annet.» Kanskje det er på tide at de ansvarlige i Undervisningsdepartementet tar seg en tur til Mosjøen. De kommer til å bli begeistret.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her