De store porsjoners rike

Det portugisiske kjøkken er ikke for pyser. Romslige porsjoner, ofte det dobbelte av hva vi er vant til, mektig og smaksrikt. Her får du også med deg et par oppskrifter fra portugisiske kjøkkensjefer.
Aase E. Jacobsen
23 September 2003 - 12:44

Portugals matkultur ble tidlig utviklet gjennom utstrakt kontakt med andre land. Sjømenn brakte med seg krydder fra fjerne Østen, og maurernes stadige herjinger på den iberiske halvøy setter fortsatt sine spor i mange retter.

Norge har også satt sitt klare preg i form av råvaren til landets nasjonalrett, bacalhau, som rett og slett betyr klippfisk. En portugisisk, giftemoden kvinne måtte tidligere beherske minst like mange tilberedningsmåter for klippfisk som året har dager.

I dag er klippfisk mer å regne for festmat og koster i de beste kvaliteter langt mer enn hva vi må betale i Norge. Enhver restaurant med respekt for seg selv serverer minst én rett av klippfisk. Ved siden av et stort utvalg av fisk- og skalldyrretter.

Og rene fiskerestauranter er det mange av. Det til tross for at både fisk og særlig skalldyr er langt dyrere spise enn kjøtt med et prisnivå ikke så sjelden opp mot de nordeuropeiske. Som kjent er lønnsnivået i Portugal det laveste i Vest-Europa.

Men portugiserne elsker fisk, og vi bringer en oppskrift fra en av Lisboas mange gode marisqueiras, altså skalldyrsrestauranter. Den ganske mektige desserten er fra en restaurant som ligger bare noen steinkast fra da Silvas adega som du kan lese om her. Den er innehaverens kones egen oppfinnelse og et must selv etter en, etter norske forhold, voldsom fiskemiddag.

Rettene er tilrettelagt norske råvarer.

Pescada na Cataplana

Pescada na Cataplana

Fremgangsmåte

Cataplana er en spesiell panne som benyttes mye i Portugal. Lokket har samme form og størrelse som selve pannen, og det slutter godt til under steking. På den måten forblir mest mulig aroma i maten. Pannen er relativt liten og er beregnet på tilberedning av én porsjon. Pannen settes direkte på bordet slik at gjesten selv kan forsyne seg.

Aller helst skal retten lages av hvitting. Denne fisken er mindre tilgjengelig enn torsk som for øvrig går helt utmerket. Benytt ben- og skinnfri filet som skjæres i passe store biter. Vend dem i hvetemel og stek dem i olivenolje sammen med finhakket løk.

Tilsett skalldyrkraft (kokt på for eksempel rekeskall) eller ikke for tykk hummersuppe, fløte og en skvett brandy. Legg på lokket og la surre i 10 minutter.

Dryss over store reker (med skallet på) og legg på lokket igjen. La stå i ytterligere fem minutter. Server med kokte poteter eller ris og eventuelt annet garnityr.

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Restaurante Nautilius i Praia das Maças

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Senhora Alves' iskake

Senhora Alves' iskake

Fremgangsmåte

Fløte og melk vispes godt. Tilsettes knust kjeks/cookies. Tilsmakes med litt cognac eller brandy. Helles i en stor kakespringform. Settes til frysing 3-5 timer. Tas ut av fryseren noe tid i forveien.

Garneres med sesongens friske frukter og serveres eventuelt med en coulis som passer med garnityren.

Eller bruk en iskje til å forme kuler og legg dem mellom to av samme type cookies som du har brukt i iskaken.

Lyst til å lage en annen dessert, ta en titt her

Her finner du mange kaker du kan lage

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her