Godbiter i pollisten
Bruk vinterferien til å bli kjent med en ny vinstil - og bli overbevist

Bruk vinterferien til å bli kjent med en ny vinstil - og bli overbevist

I basishyllene myldrer det formelig av naturviner fra østerrikske Heinrich om dagen, og det med flere druesorter og i flere prisklasser.
23 Februar 2022 - 12:45

13619801-1.jpg [896.84 KB]På topp, også som det aller beste kjøpet, finner vi Heinrich Pannobile 2018, en blanding av zweigelt og blaufränkisch. Den er laget i en naturlig vinstil med fravær av svovel. Det gir en veldig åpen aromakarakter med mørk moden skogsbærfrukt og innslag av stall. Tanninene er fine og myke, og vinen har god friskhet. Topp følge til vilt, biff eller om du er klar for grillen i vinterferien. Vinen er på plass i 60+ polutsalg.

Bak vinen står Gernot og Heike Heinrich som startet med en knapp hektar økologisk dyrket vinmark i 1989, gikk over til biodynami i 2006, og dyrker nå alle sine 83 hektar på denne måten. Et areal som gir et trettitalls ulike viner hvert år.

Se hele utvalget fra denne produsenten på polet

Gernot og Heike Heinrich sammen med sine sauer av typen landschaf. Foto: Heinrich

I siste nummer av magasinet Aperitif blir du bedre kjent med paret og innsatsen de har gjort for å gjøre østerriksk vin mer naturlig

Vinkjelleren ligger fortsatt i Gols, på østsiden av Neusiedlersee, mens to tredeler av vinmarksarealet ligger på vestsiden. Årsaken er at det mer sandholdige jordsmonnet i Gols ikke er like velegnet til biodynamisk dyrking som det mer steinete Leithaberg-jordsmonnet. Ifølge Gernot og Heike får du ikke full uttelling for den ekstra innsatsen og ressursbruken i Gols-vinmarkene. Men de holder seg likevel trofast til biodynamiske metoder.

Kart over det nordlige Neusiedlersee-området. Foto: Heinrich

Pannobile er en egen vinstil; en blandingsvin opprinnelig av blaufränksich, st laurent og zweigelt fra nordøstsiden av Neusiedlersee.

Denne private ordningen ble skapt av ni produsenter i Burgenland fra 2000-årgangen for å vise potensialet for disse druesortene dyrket med kvalitet for øyet. Særlig zweigelt trengte et statusløft siden den for det mest ble forbundet med hverdagsviner.

Les mer om zweigelt her

For fem år siden ble Pannobile-reglene utvidet til å inkludere også Leithaberg DAC på innsjøens nordvestlige side. Leithaberg er forresten det eneste østerrikske området som har sin egen DAC (Districtus Austriae Controllatus) for blaufränksich.

Utsikt fra Leithaberg mot Neusiedlersee Foto: Heinrich

Bakgrunnen er å kunne inkludere druer fra kjøligere vekstforhold. Dette området øst i Østerrike, på den ungarske grensen, merker temperaturøkningen. I 2018 var det så varmt at Heinrich kun brukte Leithaberg-druer for sin Pannobile.

Leithaberg er kjøligere takket være østvendte vinmarker samtidig som de ligger høyere i landskapet. Skogen på toppen av Leithaberg kjøler også ned. De kjøligste delene av Leithaberg plukkes for øvrig to-tre uker senere enn ellers i Burgenland. Jordsmonnet er dessuten sammensatt med så vel skifer som kalk.

Dette har gitt Heinrichs Pannobile et løft etter min mening, for den er åpnere, mykere og mer inviterende enn den slankere og syrligere 2015-årgangen. Basislisteføringen og sikkert noen andre grep i tillegg, gjør dessuten at den koster 56 kroner mindre enn forgjengeren. Det gjør den til et veldig godt kjøp.

