Drikke
Denne damen har laget en skikkelig kul rosé

Denne damen har laget en skikkelig kul rosé

Ikke bare har den kul(t) i navnet, men den har en kul bakgrunn og smaker kult av sommer.
Aase E. Jacobsen
09 Juni 2015 - 14:55

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Bare innpakningen av de rosa dråpene setter deg umiddelbart i sommerstemning. Biokult Rosé Zweigelt 2014 (2196206) er fruktig frisk og leskende, akkurat slik en sommerlig rosévin skal være. Men den har også nok fylde til å kunne følge sesongens mat. Spesielt alt av grøntfôr og sjømat.

Flaskeversjonen Biokult Rosé Zweigelt 2014 (2198301) er litt fastere, men med det samme bruksområdet

som boksen.

Sommervennlig vin

Både boks og flaske som i utgangspunktet rommer samme vin, har en sjeldent gunstig pris. Spesielt når vi tar i betraktning at den er laget av økologisk dyrkete druer og framstilt uten tilsetning av gjær.

Vinen har dessuten bare 10 prosent alkohol og er derfor perfekte for å serveres utendørs på varme dager. Men smaker fortreffelig også når gradestokken ikke vil samarbeide med kalenderen.

Biokult Zweigelt er som navnet antyder, laget av en drue som ikke er så godt kjent her til lands. Zweigelt er en særøsterriksk krysning av deres egne druer blaufränkisch og st. laurent. Den er derfor en syntese av den førstes saftighet og den andres sødme. Kirsebærkarakteren som begge har felles, kommer ekstra godt fram i zweigelt.

Utvid ditt repertoar

Jeg har akkurat smakt meg gjennom store mengder (røde) viner av zweigelt (og av andre druer), og jeg foretrekker helt klart når denne druen presenteres i sin reneste form. Det vil si vin laget av økologisk eller biodynamisk dyrkete druer og framstilt uten bruk av fat eller andre metoder for å øke smaksintensiteten.

Rosévin av zweigelt er imidlertid sjeldent, derfor er Biokults bidrag absolutt interessant for den som ønsker å utvide sitt smaksrepertoar.  

Bak vinen står Angela Michlits som er den bedre halvdelen bak Meinklang-vinene, med andre ord allerede godt kjent blant nordmenn.

Bli enda bedre kjent med folkene bak Meinklang

Biokult er et form for kooperativ som samler seks vinbønder. Disse dyrker druene, og Angela lager vinen.

Minimalt med svovel

I motsetning til mange andre roséer, både billige og dyrere, smaker ikke Biokult av drops og tutti frutti. Det skyldes at den er spontangjæret og ikke klaret og dermed har noe mer smak. Samt ikke minst at den delvis har fått et opphold i store brukte fat på bunnfallet etter gjæringen som bidrar til både å «åpne» opp og beholde friskhet samt gi ekstra fedme.

Svovelbruken er også mindre enn for de aller fleste boksviner som nettopp kjennetegnes av ganske mye svoveltilsetning. Mens mange mener at kraftig svovling av boksviner er et nødvendig onde, har Angela og mannen Werner vist gjennom Meinklang-boksvinen at det ikke er tilfelle.

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her