Brennevin, likør og hetvin

Redaksjonen
04 September 2008 - 17:26

Den aller største brennevinsnyheten i september er en edel og svært rik Bache-cognac. Ellers byr en vellagret hvit portvin på et spennende alternativ til vanlig tawny.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. september 2008. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Akevitt:

(86p)
Løitens Mild Gourmet til fisk og skalldyr
Arcus
Norge
57322 Vectura - kr 199,90 (50cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Klar. Fin fruktig og ganske rik duft med noe sødme, tydelig appelsin- og sitrustoner og noe urter.
Smak: Bløtt anslag, mye sitrus, god fedme, skarp og god, mye sitrus og noe anis samt fin bitterhet fra sitrusskall. (UÅ)
Bruksområde: Skalldyr, røykelaks, gravet laks.
Vurdering: En god og frisk akevitt. (UÅ)
Laget av: 100% kornsprit, smaksuttrekk fra pomerans, koriander, hylleblomst, sitrus
Alkoholinnhold: 32,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

Cognac:

(94p)
Bache Gabrielsen Sérénité Très Vieille Grande Champagne
Bache-Gabrielsen
Frankrike - Cognac
15545 Vectura - kr 550,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Brungyllen. Rik kompleks fatpreget duft med noe svisker, eksotisk trevirke,.
Smak: Fyldig anslag, rik og krydret og samtidig veldig elegant, flott frukt og flott friskhet, nydelig frukt i form av aprikos, fersken og appelsinskall helt ut i slutten, sitter imponerende lenge. (UÅ)
Bruksområde: Peiskos, etter et stort måltid.
Vurdering: En imponerende cognac. (UÅ)
Laget av: 90% Ugni Blanc, 10% Folle Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 35 års fatlagring
Bestill her:

(86p)
Domaine Castel-Sablons Fins Bois VS
Castel-Sablons
Frankrike - Cognac
80051 Vectura - kr 296,60 (70cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Gullgul. Fin duft av aprikos, appelsin og litt fat.
Smak: Bløtt fruktig anslag, veldig god fruktighet, litt skarp i midten, god fedme og fint krydderpreg, fast og god finish. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, lunsjcognac.
Vurdering: En frisk og behagelig cognac. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 48 md. fatlagring
Bestill her:

(84p)
Erling Skakke V.S.O.P
Bonnin Père & Fils
Frankrike - Cognac
55224 Cuveco - kr 369,90 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Gullgul. Appelsinskall og tropisk frukt i duften.
Smak: Bløtt fyldig og fruktig anslag, krydret og varm, fet og ganske rik, mye fruktsødme i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, etter et krydret måltid.
Vurdering: En veldig fruktig VSOP. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8-10 års fatlagring
Bestill her:

Fruktvin:

(76p)
Fuhr Extra 2005
K.G. Puntervold
Norge
15552 Vectura - kr 138,90 (50cl)
Basisutvalg (Test)
K.G Puntervold
Farge og duft: Brunrød. Litt syltet frukt i duften.
Smak: Bløt enkelt anslag, ganske moden mangler friskhet, ok sødme, men litt daff. (2005)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Litt sliten. Knapt verd prisen. (2005)
Laget av: 35% rabarbra, 35% kirsebær, 30% solbær
Alkoholinnhold: 17,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet
Bestill her:

Likør:

(86p)
Casoni Il Limone
Casoni
Italia
80105 Vectura - kr 159,30 (50cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
A. Nordquist
Farge og duft: Uklar gulgrønn. Fint sitruspreget duft med masse sitron- og limeskall, både frisk og syltet sådan.
Smak: Fyldig anslag, god viskositet, fint bitt fra skall, litt syntetisk i midten, sitter godt med fine bittertoner i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Til en espresso, over iskrem.
Vurdering: En god limoncello. (UÅ)
Laget av: Alkohol, aroma, sukker
Alkoholinnhold: 28,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

(84p)
Shannon's Irish Cream Liqueur
Niche Drinks Co. Ltd.
Nord-Irland
80106 Vectura - kr 144,60 (70cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Zarepta
Farge og duft: Lys brun. Innbydende søtlig fløte- og sjokoduft.
Smak: Bløtt fyldig anslag, godt sjokoladepreg, god sødme, men ikke overdrevet, mye sjoko og melkepreg mot slutten. (UÅ)
Bruksområde: On the rocks, i kalde og varme drinker.
Vurdering: En vellaget kremlikør. (UÅ)
Laget av: Krem, sprit, irsk single malt whiskey
Alkoholinnhold: 17,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Whiskey-andelen er fatlagret
Bestill her:

+ (78p)
Ga-JolOriginal Blå
Galle & Jessen A/S
Danmark
57108 Cuveco - kr 268,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Interbrands Norge
Farge og duft: Brunlig. Masse lakrispastill i duften.
Smak: Fyldig og varm med masse mentol, litt mye, varm og kald på samme tid. (UÅ)
Bruksområde: Ja, si det.
Vurdering: Som å helle i seg en hel eske pastiller på en gang. For spesielt interesserte. Ingen usmak men bare for mye av alt. (UÅ)
Laget av: Vodka, sukker, rålakris, salt, aroma
Alkoholinnhold: 30,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

Portvin:

+ (89p)
Quinta Santa Eufêmia 10 Years Old White
Quinta de Santa Eufêmia
Portugal - Douro
49861 Vectura - kr 180,00 (50cl)
Basisutvalg (Test)
ProCura
Farge og duft: Gyllenbrun. Flott oksidert duft med svisker, rosinger, aprikos og nøtter.
Smak: Fyldig anslag, god rikdom, varm og rik med flott karakter, alkoholen er tydelig, men ikke ubehagelig, masse nøtter og svisker/rosiner i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Nøttekaker, peiskos.
Vurdering: En veldig god hvit portvin. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 45% Malvasia Fina, 35% Gouveio, 10% Rabigato, 10% Moscatel Galego
Alkoholinnhold: 19,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 10 års fatlagring (6 år i liggere á 8000 liter, deretter 4 år i fat á 550 liter), 2 md. fl.modning
Bestill her:

Rom:

÷ (82p)
Bacardi Oro
Bacardi & Comp.
Bermuda
32377 Vectura - kr 289,90 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Bacardi-Martini
Farge og duft: Gullgul. Ok litt søtlig duft.
Smak: Bløtt anslag, en del sødme fra fatet, krydret men litt vel enkel, sitter noe. (UÅ)
Bruksområde: Drinker med tropiske elementer.
Vurdering: En grei brun rom. (UÅ)
Laget av: 100% melasse
Alkoholinnhold: 37,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 24 md. fatlagring
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka
Dagens rett

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka

Varm suppe i novemberkulda smaker alltid godt. Rent, godt og smakfullt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her