Godbiter i pollisten
Denne champagnen bare ber om å bli plukket ut av hyllen

Denne champagnen bare ber om å bli plukket ut av hyllen

Det er ikke bare utseendet som lyser varmt mot deg fra de 180 polhyllene den finnes i.
29 Desember 2021 - 12:45

Coutelas Victor.jpg [45.89 KB]For innholdet i flasken er at ypperste klasse. A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut skiller seg fra andre champagnene i prisklassen under fire hundre kroner – som i dag regnes som rimelig for denne vinstilen.

Se utvalget av champagne til under 400 kroner 

Og ikke minst har den en fast plass i hyllene til et 180-talls polutsalg.

Bak den gylne fasaden skjuler det seg en lekker saltaktig karakter med toner i retning lær, oksiderte epler og et tydelig lagringspreg. Boblene er kremete og myke, smaken er leskende, svært syrefrisk, konsentrert og lang. Et flott følge til så vel kylling som terrine, spekeskinke eller smaksrik sjømat, og sågar retter med fermenterte elementer.

Det er måten den er fremstilt på, som gjør at den skiller seg ut. Den er nemlig laget etter soleraprinsippet, som ble introdusert i Champagne av Anselme Selosse i 1986 og gjort legendarisk gjennom cuvéen Substance.

Her kan du lese mer om Anselme Selosses filisofi

For champagne kalles konseptet reserve perpetuelle – en evighetsmaskin all den tid vinen alltid vil være en blanding av like mange årganger som soleraen har eksistert.

Vinen modnes i store fat. For Louis Victor Solera er det snakk om 7500 liters fat og årgangene 2007 til 2016.  Vinen ble omkorket for nøyaktig ett år siden etter å ha ligget 3.5 år på bunnfallet i flasken.

Men før den kom så langt ble den gjæret i mindre fat uten malolaktisk gjæring, derav den store syrefriskheten.

Neste år kommer forresten en jubileumsutgave i magnum og i et antall av 1000 flasker. Den vil inneholde vin fra 10 årganger og ha tilbrakt 4.5 år på bunnfallet.

Bak A.D. Coutelas står Damien Coutelas som i 2005 og sammen med kona Valerie tok over familiebedriften i Dizy, midt mellom Aÿ og Epernay, der hvor Montagne de Reims og Vallée de la Marne møtes.

De lager 90 000 flasker årlig og driver også et «chambre d’hôtes» - et minihotell med ni rom som ligger rett over vinkjelleren – et populært tilbud blant nordmenn. For siden Coutelas kom på det norske markedet i 2015, har produsenten fått mange venner her til lands.

Her kan du lese om da de kom på det norske markedet første gang

Bak suksessen ligger en kompromissløs filosofi.

- Målet vårt er å lage champagne med god friskhet, karakter og lengde samt løfte fram mineralkarakteren til chardonnaydruen, sier Damien som henter inspirasjon både hos sine forgjengere og utenfor huset.

Origin.jpg [47.34 KB]Faren til Damien insisterte på å bruke alle tre druene, og Louis Victor Solera er også en slik champagne. Den har noen få gram dosage, men oppleves helt tørr takket være den før nevnte syrefriskheten. Den er for øvrig en hyllest til Louis Victor som er familiens første vinmaker.

A.D. Coutelas Origin' Brut 2016 er deres «søteste» champagne og er en hyllest til faren som jo har lagt alt til rette for det unge paret da de overtok i 2005 samtidig med at Damien var ferdig med utdannelsen sin. – Origin er champagnestilen jeg lærte å lage av faren min, men jeg valgte å gi den et nytt navn for å markere at det nå er jeg som lager vinene, sier Damien.

Her kan du se en film fra A.D. Coutelas

Den er gjæret i ståltanker, har 3.5 år på bunnfallet i flaskene og får ligge i 4-6 måneder før den er salgsklar. Origin utgjør ca halvparten av volum avhengig av årgangen og er en veldig ren og fruktig champagne uten årgang – som også har en fast plass i basishyllene.

Etter overtakelsen har Damien og Valerie gjort mange nye stunt og eksperimenter som har plassert dem helt i champagneteten. Det holder å nevne 1809 og Rebel.

1809 Extra Brut.jpg [35.79 KB]A.D. Coutelas Cuvée 1809 Extra Brut kom til da han i 2005 ville klassifisere de 21 parsellene som han overtok etter faren.  For selv om de holder til i Dizy, har de vinmarker over hele regionen.

