Bronse til trøst i Kokke-OL

Det var nok to skuffete norske landslag som mottok sammenlagt-resultatene i Kokke-OL i Erfurt i Tyskland. Mens seniorene noterte en historisk svak 9. plass, kan juniorlandslaget i det minste trøste seg med en bronsemedalje for innsatsen.
Aase E. Jacobsen
21 Oktober 2004 - 15:34

Sverige sikret seg den etterlengtede gullmedaljen i Kokke-OL som ble avsluttet denne uken. Og det for andre gang. Mens det norske laget altså måtte nøye seg med en meget skuffende niendeplass sammenlagt. Nummer to ble Sveits og nummer tre USA.

Om det har noe med at det underveis i konkurransen har vært antydet boikott og trenering fra juryens side overfor det norske seniorlandslaget, er selvsagt bare spekulasjoner. Den omtalte hevnaksjonen etter kritiske uttalelser fra Harald Osa under et kokketoppmøte tidligere i år, oppstod etter at det norske laget måtte vente lenge før dommerne innfant seg etter kaldmatkonkurransen sist mandag. Dette er den mest nervepirrende delen siden slike anrettinger ikke tåler å stå for lenge fremme før maten faller sammen, glasur sprekker og den rett og slett begynner å se udelikat ut.

Men det er likevel varmmatkonkurransen hvor det skal lages 110 identiske treretters menyer som veier mest i totalvurderingen, men innsatsen der var altså ikke nok til å løfte Norge oppover på poengskalaen.

Parallelt med seniorlagene konkurrerte juniorene i en tilsvarende om enn ikke like omfattende konkurranse. Totalt for det norske laget ble det bronse, men gleden var likevel stor over gullet i varmmat. Seniorlandslaget fikk en av tre gull i kaldmatkonkurransen. Etter ett års nitidige forberedelser med utallige helger og lange arbeidsøkter var det kanskje ikke stort nok plaster på såret. Fra 2005 skal begge landslagene få ny sammensetting, og det nye laget vil dermed få et voldsomt forventningspress mot seg. I mellomtiden forbereder landslagskokken tom Victor Gausdal seg på en annen OL-gren, nemlig single i Lyon i januar. Han har neppe mindre press mot seg siden Norge tok gull forrige gang med Charles Tjessem som tredje nordmann siden starten i 1987, og onde tunger mener at Norge har fått altfor mange gullmedaljer.

Seniorlaget klarte med et skrik å lansere sin tykke kokebok før avreise til OL. Rent umiddelbart høres det ut som en dårlig kombinasjon med intense forberedelser å skulle gi ut en kokebok i et slik format. Men det har de rutinerte kokkene kommet rimelig godt ut av, selvsagt med god hjelp av fagfolk på andre områder. Formatet er litt trangt for de innbydende rettene som holder landslagnivå - og som ikke alle innehaverne av kokeboka kommer til å våge seg på. Men det er mye matglede i å bare se også. Kokkelandslagets store kokebok. ISBN 82-7547-162-1, kr 399.

Kokkelandslaget:
w Charles Tjessem, Statoil, Stavanger
w Erling Sundal, Flavours, Oslo
w Gunnar Hvarnes, Annen Etage, Oslo
w Kjetil Gundersen, Gastronomisk Institutt, Oslo
w Lars Erik Undrum, Pascal, Oslo
w Roy Magne Berglund, Du verden, Svolvær
w Sverre Sætre, frilanser, Oslo
w Tom Victor Gausdal, Flavours, Oslo
w Trond Svendgård, Svendgårds, Bodø

Juniorlandslaget:
w Kari Innerå, En smak av oliven, Harstad
w Petter Mugaas Joakimsen, frilanser, Oslo
w Trond Åm, Palace Reserva, Oslo
w Espen Aunaas, Gastronomisk Institutt, Stavanger
w Steffen Engelhard, Statoil, Stavanger
w Frode Helberg, Craigs, Stavanger
w Andreas Myhrvold, Bølgen & Moi, Bergen
w Sven Erik Renaa, Gastronomisk Institutt, Stavanger

Artikkel oppdatert 22. oktober 2004

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her