Godbiter i pollisten
Denne legendariske vinen må du smake før det er for sent

Denne legendariske vinen må du smake før det er for sent

Selv om den snart er 20 år, er den fortsatt svært ungdommelig og kommer til å utvikle seg i flere tiår til.
Aase E. Jacobsen
06 Juli 2016 - 14:00

Du har med andre ord god tid på deg til å nyte Colares Chitas 1997, men vi vet ikke hvor lenge denne vinen blir tilgjengelig på markedet. Produsenten Antonio Bernardino Paulo da Silva drar sterkt på årene og selv om det er yngre krefter som står klare til å ta over, er området utsatt for sterkt press fra feriehusutbyggere.

Les mer om denne trusselen 

Men enn så lenge og perfekt timet før neste års mange jubileeer og merkedager er nå 1997-ågangen av denne klassikeren å få tak i. Fortsatt finnes noen få flasker av 1996 i en håndfull polutsalg. Den er enda mer raffinert – synes jeg – men som den store colares-elskeren jeg er, så sier jeg ja, takk, begge deler.

Helt spesielle og veldig gamle vinplanter

1997 virker mye yngre, og en tanke fastere, mens 1996 er mer åpen rent aromamessig og med stor bløthet. Potensialet for de to årgangene er det samme. Disse vinene utvikler seg svært sakte. Det skyldes både praksisen til produsenten med å la dem modne i fem år i store gamle fat før de får fortsette prosessen i flaske. Slik forberedes de på et langt liv. Men druesorten har også mye å si. Ramisco vokser bare her og i noen skikkelige villnis av noen vinmarker. Siden jordsdmonnet er ren sand, har aldri vinlusen funnet seg til rette her. Vinplantene er derfor veldig gamle.

Les mer om sanddynenes hemmelighet

Har du ikke bestemt deg for hvor neste vinreise skal gå, anbefales Colares på det sterkeste, ikke på grunn av sitt komfortable og mangfoldige turisttilbud (kanskje heller tvert om), men derimot for sin unike karakter. Før den blir borte.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

  • Produsent:
    A. Bernardino Paulo da Silva
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Portugal Portugal
    Område:
    Lisboa
    Pris:
    461.50 kr
    Varenummer:
    3963301
    92 POENG
    Colares Chitas
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her