Godbiter i pollisten
Her får du mye barolosmak for en liten penge

Her får du mye barolosmak for en liten penge

Druene som er brukt i denne vinen kunne faktisk vært brukt i en barolo, men det ble ikke slik.
Aase E. Jacobsen
02 April 2017 - 11:31

Vietti Perbacco Langhe Nebbiolo 2014 er resultatet av vin som ble veid og funnet for lett for Viettis barolo ved navn Castiglione. Det er en barolo som lages av druer fra flere av Viettis parseller i Castiglione Falletto – en av de mest arketypiske barolokommunene.

Av druer fra parseller med planter opp til 40 år. Perbacco gir derfor en forsmak på hva denne baroloen i 2014-utgave blir når den er ferdig modnet. Perbacco er en mer tilgjengelig versjon enn sin storebror. Og det passer bra når vi snakker om forhold som i Castiglione Falletto. For da slipper du å vente lenge på at den skal bli drikkeklar.

Perbacco er likevel «bare» en nebbiolo, siden den kun har to år i fat bak seg, og ikke den påfølgende flaskelagringen. Minimum for barolo er tre år hvorav minimum to år i fat. Så her snakker vi så å si om en barolo. Bortsett fra prisen.

Tøffe tanniner er varemerket

Det du får er en åpen og aromatisk vin, elegant og eksotisk med fine røyktoner. Den har flott fruktighet og fylde og fine slanke tanniner. Topp til gode retter med lam eller vilt. Den perfekte påskevin med andre ord.

Selv om den er forholdsvis rimelig, finnes den i begrenset antall, så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid.

Hos Vietti selekteres det også etter alder på vinstokkene.

Hos Vietti lages vinen altså ferdig før det tas en endelig beslutning om hva som skal bli til Perbacco og hva som skal fortsette som Castiglione for senere flasketapping og lansering. Akkurat nå er det 2012 av denne som er i salg, ikke min favorittårgang, på grunn av de ekstra tørre tanninene, som gjør vinen litt sjarmløs og knytt, i hvert fall de to forsøkene jeg hadde i fjor. Men jeg skal gi den en sjanse igjen om noen år.

Se smaksnotater for alle Viettis viner

Vietti har vinrøtter i Castiglione Falletto siden 1873.

Tøffe tanniner er ellers varemerket til Castiglione Falletto, og når frukten er rik og sjarmerende som i den kommende årgangen 2013, får tanninene mer å balanseres av og vinene blir noe mer tilgjengelige i ung alder.

Mens vi venter på 2013

Viettis toppbarolo heter Rocche di Castiglione, og kommer senere i år, i noen få flasker i denne årgangen som det er knyttet så store forventninger til. Det gjelder for øvrig også en annen av Viettis toppbaroloer, nemlig Lazzarito, og Ravera. Sistnevnte fikk faktisk 100 poeng av Anotinio Galloni, så den kommer det til å bli rift om. Rocche di Castiglione er en av de virkelige kraftpakkene fra denne delen av Barolo og som trenger veldig lang tid på å «komme ut». Får du tak i en flaske, må du være forberedt på å punge ut, ca-pris blir 1600 kroner, og selvsagt holde fingrene av fatet.

I mellomtiden er Perbacco perfekt å drikke.

Druematerialet til Perbacco kommer altså i sin helhet fra Viettis vinmarker i Castiglione Falletto. Her har de 34 hektar. Den tradisjonsrike familiedrevne eiendommen ble i fjor ifølge Decanter kjøpt opp av en amerikansk familie, Krause, som også eier Enrico Serafino som opererer over flere av Piemontes underområder. I samme sak skrives det at tilgangen på gode nebbiolovinmarker øker i forbindelse med overtakelsen, som skal komme Perbacco og Castiglione til gode i årene framover. Men det er fortsatt Luca Currado som er vinmaker. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her