Dagens rett

Kveite med smørsaus og mandelpotetpure

Med kveite blir det alltid fest

Med kveite blir det alltid fest

Denne oppskriften har veldig klassiske ingredienser, men smaker ikke mindre spennende av den grunn.
Aase E. Jacobsen
19 Oktober 2019 - 01:01

Selv om kveite regnes som en fet fisk, er fettet godt gjemt. Derfor blir det ikke for mye av det gode med en smørsaus til. I hvert fall ikke når den er av det lettere slaget som i denne oppskriften. 

ikke er det en vanlig smørsaus heller, derimot en med både krydder og god syrlighet.

Se våre andre fristende oppskrifter med kveite

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bestill dagens rett som e-post

Kveite med smørsaus og mandelpotetpure

Kveite med smørsaus og mandelpotetpure

Fremgangsmåte

Kveite:

  1. Sett stekeovnen på 180 grader. Skrap fiskeskinnet godt, skyll og tørk. Skjær snitt i fiskeskinnet.
  2.  Kutt sitron og hvitløk i skiver. Legg halve sitronskiver og skiver av hvitløk i snittene. Pensle godt med olivenolje og dryss over salt og pepper.
  3. I stedet for olivenolje kan du pensle med smeltet smør eller legge noen teskjesmå biter med smør i snittene.
  4. Stikk inn steketermometeret i den tykkeste delen av kveita. Stek kveita til den har ca. 53 grader i kjernen, da er den fortsatt saftig. Husk at den ettersteiker noe når den kommer ut av ovnen.
  5. Dra av skinnet og kveita er klar til servering. Løft av fiskestykkene med en steikespade. Når kjøttet er tatt av, løfter du av hele beinet og resten av kjøttet er klart til servering.

Smørsaus:

  1. Kok opp 2 liter vann med 3 ss salt.
  2. Kutt fenikkel og sukkererter i små biter. Kok fennikelen i 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i 1 minutt.
  3. Hell av vannet og skyll grønnsakene i iskaldt vann til de er kalde. Dette kan gjøres på forhånd.
  4. Finhakk sjalottløk og grovhakk hvitløken. Surr løk og hvitløk sammen med kardemomme og stjerneanis i olivenolje til løken er blank.
  5. Hell over en god eplejuice og hvitvin. Kok dette ned til det halve. Hell i fløten og kok ned til det halve igjen. Rør inn smøret.
  6. Sil sausen over i en ny kjele og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
  7. Kutt eplet i små terninger. Bland dill sammen med epleterningene, fenikkel og sukkererter. Hell den varme sausen over.
  8. Nå har du grønnsaker og saus i ett, klart til servering.

Mandelpotetpuré:

  1. Skrell og kok mandelpoteter møre. Varm opp smør og fløte. Mos poteter med smør og fløte, juster mengden etter tørrheten på potetene. Smak til med salt og pepper.
  2. Legg mandelflak utover et brett, drypp litt olivenolje over og sett det i ovnen på 150 grader i ca. 10 minutter. Mandlene skal bli sprø og gylne. Ta dem ut av ovnen og legg dem på papir som trekker fett. Hakk litt frisk timian. Dryss mandelflak og timian over potetmosen.

Tips:
Poteter har litt ulikt innhold av tørrstoff. Vær oppmerksom på dette hvis du bruker andre potetsorter. Juster mengde matfløte. Mengden tilsatt smør kan du også justere ned hvis du ønsker mindre fett.

Mange flere deilige oppskrifter med kveite

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her