Godbiter i pollisten
Denne produsenten har satset på det beste: grand cru champagne og grand cru beaujolais

Denne produsenten har satset på det beste: grand cru champagne og grand cru beaujolais

Selv om de to vinene er helt forskjellige er det samme filosofi som ligger bak, og ikke minst byr de på fantastisk valuta for pengene.
Aase E. Jacobsen
11 Mars 2020 - 14:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Labruyère Prologue Brut Grand Cru er en ganske så kompleks champagne med flott fruktighet og ikke minst veldig aromatisk. Den smaker aller best sammen med mat, så vel sjømat som lysere kjøttretter. Den har modnet tre år på bunnfallet før omkorking. Dosagen, altså tilsetting av sukker ved omkorking er veldig lav, kun 1,6 gram som gir en total restsødme på 4,5 gram, altså så tørr som den kan bli og likevel være behagelig.

Den gode kvaliteten stammer først og fremst fra pinot noir og chardonnaydruer som vokser i grand cru-landsbyene Verzenay og Verzy i Montagne de Reims.

Les med om denne delen av Champagne her

De 6 hektarene med vinmarker ble kjøpt av Jean-Pierre Labruyère-familien i 2012-2014. Før det hadde familien som har sine røtter i Beaujolais, ekspandert til så vel Burgund gjennom kjøpet av Jacques Prieur i 1988 og Château Rouget i Pomerol i 1992.

Siden 2008 er det Edouard Labruyere som styrer familievirksomheten.

Med på kjøpet i Verzenay fikk familien også kjellere som ble gravet ut i 1820. Disse kalkkjellerne er gull verd for modningen av champagnen mens den ligger på bunnfallet. 2013 er andre baseårgang fra Labruyère og de lager nå fire ulike champagner, hvor Prologue er den mest klassiske.

Gitt at selskapet er så nystartet, er de ennå ikke klare med årgangschampagne (millésimé), men de lover at disse først skal slippes etter 10 år på bunnfallet – et uttrykk for at druematerialet fra denne delen av Montagne de Reims trenger lang tid. De brukte en uoffisiell rangering fra 1873 for å velge ut hvilken del av Champagne de skulle gå for, og i denne var Verzenay en av de tre beste.

Kjellerne som er hugd ut av kalksteinen byr på ideelle forhold for modningen på bunnfallet.

Flere kjente champagnehus bruker Verzenay-druer

Årsaken til at Verzenay har denne statusen er en kombinasjon av beliggenhet og jordsmonn. Kalkinnholdet er høyere og der er bare et tynt lag med toppjord, så her må plantene hente alt av næring fra grunnen.

Verzenay har også en vindmølle som kjennetegn.

For champagnene følger de samme modell som for eiendommene i Burgund, og det er Nadine Gublin som er vinmaker. Hun laget vin for Jacques Prieur siden 1990 og for Domaine Labruyère i Beaujolais siden 2009. I 1998 ble hun den første kvinnelige vinmakeren som mottok Winemaker of the year fra Revue du Vin de France.

 

Derfor er også Moulin-à-Vent Coeur De Terroirs Vieilles Vignes 2017 også slik en imponerende vin. Den har klare burgundske toner med tydelig jordsmonnskarakter og balansert eikebruk og veldig god konsentrasjon. En vin som fint kan ligge 12 år i kjelleren og med prislappen på 230 kroner er et kupp.

Domaine Labruyère ble etablert i i 1850 og er derfor en av de eldste vingårdene i Moulin-à-Vent som er et av de 10 Beaujolais-cruene, og kanskje den mest ikoniske av dem alle. Derfor eier familien også monopolvinmarken Clos du Moulin- à-Vent på en knapp hektar som ligger nedenfor selve symbolet for cru-et, vindmøllen. Fra denne vinmarken kommer deres toppvin med samme navn.

Den ikoniske vindmøllen som har gitt navn til appellasjonen.

Moulin-à-Vent Coeur De Terroirs Vieilles Vignes derimot får sine druer fra gjennomsnittlig 50 år gamle vinstokker i flere ulike parseller med høy plantetetthet og som kjennetegnes av granittholdig jordsmonn med innslag av kvarts, som er ideelt for lagringsdyktig beaujolais. Alt dette bidrar til vinens konsentrasjon og aromatiske uttrykk. I vinkjelleren brukes sementtanker til gjæringen (klassisk med avstilkede druer) og modningen finner sted i fat, 225 liter og 600 liter. Vinen klares ikke, men filtreres før flasketapping.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her