Vi må bare kaste inn håndkleet og erkjenne at italienerne har vært mye flinkere å utnytte «vår egen» råvare tørrfisk – stoccafisso - på en måte som gir mersmak.
Se alle de fristende oppskriftene med tørrfisk
Siden tørrfisk nå er blitt mer tilgjengelig for bruk på kjøkkenet også her i tørrfiskens hjemland, er det på tide å sette råvaren på menyen igjen.
Elsket av vepsen
Spesielt nå som norsk tørrfisk har fått en egen hvitvin. Ikke at det nødvendigvis er noe å skrive hjem om, men faktum er at Bartolomeo Sulla Rotta del Bacalà Breganze Vespaiolo 2014 (21005)både er et godt hvitvinskjøp og en vin som hamler opp med så vel tørrfisk som dens saltere bror, klippfisk og selvsagt utgangspunktet, fersk torsk.
Samtidig som den smaker fortreffelig til alt av spekemat. En super vin til vårens koldtbord og øvrige festligheter.
Årsaken til at denne vinen som ved første smak kan virke noe nøytral, har så gode egenskaper på matbordet, skjuler seg bak druenavnet.
Vespaiolo er en drue som sjelden finnes i tørr versjon, men er råvaren til en av Nord-Italias beste søtviner, torcolato som lages av tørkete druer. Navnet på druen forteller at den kan oppnå høye sukkernivåer når den får modne fullt ut og deretter tørkes. Vespa betyr nemlig veps på italiensk. Og vepsen liker det som er søtt.
Den kjennetegnes ellers av høy syre hvilket er nyttig både for den søte og tørre versjonen – som altså er noe sjeldnere. Produsenten er et kooperativ med 900 medlemmer i Breganze i Veneto, Cantina Beato Bartolomeo da Breganze.
Tørrfisk og grappa
Breganze ligger i Vicenza, og vespaiolo har svært lange tradisjoner i Vicenza som er den italienske «tørrfiskhovedstaden».
Dette er Vicenzas mest berømte og historiske tørrfiskrett
Rett nord for byen ligger Sandrigo som hver september arrangerer en tørrfiskfestival – og hvor denne vinen når også serveres.
Det går for seg på tørrfiskfestivalen i Sandrigo
Men Vicenza også sentrum for Italias grappaproduksjon. Selvsagt finnes det en grappa destillert av restene etter både vespaiolo og torcolato.
Les om hva som skal til fo å lage virkelig god grappa
Bedre avslutning på et festmåltid med tørrfisk og tilhørende vin skal du lete lenge etter.
Denne grappaen er laget av vespaiolo-rester
Mens denne er laget av restene etter torcolato