Drikke
De unge vil ha bedre vin

De unge vil ha bedre vin

Det er vinforbrukerne født etter 1980 som presser opp etterspørselen etter bedre viner.
Redaksjonen
04 Februar 2015 - 09:44

Det er Radobank som rapporter om denne overraskende og ikke minst gledelige utviklingen, melder wownews.se. Byrået har undersøkt hva som ligger bak den internasjonale økningen i etterspørsel etter såkalte premiumviner. Det betyr viner som koster mer enn 120 kroner. (Det er ikke snakk om pris på polet, men i land uten norske alkoholskatter. For sammenligningens skyld kan vi si at undersøkelsen gjelder viner til en polpris på mer enn 150-170 kroner.)

Vet mer enn de eldre

Bakgrunnen for veksten er økt kunnskapsnivå. De unge kan faktisk mer om vin enn foreldregenerasjonen.

Det er særlig land som USA, England, Tyskland og Skandinavia at man ser denne trenden, altså land som tradisjonelt har hatt et høyere forbruk av øl og sprit enn vin.

Men også nye vinkonsumerende land som China etterspør mer og mer bedre viner, spesielt røde.

Undersøkelsen har også avdekket at de yngre forbrukerne er mer bevisst helserisikoen forbundet ved alkoholinntak. Trenden viser også at det drikkes mindre, men av høyere kvalitet.

Prosecco heller enn champagne?

De yngre vinforbrukerne er dessuten mer åpne for nye områder og vinstiler. Dessuten søker de stadig nye opplevelser gjennom vinen, gjerne på tvers av tidligere generasjoners preferanser.

Et par eksempler er prosecco og sauvignon blanc fra Marlbourough som begge har hatt en kraftig etterspørselsøkning i disse gruppene.

Nettet viktig for innkjøp og informasjon

Rapporten peker også på at den tradisjonelle vinomsetningen er et hinder for utviklingen siden det her handler om lavest mulige priser og et fokus på etablerte kundegrupper. De yngre bruker nettet til å orientere seg og ikke minst handle.

– Nettet er bedre egnet for vin enn for annen alkoholholdig drikk. På nettet kan man på en kostnadseffektiv måte skaffe seg veldig mye informasjon om produktet. Vin ligger dessuten i et prisleie som gjør at fraktkostnadene ikke blir like følsomme som for øl, forteller Marc Sircco som står bak rapporten.

Han spår at de store varemerkene snart kommer til å dominere netthandelen på samme måte som de har tatt over salg av vin gjennom dagligvare og annen detaljhandel. På nettet blir det dessuten lettere for spesialistene å finne sine kunder og de nye vinforbrukerne søker mer enn gjerne opp informasjonen selv.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her