Ren Kenya finnes nå i flere varianter i Norge, til og med som ren og ublandet espresso. Dette er egentlig helt mot italiensk espressotradisjon. Der skal det skal det som kjent kun være blandinger. Men om du våger deg ut på egne espressoveier, kan jeg love deg en meget floral og personlig espresso.
Den krever imidlertid sin barista slik at kombinasjonen mellom fruktighet, syrlighet og bitterhet i en mulig overekstraksjon ikke skaper ubalanse i espressokoppen. Som Kenya-kaffe generelt krever også espressoen en mild brenning. Blir den for mørk, vil brentsmaken overskygge de finere nyansene både i fruktighet og syrefrisk vinøsitet.
Kriminaliteten truer
I volum er Kenya nummer 16 blant verdens kaffenasjoner, men i Norge har Kenya rykket opp fra anonymitet til en flatterende femteplass i importstatistikken. Målt i verdi er nok tallene enda mer imponerende. Da er det fristende å spørre: Hva kommer denne brå framgangen av? Jeg er redd svaret er et entydig til tross for Kenya selv som nasjon og kaffeprodusent.
Men for å ta det positive først, både om landet og kaffen: Det bor ca 10 ganger så mange mennesker i Kenya som i Norge. Mange bor i byene. Kaffebusker dekker seks prosent av nasjonens areal og til sammenligning dekker skog bare to prosent. Av den samlede befolkning er ca sju prosent direkte engasjert i kaffedyrking gjennom 700.000 småbønder med alt fra noen få og opp til tusen trær. Gjennom kooperativer står de for et sted mellom 60 og 70 prosent av kaffeproduksjonen. Resten dyrkes på plantasjer.
Konkurrerer med matproduksjon
På landsbygda er drøye 60 prosent av befolkningen direkte eller indirekte engasjert i kaffe. Kaffe står for en stor del av landets verdiskapning, men det kunne ha vært betydelig større. Går vi noen år tilbake i tid, var produksjonen 130.000 tonn og eksporten omtrent den samme. Fram mot 2010/2011 har det gått gradvis tilbake. Det er nå i teorien ca 50.000 tonn som dyrkes, og 35.000 som offisielt eksporteres. Hjemmemarkedet er helt minimalt.
Ideelt for kaffedyrking
Om det ikke var akkurat her i den fruktbare Great Rift Valley og under Mount Kenya og Kilimanjaro menneskeheten oppsto, så var det vel like ved. Det er lett å få ting til å gro her i rød vulkansk jord, og da spesielt kaffe som krever et subtropisk klima med periodisk nedbør, god høyde over havet, fjellskråninger som drenerer og mange hender som kan ta et tak.
Som nabo til Etiopia hvor kaffen gror vilt, og det er en tusenårlig kaffetradisjon, kan man bli fristet til å tro at ideen om kaffedyrking kom nettopp herfra. Det gjorde den imidlertid ikke. Den kom derimot i kjølvannet på misjonærene og ikke minst engelske kolonialister. Det er ikke mer enn drøyt 100 år siden det ble fart i kaffedyrkingen via planting av bourbontrær. Mange har nok både lest boken og sett filmen om en skandinavisk familie som prøvde seg på kaffedyrking like i utkanten av Nairobi. Det gikk som kjent heller dårlig, for jordsmonnet på den siden av byen var lite egnet. Til gjengjeld fikk vi verdenslitteratur i form av Karen Blixens Min afrikanske farm og filmen Out of Africa.
Hybrider vokser fram
Løsningen på dette var å bygge en forsøksstasjon, nærmere bestem i Ruiri-distriktet. Målet var da å krysse seg fram til mer resistente varianter uten at det gikk ut over karakteren i moderplanten. På stasjonen lyktes de med det første gjennom å krysse seg fram til arten som nå betegnes som Ruiri 11. Når den samme kaffen kom på markedet midt på 90-tallet, uten at det var annonsert på forhånd, ble det et ramaskrik fra alle som foretrakk den typiske bourbonsmaken. Følgelig falt også prisene. Forskningen går videre og ramaskrikene varierer nå i styrke alt ettersom hvor nøye kjøperne er.
Det er ikke alltid like lett å være kjøper, for klassifiseringen av Kenya-kaffe baserer seg på bønnestørrelse i mindre grad enn kvalitet. Kjøper du en Kenya AA får du nødvendigvis ikke det som er en AA-smakskvalitet, du får sorterte bønner av samme uniforme størrelse. AB kan i prinsippet være like god, bedre eller dårligere. Det er bare bønnene som er litt mindre. Mange misforstår dette og forbinder det med kvalitet.
Endringer har tvunget seg fram
Mens vi i Norge før kjøpte kaffen «Kenya» som til nød kom fra ett distrikt, kan du nå hos de mest avanserte brenneriene lese navnet på farmen eller kooperativet på posen sammen med smaksbeskrivelsen. Følger du invitasjonen til å lese mer på nettet, blir detaljrikdommen imponerende også i dyrkings- og bearbeidingsmetoder. Det er også mer enn overveiende sannsynlig at kaffen både er sporet opp ved personlig frammøte, smakt fram og importert direkte fra gården eller kooperativet til brenneriet i Norge. Tidligere var det ikke mulig. Nå er det ikke bare mulig. Det er også mer vanlig.
Makt- og organisasjonsforskyvning
Det beste eksemplet er den nyetablerte, nå to år gamle organisasjonen Kenya Co-operative Coffee Exporters Ltd som ble stiftet for å styrke 700.000 små farmeres interesser både praktisk og økonomisk. Ny teknologi og nye reisemuligheter gjør det mulig for små farmere eller kooperativer å selge sin kaffe ren og ublandet uten mellomledd direkte til brenneriene i eksempelvis Norge. Det betyr at de får direkte betalt for strevet dersom de gjør en god jobb med å dyrke en kaffe som smaker godt.
Verdens beste?
Selv om det er mange nasjoner som påberoper seg tittelen «Verdens Beste Kaffe» er det bred enighet om at svært mye av verdens beste kaffe dyrkes nettopp i Kenya. Men det blir som å hevde at Norge har verdens beste fisk. Hos oss finnes det som kjent mange fiskeslag, og det er mange måter å behandle den på selv om utgangspunktet er det beste. Det er like mange kaffemuligheter i Kenya som det er fiskemuligheter i Norge, og i begge tilfelle krever det både innsats for å finne akkurat den beste og ikke minst til å nå noen som er villige til å betale for det aller ypperste.
I Norge blir det nå nesten vanskelig å finne noen som ikke har Kenya på programmet. Enten som det noe intetsigende «Kenya» eller ned på distrikt, kooperativ eller farm. Til og med Arne Brimi har inkludert Kenya i sin Fjellkaffe, uten at han har gått helt i dybden. Noen lager også detaljerte smaksbeskrivelser som nå faktisk går vinanmelderne en høy gang i metaforisk ordbruk. Man skal nok ha et veltrent, bredspektret og hypersensitivt olfaktorisk senter før man kjenner igjen hintene av fioler, rabarbra, solbærblader og sitrongress i sin Kenya-kaffe. Men mist ikke motet. Det er mye å kjenne seg igjen i via fruktighet, vinøsitet og kompakt munnfølelse. Kenya-kaffe er vel verd å prøve uansett.
Foto: Alf Kramer, Tim Wendelboe