Dagens rett

Cha kho to - Steinbit i leirgryte på vietnamesisk vis

By på en skikkelig eksotisk fiskerett denne helgen

By på en skikkelig eksotisk fiskerett denne helgen

Du har sikkert ikke den spesielle vietnamesiske leirgryten som kjennetegner retten, men trøsten er at du fint kan lage den i en dyp stekepanne.
08 April 2022 - 23:00

Navnet på denne vietnamesiske retten er knyttet til en spesiell leirgryte - to. Det som er spesielt med denne retten er ikke bare leirgryten, men at fisken karamelliseres, eller det vil si sausen den kokes i.

Tradisjonelt brukes mindre "kattefisk" til denne retten, og hele fisken. Det er fordi det er en billig råvare som på denne måten får en smakskraftig innpakning. Slik fisk trenger litt lengre tid i sausen enn filet. 

En ny og alternativ smak for norsk sjømat, men vel verd å prøve. Hvis du ikke liker det sterkt, kan du forresten droppe chilien. 

Lyst til å lage noe annet med steinbit

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Steinbit i leirgryte på vietnamesisk vis - Cha kho to

Steinbit i leirgryte på vietnamesisk vis - Cha kho to

Fremgangsmåte

  1. Skyll fiskestykkene og tørk dem med kjøkkenpapir. Dryss pepper på begge sider. Legg dem i en grunn bolle og hell over fiskesaus og sukker. Vend på fisken, slik at marinaden dekker, og la den trekke i ca. 10 minutter.
  2. Lag karamellsaus:
    Varm opp olje og sukker på svak varme (helst i en leirgryte) og rør til sukkeret er oppløst. Fortsett til karamelliseringen starter, men avslutt før sukkeret blir brent. 
  3. Varm oljen i en leirgryte eller en sauterpanne som tar 5 dl. Ha i hvitløk, sjalottløk og chili og fres i 1-2 minutter under omrøring til det begynner å bli gyllent.
  4. Ta fiskestykkene opp av marinaden og ta vare på væsken.
  5. Skru opp til sterk varme. Legg fiskestykkene i den varme leirgryten eller pannen og svi dem raskt på begge sider. Tilsett soyasaus, karamellsaus, marinade og kokosvann. Skru ned til middels varme, legg på lokk og la fisken trekke i 5 minutter.
  6. Sjekk om fisken er ferdig ved å trykke på den. Når den ikke gir etter, er den klar. Hvis den er det, legger du den på en tallerken og holder den varm. (Hvis ikke, kan du la den være i kokekaret mens du koker inn sausen.)
  7. Skru opp til sterk varme, og la det fosskoke til sausen er redusert til halvparten. Når sausen er blitt tykk, legger du fisken tilbake til den er gjennomvarm.

Server steinbiten rett fra leirgryten, eller legg den på et fat. Dryss over vårløk og server straks.

Tips:
Hvis du vil være ekstra vågal, drysser du over sprø fleskesvor på toppen ved servering (som på bildet).

Lyst til å lage noe annet med steinbit

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god
Dagens rett

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god

Med en god skorpe av persille, hasselnøtter og loff, blir torsken saftig helt fram til den skal spises.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen
+
Ukens vin

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen

Direkte pressete pinot noir-druer med høy syre gir en veldig lys og elegant rosévin som balanseres av litt restsødme. Perfekt til krydret mat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne salaten har en hemmelig ingrediens - som du vil (gjen)oppdage i en ny setting
Dagens rett

Denne salaten har en hemmelig ingrediens - som du vil (gjen)oppdage i en ny setting

For kokt oksetunge trives veldig godt i en frisk og syrlig salat som denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her