Bransjen kan redde Arendal sentrum

Restauranter og utesteder er en avgjørende brikke i spillet om fremtidens levende sentrum. Kortere skjenketid får så store økonomiske konsekvenser at næringen trues.
Redaksjonen
27 Oktober 2009 - 11:29

Restaurantforeningen søker nå om utvidet skjenketid til sommeren. Fremtiden og muligheten for et felles spleiselag, ikke minst den sosiale arenaen restaurantene og utestedene skaper er viktig for Knud Nilsen, som sammen med John Simonsen er en av de fem eierne og hovedinvestor i Pollen Bar på Tyholmen. De har dessuten bakgrunn fra Phileas Fogg, og driver nå Big Horn Steakhouse. Det skriver Arendals Tidende.

Færre og færre folk
- Det blir færre og færre folk i sentrum både på dag og på kveldstid. Vi trenger et unikt sentrum, med nisjeforetninger. Foreksempel en delikatessebutikk, ulike spesialforetninger, motebutikker, og en god slakter. Vi må investere, skape og også tenke byforskjønnelse for å skape et mer attraktivt sentrum, sier Nilsen som etterlyser realiseringen av planen om en "grønnere" Kanalplass og kanaler.

- Vi må alle kjempe kampen mot et tomt sentrum hvis det skal være noen fremtid for bykjernen, sier han.

Vinn eller forsvinn
Nilsen mener også at skjenkepolitikken henger tett sammen med vinn eller forsvinn for restauranter og utestedenes sin del i bykjernen. De nye skjenketidene trådte i kraft 1.september 2008, og skjenketiden ble satt til 02.00 hele året. Men tidligere hadde man en utvidet skjenketid om sommeren fra 01. mai - 01.september til klokken. 03.00. Det ble derfor ingen endringer før etter 1. mai 2009. "Alkoholpolitiske virkemidler er viktige og man ser rundt i landet positive effekter av reduserte skjenketider, står det i kommunens saksdokumenter.

I Trondheim og Hamar falt volden med 30 prosent og 50 prosent etter de innførte innstrammet skjenketid. Rådmannen anbefalte, og bystyret bestemte den gang at skjenketidene i Arendal kommune skulle evalueres høsten 2009, altså nå.

Illegale klubber
Generalsekretær i Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) Ingunn Jordheim skriver i et brev til stortingskandidatene før valget i år at reduserte skjenketider kan flytte konsumet fra serveringsstedene til hjemmene og illegale klubber, hun bruker Fredrikstad og Sarpsborg som eksempel der det har oppstått ulovlige nattklubber etter at de reduserte skjenketidene. Byene er ikke unike, illegale klubber har også blitt funnet i Arendal.

80 konkurs
I første kvartal gikk hele 80 restauranter konkurs. Hun mener derfor at endringer i åpningstider kan få store konsekvenser for næringen.  Regjeringen har sendt et forslag om nasjonal skjenkestopp klokken 02.00 ut på høring. Men landets ledende klubber frykter at en nasjonal reduksjon i skjenketidene vil føre til en rasering av kulturlivet. Nilsen er av samme oppfatning som Jordheim.

- Tidligere stengetider betyr ikke mindre inntak av alkohol. Folk drikker mer hjemme først og etterpå. Voldsproblematikk er meget sammensatt, men vold som skjer på byen, der den er noenlunde kontrollerbar og synlig, er ikke like alvorlig som den som kan skje på nachspiel bak lukkede dører unntatt offentligheten.

- Alle vil ha en trygg by, også vi i næringen selv, sier Nilsen som krever at politikerne må ta konsekvensene av sine handlinger.

Halvparten må stenge
- Se på Risør og Tvedestrand som snart er folketomme byer. Hvis vi fortsetter i denne tralten kommer Arendal til å følge i naboenes fotspor. Han nevner venstrepolitiker Jan Kløvstad som et eksempel, han har fremmet en tanke om at en stengetid på 01.00 hadde vært ønskelig.
Det ville fått fatale konsekvenser mener Nilsen.

Politikerne må ikke glemme at vi også driver næring. At det er snakk om arbeidsplasser, gründere som har tatt store investeringer. Vi er gitt regler, når politikerne endrer forutsetningene får det økonomiske konsekvenser, det er oss som får svi. Da nytter det ikke å sitte der på sin høye bestemmelseshest og være overrasket hvis alt går til galt. Politikerne råder over vår skjebne, det må de ha i minnet, sier Nilsen. Restaurantforeningen har ifølge Nilsen sendt inn et forslag til høring. De vil ha utvidet åpningstid i Arendal fra 1. mai til 1.september til 03.00.

- Vi må erkjenne at Arendal blir en ferieby om sommeren, hvis vi skal klare oss må vi ha muligheten til å tjene penger i høysesongen. De må i alle fall gi oss 1 måned og vi kan i alle fall ikke operere med ulike tider i nabobyene, da blir det kaos, sier Nilsen til Arendals Tidende.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her