– Pappa var opptatt av at jeg skulle gjøre meg opp min egen mening. Derfor gjorde jeg mikrovinifikasjon for å kunne vurdere hver parsell for seg, forklarer han.

Og så fant han to parseller, en pinot noir fra Vallée de la Marne og en chardonnay fra Vitryat.

- Jeg blandet dem 50/50 og dermed var Osiris skapt. 2005 var en veldig syrefrisk årgang på grunn av kjølige netter. Jeg gjorde ikke batonnage på den tiden siden jeg ikke ønsket å hente ut fedme fra bunnfallet og fatet, men derimot ønsket å vise fram terroiret 100 prosent, forklarer han.

Denne vinen skulle ikke selges, men skulle være en del av arven til sønnen, likevel lot han seg overtale til å selge halvparten til Norge i 2018. Den kostet 1490 NOK og ble solgt med 1809 på etiketten siden konseptet på det tidspunktet allerede var lansert i Norge – og det med stor suksess.

I dag lages den med 70-80 prosent chardonnay og resten pinot noir og fra de to samme vinmarkene som i 2005. Forskjellen er først og fremst batonnage, mener Damien, og dessuten at de fra 2009-årgangen bruker en firedel nye fat. A.D. Coutelas Cuvée 1809 Extra Brut er nå i 2016-årgang og fortsatt en kraftpakke med stor konsentrasjon og intensitet som også har et veldig godt lagringspotensial. Også den skiller seg ut på alle måter.

Rebel er en helt annen skål. Den oppstod som et resultat av at de hadde tatt i bruk nye Rebel 4.0.jpg [35.08 KB]Montagne de Reims-eikefat fra 2009-årgangen. - Da vi skulle lage 2009-blandingen for 1809, valgte vi å holde til siden to fat med Vitryat-chardonnay som hadde veldig mye smørkarakter fra de nye fatene. En venn forslo å tappe den separat, og med null dosage, forklarer Damien.

Her kan du lese mer om Vitryat-chardonnay

Siden bestemte de seg for å lage en ny cuvée hvert år, og for å leve opp til navnet, lovte de seg å alltid introdusere noe nytt, kanskje sågar snu opp ned på alt. Derfor kalte de de neste utgavene 2.0, 3.0 og 4.0. Den sist lanserte Rebel er med 2011-årgang og en tredel av hver av druene.

Inspirasjonen til disse vinene fikk Damien fra bestefaren og oldefarens måte å jobbe på. Det innebærer gjæring og modning i eikefat samt streng seleksjon av druene, og en annen druemiks.

Damien har tilgang på gamle vinplanter som faren og bestefaren plantet. Damien understreker at de tar godt vare på de gamle plantene, og når en plante dør, er det bare den som erstattes. Det er for å beholde mest mulig av historien som akkumuleres i plantene og som overføres fra en gammel plante til en ny. Og dermed påvirker smaken i vinen.

- Hadde vi ikke hatt så gamle planter, kunne jeg ikke lage viner som Rebel og 1809, slår han fast.

Han mener at soleraprinsippet følger samme filosofi ved at den eldste vinen i blandingen «utdanner» den yngste.

Siden de velger ut de beste druene hvert år, og hver årgang byr på ulike utfordringer, vil druemiksen variere fra år til år, og derfor også i den aktuelle flasken. Derfor er en tredel av hver bare et anslag for Louis Victor Solera Brut.

Se hele porteføljen til A.D. Coutelas

I denne perioden er også arbeidet i vinmarkene blitt stadig mer naturlig. – Jeg er utdannet agronom og valgte denne veien inn siden jeg ville forstå hva som skjer i vinmarkene. Allerede mens jeg studerte, fikk jeg overtalt pappa til å ta i bruk nye renere og mer bærekraftige metoder. – Så fra 2005 har vi ikke brukt noen form for kjemi, forteller han.

Siden 2019 er A.D. Coutelas sertifisert gjennom den særfranske ordningen HVE. 

En annen fanesak for Damien er å styre bruken av svovel gjennom prosessen.

– Jeg gjør alt jeg kan for å holde vinen så ren og beskyttet som mulig, men samtidig unngå at svoveldioksidet dekker over karakteren til vinen, påpeker han.  

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her