Fermentering av fisk er en eldgammel tradisjon, som i Italia går minst tilbake til romertiden. Garum som den het, er modell for en rekke av dagens ansjossauser, som den italienske colatura di alici. Fra Sørøst-Asia kommer fiskesausen som mange har på kjøkkenet. Og norske BCulture lager garum av blant annet sjøkreps-avfall fra stjernerestauranten Kontrast. Med en flaske garum på kjøkkenet er du sikret at pastamåltidet blir en opplevelse selv uten særlig mye annet enn god pasta.
Dagens rett
Foto: (Gaetano Massa)
Den finnes vel knapt noen enklere pastarett enn denne
Spesielt siden den er så smaksintens. Det skyldes den italienske ansjossausen, colatura di alici. Får du ikke tak i den, har vi er alternativ.
Aase E. Jacobsen
24 September 2024 - 23:00
Spagetti med ansjossaus
Fremgangsmåte
-
- Ta vare på litt av kokevannet.
- Varm oljen i en panne (middels sterk) og tilsett knust tørket chili.
- La det surre et par minutter, før bladpersille tilsettes.
- Tilsett ansjossaus og litt kokevann.
- La koke inn litt.
- Vend pastaen inn i denne blandingen.
- Smakt evt til med salt og rør inn evt finrevet hard ost som pecorino eller parmesan.
Tips: Om du ikke får tak i ansjossaus, kan du bruke annen type garum eller thai-fiskesaus. De er gjerne litt mindre salte, så øk mengden noe
Les om den italienske ansjossausen her
Vi byr på mange flere retter med spagetti
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
Forsiden akkurat nå