Se utvalget av Pannobile-vin på polet

13620501-1.jpg [859.01 KB]Lightutgaven av Pannobile heter Heinrich Naturtalent 2020. En herlig fersk og aromatisk rødvin med myk moden rød og mørkere frukt, lett jordsmonnspreg og fine salttoner.

2020 var en varm årgang, men med kjølige netter og mer nedbør. Derav den saftige og aromatiske fruktkarakteren.

Naturtalent er laget for det norske markedet av 50/50 zweigelt fra Gols og blaufränkisch fra Leithaberg. Den kan beskrives som en naturvin light. For alle andre markeder som ikke er helt klar for naturvin ennå, har Heinrich laget en egen serie, kalt Naked (tidligere Natural). - Den er en lettere inngang til naturvinstilen – for å nå ut bredere – også til dem som «ikke liker naturvin», forklarer Heike.

Naked Red 2017 erstatter den som het Heinrich Red, og er et opprør mot den sødmefylte eikepregede rødvinen som dominerer den konvensjonelle østerrikske rødvinsscenen.

Vinene som i sin helhet lages i amfora tappes i keramikkflasker. Foto: Heinrich

Forskjellen til Naturtalent er at den har st laurent i druemiksen. Begge er framstilt i gamle store eikefat og er tilsatt litt svovel før flasketapping, derfor ikke helt det Heike og Gernot definerer som naturvin.

Den naturlige tilnærmingen i vinkjelleren innebærer bruk av så vel amfora som ståltank og/eller nevnte eikefat.

- Vi ønsker å bruke mer amfora siden de er helt nøytrale og har et større indre areal hvor gjærsoppene og andre mikrober kan få boltre seg gjennom de naturlige prosessene som skjer under vinfremstillingen. Ikke bare alkohol- og malolaktisk gjæring, men også prosesser som stabiliserer vinen, sier Gernot og understreker at man må være ekstra tålmodig når man lager naturvin. Heike legger til at det innimellom også kreves ekstra mot.

Gernot Heinrich sjekker sin Freyheit traminer Foto: Heinrich

8168101-1.jpg [2.59 MB]Vinene som er laget i sin helhet i amfora tappes i keramikkflasker og kalles Freyheit – for å understreke at de er helt naturlige.

Keramikkflaskene er forresten inspirert av de store vann- og vinflaskene som tidligere generasjoner brukte når de tilbrakte lange arbeidsdager i vinmarkene.

Freyheit startet med hvitviner, og nå er turen også kommet til pinot noir, en druesort Heinrich faktisk har jobbet med siden 1990-tallet. Freyheit Pinot Noir 2020 lanseres 2. mars og er vel verd å vente på.

I mellomtiden finnes Heinrich Pinot Noir 2020 i et sekstitalls13857401-1.jpg [650.74 KB] polutsalg. Den er delvis gjæret i amfora og delvis i gamle 30 hl eikefat. Gernot forteller at til pinot noir gjærer de med hele klaser for ekstra struktur siden druene kommer fra både Gols og Leithaberg, i siste tilfellet er det snakk om både skifer- og kalksteinsjordsmonn.

Det har gitt en karaktersterk myk og fyldig pinot noir med åpen rød og mørkere fruktkarakter, et pent jordsmonnspreg og lett tanninbitt.

Heinrichs beste og viktigste røde drue er imidlertid blaufränksich fra Leithaberg, i Norge representert ved Heinrich Blaufränkisch Leithaberg 2017 – men den er ikke i noen polhyller for tiden, men kan bestilles.  

- Blaufränksich er vanskelig å selge også i Østerrike, men vi mener det er rødvinsdruen som har størst potensial, slår de fast.

Leithaberg 2017 er et godt bevis på det. Den får druer fra flere parseller. På toppen av Leithaberg er det skifer og lenger ned i skråningen er det kalkstein. Heinrich lager derfor to ulike blaufränksich fra de to jordsmonnene; Alte Berg og Edelgraben, men som ikke er å få i Norge for tiden.

Det kommer kanskje, for Heinrich har opparbeidet seg en veldig solid posisjon gjennom basisutvalget på polet.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her