Julemat

Hjemmelaget leverpostei

Lag leverposteien selv

Lag leverposteien selv

Inviter noen venner til et juleverksted hvor dere lager leverpostei sammen og benytter anledningen til å smake på godsakene. Selvsagt med en forsmak på julen i drikkefølget.
30 November 2021 - 09:45

Nystekt leverpostei utfordres bare av nybakt brød når det gjelder hva som får smakssansene til å vibrere. Å fylle huset med dufter som assosieres med jul, er uhyre stemnings-og forventningsskapende.

Tykke skiver

Hjemmelaget leverpostei overgår dessuten alltid kjøpeleverpostei, i hvert fall gir følelsen av å ha laget noe så godt selv ekstra verdi på smaksskalaen.

Leverpostei er imidlertid ikke bare noe som klines tynt utover brødskiva, la gå at du gjør det med kjøpeleverposteien i lightklassen til hverdags, når kalori- og kronetelling dominerer agendaen. Men den egenproduserte må nytes i tykke skiver, slik du ganske sikkert har fått den servert i Danmark.

Der vet de nemlig å sette pris på god leverpostei. Men den behøver slett ikke stables oppå en brødskive. Lun leverpostei er nemlig perfekt kveldskos, og en velfortjent belønning etter innsatsen i juleverkstedet.

Sesongvare

Dette er et typisk produkt av slaktetida, og særlig i områder med mye svin, som i Danmark, Nord-Tyskland og Sentral-Italia. Alt skulle nemlig utnyttes.

Men svinelever har ikke andre attraktive bruksområder. I motsetning til storfelever er den ikke like god å tilberede hel eller stekt som biff. Derfor er svinelever det som brukes i tradisjonell posteiproduksjon. 

Den er dog ikke lett å få tak i i fersk tilstand. Det er imidlertid ingen ting i veien for å bruke den mer tilgjengelige storfeleveren til den hjemmelagete posteien. Og får du tak i kalvelever, blir det en luksuspostei. Får du tak i riktig mye, bør du dessuten legge litt til side som du steker hel.

Svært udrøy

Det er mange måter å krydre en postei på. Den klassiske danske varianten er med ansjos og krydder som allehånde. Dette er aromaer som matcher den kraftige leversmaken veldig godt.

Friske urter og hvitløk er en helt annen vei å gå som gir en smak mer i retning av Italia. Siden smaken og opplevelsen blir så forskjellig, bør du lage en av hver. 

Hjemmelaget leverpostei kan ligge en uke i kjøleskapet, og flere måneder i fryseren, så det lønner seg absolutt å lage mye i slengen. Dessuten er nystekt leverpostei svært udrøy - rett og slett fordi den smaker så godt!

På de neste sidene finner du oppskriften på leverpostei og drikkeforslagene som vil gjøre juleverkstedet ekstra vellykket

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her