Godbiter i pollisten
Her får du mye barolosmak for en liten penge

Her får du mye barolosmak for en liten penge

Druene som er brukt i denne vinen kunne faktisk vært brukt i en barolo, men det ble ikke slik.
Aase E. Jacobsen
02 April 2017 - 11:31

Vietti Perbacco Langhe Nebbiolo 2014 er resultatet av vin som ble veid og funnet for lett for Viettis barolo ved navn Castiglione. Det er en barolo som lages av druer fra flere av Viettis parseller i Castiglione Falletto – en av de mest arketypiske barolokommunene.

Av druer fra parseller med planter opp til 40 år. Perbacco gir derfor en forsmak på hva denne baroloen i 2014-utgave blir når den er ferdig modnet. Perbacco er en mer tilgjengelig versjon enn sin storebror. Og det passer bra når vi snakker om forhold som i Castiglione Falletto. For da slipper du å vente lenge på at den skal bli drikkeklar.

Perbacco er likevel «bare» en nebbiolo, siden den kun har to år i fat bak seg, og ikke den påfølgende flaskelagringen. Minimum for barolo er tre år hvorav minimum to år i fat. Så her snakker vi så å si om en barolo. Bortsett fra prisen.

Tøffe tanniner er varemerket

Det du får er en åpen og aromatisk vin, elegant og eksotisk med fine røyktoner. Den har flott fruktighet og fylde og fine slanke tanniner. Topp til gode retter med lam eller vilt. Den perfekte påskevin med andre ord.

Selv om den er forholdsvis rimelig, finnes den i begrenset antall, så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid.

Hos Vietti selekteres det også etter alder på vinstokkene.

Hos Vietti lages vinen altså ferdig før det tas en endelig beslutning om hva som skal bli til Perbacco og hva som skal fortsette som Castiglione for senere flasketapping og lansering. Akkurat nå er det 2012 av denne som er i salg, ikke min favorittårgang, på grunn av de ekstra tørre tanninene, som gjør vinen litt sjarmløs og knytt, i hvert fall de to forsøkene jeg hadde i fjor. Men jeg skal gi den en sjanse igjen om noen år.

Se smaksnotater for alle Viettis viner

Vietti har vinrøtter i Castiglione Falletto siden 1873.

Tøffe tanniner er ellers varemerket til Castiglione Falletto, og når frukten er rik og sjarmerende som i den kommende årgangen 2013, får tanninene mer å balanseres av og vinene blir noe mer tilgjengelige i ung alder.

Mens vi venter på 2013

Viettis toppbarolo heter Rocche di Castiglione, og kommer senere i år, i noen få flasker i denne årgangen som det er knyttet så store forventninger til. Det gjelder for øvrig også en annen av Viettis toppbaroloer, nemlig Lazzarito, og Ravera. Sistnevnte fikk faktisk 100 poeng av Anotinio Galloni, så den kommer det til å bli rift om. Rocche di Castiglione er en av de virkelige kraftpakkene fra denne delen av Barolo og som trenger veldig lang tid på å «komme ut». Får du tak i en flaske, må du være forberedt på å punge ut, ca-pris blir 1600 kroner, og selvsagt holde fingrene av fatet.

I mellomtiden er Perbacco perfekt å drikke.

Druematerialet til Perbacco kommer altså i sin helhet fra Viettis vinmarker i Castiglione Falletto. Her har de 34 hektar. Den tradisjonsrike familiedrevne eiendommen ble i fjor ifølge Decanter kjøpt opp av en amerikansk familie, Krause, som også eier Enrico Serafino som opererer over flere av Piemontes underområder. I samme sak skrives det at tilgangen på gode nebbiolovinmarker øker i forbindelse med overtakelsen, som skal komme Perbacco og Castiglione til gode i årene framover. Men det er fortsatt Luca Currado som er vinmaker. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her