Drikke
Den nye store druen

Den nye store druen

Cabernet franc spås en stor framtid og utfordrer dermed storebror cabernet sauvignons posisjon.
Aase E. Jacobsen
28 Januar 2014 - 15:00

I dag er cabernet sauvignon verdens mest utbredte drue. I 2013 ble det laget 2,1 milliarder flasker rødvin av denne druen.

For ti år siden tilhørte førsteplassen hvidvinsdruen airén som dekket store deler av Spanias vinmarker. Den er nå på kraftig vikende front. Dette illustrerer at styrkeforholdet mellom de ulike druene er i endring. Både på grunn av klimaendringene og ikke minst forbrukernes smak, i følge vinavisen.dk.

Under en workshop i London hvedet den australske vinmakerkonsulenten Brian Croser og en av de ledende britiske vinskribenter og Master of Wines, Tim Atkin, at det neste store blant forbrukere og vinprodusenter blir cabernet franc.

Ukens vin er laget av nettopp cabernet franc

Croser er overbevist om at denne rødvinsdruen vil ha samme utvikling som pinot noir har vært gjennom.

Samme som for pinot noir

Arealet plantet med pinot noir på verdensbasis er økt markant de siste ti årene.

Les mer om pinot noir fra California

I følge Croser og Atkin er det etterspørselen etter elegante og raffinerte viner som har styrt utviklingen for pinot noir. Og cabernet franc oppfyller de samme ønskene, mener de to spesialistene.

Frankrike størst

Samtidig har forbrukerne beveget seg bort fra muskuløse og rustikke viner.

I øyeblikket ligger cabernet franc på en 17. plass over verdens mest plantete druer, men arealet vokser stadig. I 2013 ble det laget 396 millioner flasker vin av denne druen. To tredeler av dette kommer fra Frankrike, hovedsakelig Bordeaux (hvor den brukes i blandinger) og Loire (hvor den opererer alene).

Italia ligger på andreplass med 13 prosent av verdenstotalen.

Sør-Amerika kommer

Særlig ser Argentina en stor framtid med cabernet franc. Her tror man at den på sikt vil bli like viktig som malbec.

Les mer om nye trender i Argentina

Også i Chile er det økende produksjon av cabernet franc-viner.

Les mer om utviklingen i Chile

Her som i Argentina brukes druen alene. Croser forventer en eksplosjon i arealet i disse to landene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her