Dato og tid: Mandag 29. april 2013, kl. 18.00 - 21.00
NY PRIS: kroner 495,- pr. person
Sted: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo
Avbestillingsfrist: 21.04.13 kl. 23.59.
Påmeldingen er bindende. Dersom du melder deg på kurset, men unnlater å møte opp eller melder deg av etter fristen, refunderes ikke kursavgiften.
Avbestilling skjer ved å sende en e-post til kurs@aperitif.no
• Få førstehånds tips om nye kurs
Verdens mest berømte brennevin
Langs bankene til den 380 kilometer lange elven Charente i sørvest Frankrike, ligger vinmarkene som gir råstoffet til et av verdens mest berømte brennevin, cognac.
Denne kvelden holder vi en helt spesiell masterclass med svært begrenset antall plasser.
Sammen med kjellermesteren ved et av Norges mest populære cognachus får du selv lære i praksis hvordan du blander en perfekt cognac, lærer mer om området, og vi smake 6 elegante og prisbelønte cognacer.
Pass på å sikre deg plasser i dag - meld deg på ovenfor
6 cognacer og lag din egen
Denne kvelden får vi besøk av selveste Jean-Phlippe Bergier, kjellermesteren og hjernen bak cognacene ved det norske cognachuset Bache-Gabrielsen, og Torlaf Bølgen, én av Norges fremste eksperter på cognac.
De vil sammen lede oss igjennom en smaking av seks unike cognacer med forskjellige stiler og med en alder helt opp til 45 år gamle!
Så tar vi for oss hemmeligheten rundt det å blande cognac til perfeksjon, og du får selv blande din helt egen cognac.
I tillegg vil han lære deg mer om området Cognac, samt den fascinerende historien om det en gang lille cognachuset i Frankrike og hvordan de lager denne umåtelig populære drikken.
Foredraget blir holdt på engelsk.
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="RiojaAlta">Les mer om Bergier og Bache-Gabrielsen her
Gå ikke glipp av denne unike masterclassen på cognac - meld deg på i dag
Disse cognacene får du smake denne kvelden:+ en rekke andre cognacer under blandingen av din egen cognac Vi tar forbehold om enkelte endringer i de oppsatte cognacene |
Cognacens viktigste mann
Kjellermesteren, cognacblanderen eller nesegreven – cognacens viktige, menneskelige faktor, som overvåker det unike ekteskapet mellom brennevin og treverk, som en god cognac er.
Bache-Gabrielsens erfarne kjellermester, Jean-Philippe Bergier, har vært ved huset Bache-Gabrielsen i over 20 år, og har ansvaret for å passe på fatene som ligger til modning, i tillegg til å kjøpe inn “eau de vie”og blande alle produktene og gi de ulike cognacene en konstant kvalitet og karakter år etter år.
Han er lidenskapelig interessert i brennevin og liker og utforske aromaer, alle typer smak og duft, ikke bare det som omhandler Cognac. Det går naturlig nok mye tid i å trene opp lukte- og smakssansene, og da er det selvfølgelig en fordel å ha en sensibel og trenet nese.
Meld deg på ovenfor
Kjellermester med erfaring
Jean-Philippe Bergier var ingen nykommer ifaget da han begynte hos Bache-Gabrielsen som kjellermester. Han er nemlig født inn i en familie som har drevet med vindyrking og destillering i Petite Champagne i generasjoner.
Han har sin egen gård på 300 mål ved landsbyen Brives i Petite Champagne i Cognac. Han har utdannelse fra verdens eneste brennevinsuniversitet, Université Internationale des eaux de vie et boissons i Segonzac, Cognac.
Bergier har oppnådd høy anerkjennelse for sin gode nese, et bevis på dette er at han er tatt inn i smakspanelet ved BNIC (Bureau National Interprofessionel du Cognac).
Meld deg på ovenfor
Gleden ved å jobbe som kjellermester
– Jeg gleder meg over å oppdage ulike dufter hver gang jeg smaker en ny cognac, sier Bergier.
– Jeg blir ofte gledelig overrasket over at det finnes så mange ulike cognacer. Jeg elsker å snakke om Cognac, dele min lidenskap for å utvikle et produkt over tid.
– Det er spennende å velge produkter som jeg legger i kjelleren i tiår for så å oppdage noe stort.
En kjellermester reiser i tiden og manipulerer tiden. Noen ganger helt tilbake til 1870 (som i Tribute, Bache-Gabrielsens 100-års jubileumscognac), og i fremtiden via fremtidige kjellermestere som kan benytte seg av mine gjemte skatter i kjelleren, dette gir oss mulighet til å utvikle, blande, smake og nyte fantastiske cognacer i dag, sier Bergier.
Meld deg på ovenfor
Fra Holmestrand til Cognac
Lite ante Peter Anton Rustad fra Ås og Thomas Bache-Gabrielsen fra Holmestrand at ønsket om å lære seg fransk samtidig med at de kanskje kunne fravriste franskmennene noen hemmeligheter rundt cognacproduksjonen, mange år senere skulle føre til en slik popularitet her hjemme at et trailerlass med cognac bare forsvant fra landeveien.
I 1905 kjøpte de to nordmennene cognachuset Dupuy med røtter tilbake til 1852. Mens Rustad hadde innvandret allerede i 1893, skulle det gå 11 år før den unge herren fra Holmestrand gjorde sitt inntog.
Mens Rustad hadde bakgrunn fra Arendal Samlag, datidens utsalg av de edlere drikkevarer, drev Bache-Gabrielsens far et tilsvarende utsalg i Holmestrand, og de to nordmennene fant fort ut at de hadde felles interesser. Det ene førte det andre med seg - de to fant seg blant annet hver sin kone blant egnens unge damer - og etter kort tid var eksporten av cognac etablert. Ikke bare til Norge - under navnet Rustad & Bache-Gabrielsen - men også til Danmark og USA.
I 1916 døde Peter Rustad, men det skulle gå ytterligere noen år før Bache-Gabrielsen «skrev» Rustad ut av historien og overtok hele firmaet. Thomas bevarte kontakten med Norge og dagens høydepunkt var etter sigende et lite glass ærverdig cognac og Aftenposten - som sikkert også var en smule lagret før den kom fram til Cognac.
Thomas døde i 1942, og sønnen René overtok. Han ledet firmaet i 48 år til sin død i 1990. Da gikk stafettpinnen videre til barnebarnet til Thomas, Christian, som begynte i cognachuset i 1968. I dag er det Christians sønn Hervé som har tatt opp arven og han har nå sitt daglige virke i selskapet.
Les mer om Bache-Gabrielsen i denne artikkelen