De gamle er best

Heini Petersen vant sitt andre NM i østersåpning og lover norsk seier i verdensmesterskapet i Galway om en drøy måned.
Aase E. Jacobsen
21 August 2006 - 09:27

Åpning av østers er en krevende sport. Ikke bare klarte årets norgesmester Heini Petersen, frilans kokk, å åpne 30 østers på 2.52.75, de var dessuten så å si perfekt åpnet. Hvilket betyr at innmaten ikke var skadet, at det ikke var skallrester eller andre uvedkommende elementer (det er nemlig veldig fort å skjære seg) i skjellene og ikke minst at de var anrettet på en elegant måte.

VM-seier i sikte
Det er et resultat som krever erfaring, mye trening og god teknikk. Det faktum bevises ytterligere gjennom at NM'ets andreplass ble kapret av Rune Pal, Haga Restaurant (3.58,28), som ble norgesmester i 1998, og nummer to sist Petersen vant, nemlig i 2002. Veteranene var altså best denne gang. Fjorårets NM var det motsatte beviset da "førstereisegutten" Øystein Reinsborg dro av gårde med seier i så vel NM som VM, for øvrig Norges andre på rad.

Og det er også Petersens mål. Derfor kommer han til å ligge i hardtrening fram til VM som går 1. oktober i Galway Irland. Det var irske østers av typen edulis (flatøsters), som ble brukt i NM og som selvsagt er det som er gangbart under VM. Disse østersene er enda mer krevende å åpne enn vanlige østers (gigas), og utfordringen kan lett beskrives som den ene av de to kvinnelige NM-deltakerne, Tone H. Engebretsen fra Bord Brasserie: - Å fy så tungt det var!

Minneverdige premier
Hun kom ikke til finalen, men det gjorde en annen veteran, også han dansk, Gorm Nørum. Hans sluttid ble 4.40,05. Fjerde- og femteplassen gikk til Alexander Bremer, Max & Martin (5.04,66), og Jon Erik Dal, Baltazar (6.57,75. Bedømmingen av innsatsen ble utført at fjorårets vinner, Øystein Reinsborg, Real Food, sammen med veteranene Tore Namstad, Kjell-Tores Orkester, og Daniel Karlsson, Klosteret Restaurant.
 

Det var det niende norgesmesterskap i Apéritif-regi og i år som tidligere år var Omega ansvarlig for tidtakingen. Samt for førstepremien som er en klokke av typen Seamaster til en verdi av 15.000 kroner. Konkurranseøstersene var det a la Carte Produkter som sto for. Haugen-gruppen sørget på sin side for at vinneren fikk med seg hjem en flott Bollinger-pokal som minne.

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Roger Kolbu og Atle Kildahl Torp

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her