Drikke
Denne musserende vinen er sabla billig

Denne musserende vinen er sabla billig

Denne sørafrikanske musserende vinen er et kupp både på flyplassen og på polet. Og faktisk billigere her enn i Afrika.
Aase E. Jacobsen
20 Mars 2014 - 11:30

Pongrácz NV (46519)koster bare kroner 115 på Gardermoen, men heller ikke mer enn 139,90 på polet.

Billigere enn i Afrika

Men om du først skal ha med deg bobler fra neste reise, er denne det beste kjøpet blant de tørre vinene.

For litt mer sødme bør du prøve denne

Denne vinen er faktisk ekstra billig i Norge. På en reise i Afrika nylig betalte jeg 180 kroner, og i en større sørafrikansk nettbutikk ligger den på 125 kroner.

To års flaskemodning

Den fortjener å bli din nye boblefavoritt både fra polet og taxfree-en. For dette er en svært vellaget musserende. Method Cap Classique innebærer modning på bunnfallet i flasken og for Pongrácz’ del er det snakk om hele to år. Til sammenligning er minimum for eksempelvis cava og spumante ni måneder og for champagne 15 måneder.

Den er laget med champagne som forbilde. Druemiksen er 60 prosent pinot noir og resten chardonnay. Druematerialet kommer fra vinmarker som ligger luftig til og eksponert for avkjølende vinder fra havet i nærheten av Kapplandet.

Tørrere enn de fleste

Dette er forhold som er gunstige for utviklingen av syre som jo en en musserende er helt avhengig av. Derfor høstes druene relativt tidlig med en potensiell alkohol på 10,5-11,5 prosent, altså ikke helt modne.

Prøv også denne sørafrikaneren med fransk forbilde

Årsaken til at den endelige vinen likevel har 12 prosent alkohol er fordi man tilsetter litt sukker for å få i gang en lett gjæring i flasken. Den såkalte «prise de mousse» – altså det å få fram boblene.

Med 8 gram restsukker er den likevel tørrere enn de fleste champagner uten årgang.

En super vin til alle anledninger som også kommer i en elegant flaske. Den har fått sitt navn fra den opprinnelig ungarske prinsen Pongrácz som bidro til nytenkning innen Kapplandets vindruedyrking etter krigen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her