I øyeblikket er i alt seks ulike viner og årgangenr i magnum fra Jura-produsenten og norgesvennen Rolet tilgjengelig på polet. Snakk om januarfest. Noen riktignok i veldig små mengder, andre i inntil 300 flasker. Alderen varierer fra 20 til 10 år gammel vin. Felles er at alle koster 590 eller 610 kroner som er et kupp for magnum.
Om du ikke har sikret deg noen slik flasker ennå til din kjeller, bør du kjenne din besøkelsestid nå.
De kommer i flere typer – ordet tradition forteller at vi har med en veldig typisk Jura-stil som innebærer at druen savagnin er i blandingen og at den har hatt kontakt med det tykke gjærsopplaget som kalles flor under modningen i fatene, såkalt oksidativ vinmaking. Grunnen til at dette laget oppstår er at fatene ikke toppes opp etter hvert som vinen fordamper, og dette i dette hulrommet oppstår altså magi ved at florlaget beskytter vinen mot oksidering, men at vinen likevel påvirkes av oksygen.
Denne prosessen gir mye karakter til vinen. For mye mener noen, derfor er en vin som denne en god løsning all den tid denne spesielle karakteren utjevnes av 70 prosent chardonnay som er laget på vanlig måte –kalt ouillé, altså «toppet opp». Uansett snakker vi om en smak som krever litt tilvenning. Og som når du først er hekta, aldri slutter å fascinere. Jeg kan i hvert fall sitte i timevis og overveldes av kompleksiteten i hvert sniff – og ikke minst munnfølelsen og kombinasjonen med mat – himmelsk er ikke en gang i nærheten av å beskrive opplevelsen.
Akkurat slik er Rolet Arbois Tradition 2004, Rolet Arbois Tradition Blanc 2006, Rolet Arbois Tradition Blanc 2001 og Rolet Côtes du Jura Tradition Blanc 2001. De er alle forskjellige og med ulik «mengde» florkarakter.
Côtes du Jura 2001 er nok den letteste å forstå, all den tid den er mykere og med mer sødme i retning tørket frukt og appelsin. Arbois 2001 på sin side er konsentrert og kompleks og på nivå med 2000 målt i kjøttfylde og tørket fruktkarakter. De to andre er også forskjellige med 2004 som den mest intense, men også mest ekspressive, mens 2006 trenger mest lufting. Romslige glass eller en karaffel gjør denne jobben.
Slik smakte 2004-utgaven for snart fire år siden
Siden karakteren er så ulik, passer de til forskjellige retter. Fra kraftig sjømat/skalldyr til ost og lyst kjøtt samt retter med (skog)sopp.
Forskjellen på de tre bortsett fra årgangen og den tilhørende stilen, er opprinnelsen til druene. De to første er fra Arbois som er et mer begrenset geografisk underområde i Jura enn Côtes du Jura som i prinsippet dekker hele det langstrakte vinområdet. Likevel er Arbois det mest konsentrerte rent vinmarksmessig, med 1117 hektar som representerer 44 prosent av Juras totale vinmarksareal. Innen Arbois er det også 20 hektar med Côtes du Jura, og Rolet som holder til i Arbois har altså en fot i begge leirer. 40 av 65 hektar er innen Arbois, så det er dette underområdet som aller mest preger Rolet-vinene.
Jura er en svært sammensatt region rent jordsmonnsmessig og topografisk med store forskjeller innad i selv de minste underområdene, og sågar fra en vinrad til en annen. Årsaken er voldsom geologisk aktivitet da området ble formet for nesten en kvart milliard år siden. Det har resultert i et mye mer komplekst terroir, og av en annen karakter enn naboen i vest, altså Burgund. Kalk og leire er hovedkomponentene begge steder, men av 50-90 millioner år eldre typer enn i Burgund, og i Jura dukker sågar skifer opp i jordsmonnet.
Jura er mer enn vin med ulike grad av oksidativt preg. Rolet Arbois Chardonnay 2010 tilfredsstiller den som leter etter et godt og mineralsk chardonnay-uttrykk som konkurrerer med topp-burgundere. Rett og slett en nydelig og konsentrert 10 år gammel vin som holder i 12 år til.
Jura er også rødvin, og i Arbois er druen poulsard nest viktigste drue etter chardonnay. Rolet har derfor samme praksis med sin poulsardvin som med de hvite, nemlig at et antall flasker holdes tilbake i minst 10 år. Ikke hver eneste årgang, men kun de som har god nok struktur til å tåle den ekstra modningen.
Arbois Poulsard Vieilles Vignes finnes i to årganger, 2000 som tar over når 2006 er utsolgt. Forskjellen på de to er alderen, 2006 oppleves fortsatt veldig ung, men likevel bløt, mens 2000 nyter godt av solvarmen i dette året som gir en veldig åpen og sødmefylt floral, men også stofflig poulsard-stil med innslag av lakris.
Hvis du har lyst å prøve en «helt fersk» utgave av denne vinen, finnes den som normalflaske i 2018-årgang på en del pol.
Se hele utvalget av poulsard på polet - Pollisten - Aperitif.no
Poulsard er for øvrig en drue som er sterkt knyttet til Jura, og særlig Arbois som har 75 prosent av det planede arealet for denne druen. Poulsard har en veldig lang historie i denne østre delen av Frankrike. Ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes er den eldste skriftlige nedtegnelsen fra 1386.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....