Ukens drink
Denne drinken er både sterk og legendarisk

Denne drinken er både sterk og legendarisk

Dette er en av de aller eldste drinkene som fortsatt nytes med stort velbehag og i store mengder.
22 August 2014 - 12:00

Mint julep er en av de tidløse klassikerne som ofte glemmes – utenom ved Kentucky Derby hvor det serveres flere enn 80.000 stykk i løpet av to dager.

Mynte i stedet for rose

Drinken har egentlig en mer eksotisk opprinnelse enn det indre av USA. Bakgrunnen for drinken er nemlig en arabisk drink – julab. Den besto av vann og roseblader og hadde en delikat og forfriskende duft som folk trodde økte kvaliteten i deres liv.

Da drinken kom til den arabiske delen av Middelhavet, ble rosebladene byttet ut med mynte. Te med smak av mynte er fortsatt veldig vanlig i denne regionen. Etter hvert spredte myntevannet seg til Europa.

I begynnelsen var det rom

Historikerne mener at den alkoholholdige utgaven ble laget så tidlig som begynnelsen av 1700-tallet, men da ikke med bourbon, men heller med rugbrennevin, rom eller annen sprit som var tilgjengelig på den tiden.

Slik lages bourbon

Man har funnet notater fra slutten av 1780-tallet som omtaler en lignende drink, men den første virkelige skriftlige kilden er fra 1803. Denne reisebeskrivelsen forteller imidlertid også sitt:

«The Virginian rises in the morning, about six o’clock. He then drinks a julap, made of rum, water and sugar, but very strong»  Anonym reisende, 1787.

Souvenirglasset gjorde susen

Populariteten til drinken var stor på østkysten av Nord-Amerika. Bønder som dyrket mynte hadde julep som sin «morgenkaffe» for å virkelig få en god start på arbeidsdagen. Og i 1938 ble den signaturdrinken til Churchill Downs – åstedet for Kentucky Derby. Her ble den alkoholsterke drinken servert i et souvenirglass. Dermed var veien til legendestatus kort, noe den fortsatt innehar.

Foto: Julie H. Amundsen

Mint julep drinkoppskrift

Mint julep drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Rør ut sukkeret med et par mynteblader og bourbon i et julepglass eller annet glass.
  2. Tilsett masse knust is og et kort sugerør.
  3. Pynt med en stor myntekvist og gjerne friske bjørnebær og melisdryss for utseendets skyld.
Tips:
Avkjøl gjerne julepglasset i knust is først. Slik får du et fint rimpreg utenpå glasset. Utvanning er nøkkelen til en bra mint julep. Dette er nemlig en spritsterk drink.

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fiskegryte med smak av norsk eplesider
Dagens rett

Fiskegryte med smak av norsk eplesider

Vi kombinerer to av våre beste råvarer i denne retten - fersk fisk og epler - både i fast og flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her